En halv gulerod til aftensmaden og pålægschokolade på hvidt brød om morgenen. Danske børn og unge har fået kortlagt spisevanerne i en ny analyse fra DTU.
20 kilo slik og to kilo chokoladepålæg. Det er, hvad en gennemsnitlig dansk ung eller et dansk barn spiser om året. En ny analyse af børn og unges kostvaner viser, at danske børn og unge spiser for meget sukker og for lidt frugt, grønt og fisk. Det er Fødevareinstituttet DTU, som har udarbejdet analysen på baggrund af den nationale kostundersøgelse 2002-2004. Alt for meget sukkervand Analysen viser, at de 15-18 årige i gennemsnit drikker 50 liter saft og 90 liter sodavand om året, hvilket er næsten fem gange mere end den anbefalede halve liter om ugen. Mængden af grøntsager de 19-24 årige indtager til aftensmaden, svarer til en halv gulerod, mens omkring 15% af danske børn og unge slet ikke spiser grøntsager til aftensmaden. »Børn og unge får i dag hvidt brød med pålægschokolade til morgenmad. Samtidig får de slik, kage, saft og sodavand i løbet af dagen, og det løber op i mange kalorier, hvilket øger risikoen for at blive overvægtig og for at få livsstilssygdomme,« siger Sisse Fagt, som er kostvaneforsker og som har udarbejdet analysen. Hun siger, at det er vigtigt, at danske voksne overvejer familiens hygge-vaner, og at personale i eksempelvis daginstitutioner og skoler tænker over børnenes sukkerindtag. Kilde: Jyllands-Posten
Forrige artikelDanskerne bliver glade for rygeforbud
Næste artikelVelstillede brystkræft-patienter overlever længere