Nyheder

Danske plejeprodukter er grønnere

4. april 2016

Hvis du vil undgå kemi i dine cremer, er der nu kommet en tydelig indikation på, hvad du skal gå efter. De danske plejeprodukter scorer nemlig højt, når det kommer til produkter uden problematisk kemi. Det viser tal fra appen ’Kemiluppen’, der er udviklet af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

I Danmark er der kommet mere og mere fokus på indholdet i vores hudplejeprodukter, og det ses tydeligt på indholdet af kemi i de danske produkter.

Forbruger appen ’Kemiluppen’ har hjulpet forbrugere med at se, hvilke produkter der er grønnere end andre. Med appen scanner forbrugerene parfumer, cremer og andre plejeprodukter og kan ud fra stegkoden se, om produktet indeholder stoffer, som er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende. Her viser de indsamlede data fra appen, at de danske produkter klarer sig bedst.

 

Danske producenter tager ansvar

71 procent af de produkter, der scorer topkarakter, har dansk stegkode. Af de produkter som scorer lavest, er det kun 12 procent, der er danske. Et resultat vi kan være ret stolte af.

– Vi ser en klar tendens til, at de danske producenter er opmærksomme på at undgå de stoffer, som har vist en række uønskede effekter i videnskabelige forsøg. Nogle af disse stoffer er for eksempel mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende, og selvom de er lovlige, er det meget positivt, at virksomhederne tager ansvaret på sig og hjælper forbrugerne til at undgå disse kemikalier, siger Anja Philip, der er formand i Forbrugerrådet Tænk.

 

Positiv tilslutning

I alt har Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderet 5.364 plejeprodukter, hvoraf ca. 40 procent er danske produkter. De danske produkter er kendetegnet ved, at stegkoden begynder med 57.

Indtil videre har appen været brugt til at scanne over én million plejeprodukter – og det er sket på under fire måneder. Det er en stor tilslutning, som giver en indikation på, at danske forbrugere går op i, hvilke plejeprodukter de køber.

– Forbrugerne er bekymrede over stoffer, der er mistænkte for at bidrage til at skade vores helbred – blandt andet de hormonforstyrrende stoffer. Forskerne mener, at de her kemikalier kan være medvirkende til, at vi ser faldende sædkvalitet hos mænd, og at piger går tidligere i pubertet. Derfor glæder det mig overordentlig meget at se, at de danske virksomheder i høj grad er trådt positivt i karakter og arbejder med at udfase de problematiske stoffer, siger Anja Philip.

 

Samlede oplysninger:

  • I optællingen har Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekket for danske stregkoder, som begynder med 57.
  • Der er dansk stregkode på 71 procent af de produkter, der i Kemiluppen modtager en grøn kemikolbe i bedømmelse (1020 ud af 1433 produkter).
  • Der er dansk stregkode på 12 procent af de produkter, der modtager en rød kemikolbe (190 ud af 1541 produkter).
  • I Kemiluppen findes 5.364 produkter, hvoraf 2118 – cirka 40 procent – har dansk stregkode.
  • Der skal tages forbehold for, at der kan være enkelte danske produkter, hvor stregkoden ikke begynder med 57.

 

Kilder: Forbrugerrådet Tænk Kemi og Jyllandsposten

Forrige artikelForårsudrensning i kroppen

Næste artikelKosttilskud: Fra mund til virkning