Nyheder

Danskere er positive overfor vegetarer

27. juni 2022

Faktisk er hele 160.000 danskere vegetarer eller veganere og halvdelen af os er positive overfor livsstilen.

Du kender nok typen, der joker med, at han – for det er ofte en han – har indgået en aftale med kaninerne om, at han ikke snupper deres mad, hvis de holder sig fra hans.

Men faktisk er danskerne slet ikke så skræmte overfor vegetarer og deres livsstil – en ny undersøgelse viser faktisk at over halvdelen af os har et positivt indtryk af vegetarer.

Det er FDB Analyse, der har lavet opgørelsen for Dansk Vegetarforening – en opgørelse, der er den første af sin art.

Vegetarer eller bare mindre kød

I undersøgelsen betragter 3,9 pct. af danskerne sig som enten vegetar eller veganer – i alt er det 160.000 danskere. Men mange flere synes, at det er fornuftigt at skære ned på kødforbruget. Faktisk siger 61 pct., at der er gode grunde til at spise mindre kød.

I undersøgelsen er 981 danskere mellem 15 og 74 år, i et repræsentativt udvalg, blevet spurgt.

Formand for Dansk Vegetarforening Sune Borkfelt ser svarene som en anerkendelse af vegetarernes livsstil.

– Det har stor betydning i et land, hvor mange vegetarer stadig må leve med fordomme – for eksempel at det er farligt at lade børn vokse op som vegetarer, siger Sune Borkfelt til Ritzau.

Vegetarer med lidt kød

Selvom man kalder sig vegetar, er man ikke nødvendigvis 100 pct. kødfri. Nogle af de danskere, der kalder sig vegetarer i undersøgelsen spiser lidt kylling eller fisk ind imellem.

I Tyskland og Schweiz er hele ni pct. af befolkningen vegetarer, mens englænderne har seks pct. vegetarer. Norge og Sverige har ca. 3 pct. af deres befolkninger, der kalder sig vegetarer.

Med 3,9 pct. vegetarer i Danmark har vi altså et rimeligt kundegrundlag, som restauranter og supermarkeder kan udvikle retter og produkter til – et antal som nok er større, end de har regnet med, mener Sune Borkfelt.

Ifølge undersøgelsen er det med alderen folks egen sundhed, der ligger til grund for valget om at spise vegetarmad fremfor klimahensyn, der vejer mere hos de yngre.

Kilde: Ritzau

(Oprettet den 23, november 2010)

Forrige artikelKræft er menneskeskabt, mener forskere

Næste artikelGuide til sunde fedtstoffer