Nyheder

Danskere vilde med rå fisk

30. marts 2007

Sushi er ved at være en ny national livret. Vi opfatter de rå fisk som sunde, nemme og æstetiske. Sushi har ramt en sundheds trend i moderne liv.

Sushi er blevet så populært, fordi det rammer tidsånden, mener fremtidsforsker. I løbet af de seneste 10 måneder er der åbnet 10 nye sushibarer i København. Der er flere på vej – også i provinsen. Men husk at spar på soyaen, råder ernæringsfolk.

Der er sushi-boom i Danmark: På 10 måneder er der åbnet 10 nye sushibarer i København, så der nu er 34, og på landsplan er der yderligere 14 på vej, bl.a. åbner Sushi+ en ny sushibar i Århus, og Sticks n' Sushi endnu en sushibar i København.

“Det er ufatteligt, som det boomer i øjeblikket. Der er rift om sushien. Vi har mange gæster på min restaurant, take away-stederne har travlt, de nye sushibarer har travlt, fiskehandlerne har travlt, folk laver det derhjemme, og man kan købe det i supermarkedet. Der er travlt hele vejen rundt,” siger Jens Rahbek, der er uddannet kok i Japan og i 1994 var med til at etablere Sticks n' Sushi i Nansensgade i København.

I dag er han køkkenchef på restaurant Ebisu i København. Sushi blev opfundet i Asien for hundredvis af år siden, i løbet af 1970'erne spredte det sig til Californien, siden til London, og nu skyller Sushi-bølgen med voldsom kraft indover Danmark. I landets store byer åbner den ene sushibar efter den anden, og maki, wasabi og nigiri er på vej ind i det danske sprog på linje med hotdog, pizza og shawarma.

“Sushi bliver den nye pasta,” siger Jens Rahbek.

Rammer tidsånden Sushiens popularitet skyldes ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, at risbollen med den rå fisk rammer lige ned i tidens fødevaretendenser: Sundhed, rene råvarer, æstetik, god kvalitet og convenience.

“Sushi har renhed, æstetik og minimalisme over sig. Efter de mange fødevareskandaler er det god smag at spise sushi,” siger Jesper Bo Jensen.

Han stiftede bekendtskab med sushi i Californien i slutningen af 1980'erne og var ret sikker på, at sushi hurtigt ville komme til Danmark, men det tog noget tid, inden det slog igennem, først nu er der for alvor gang i sushi-spisningen i Danmark.

“Det vi ser nu, er en trendfollower og en massetendens. Trendsætterne har været dér. De gik på sushibar allerede for nogle år siden. De, der spiser sushi nu, er dem, som tog pizza og lasagne til sig for 25 år siden,” siger Jesper Bo Jensen. Han tror, at der inden længe vil kunne købes sushi i de 30 største byer i Danmark.

Kreativ direktør Claus Holm fra reklamebureauet Bergsøe 4 ser sushi som en vigtig signalsender og del af sundhedsbølgen.

“Sushi er sundt, og folk vil gerne spise noget, som de ved, hvad er. Mange danskere går i fitnesscenter og træner deres krop og er meget bevidste om, hvad de putter i munden,” siger Claus Holm.

“Sushi er samtidig en måde at realisere sig selv på. Det er lidt smartere at sige ”jeg var på sushibar” frem for at sige ”jeg var nede og spise krebinetter”. På den måde viser man, at man er et moderne menneske, og ved at spise sushi sender man de rigtige signaler til omverdenen, lige som når man går i det rigtige tøj, kører i den rigtige bil og bærer det rigtige ur,” siger Claus Holm.

Pirrer alle sanserne Dr. scient Ole G. Mouritsen, der er professor i biofysik på Syddansk Universitet og netop har udgivet bogen ”Sushi – lidenskab, videnskab og sundhed”, har været sushielsker i mere end 25 år.

“For mig er sushi en totaloplevelse. Sushi spiller op til alle sanser. Der er æstestikken, smagen og ritualerne. Jeg synes, at det er fascinerende, at man bliver udfordret. Det er noget andet end at få serveret en tallerken med kød i den ene side, en kartoffel i den anden og grøntsager ved siden af,” siger Ole G. Mouritsen, der har rejst i Japan og Nordamerika og ikke mindst er fascineret af stemningen på sushibarerne.

“Man sidder over for kokken og kan se, hvordan kokken behandler råvarerne, inden han langer sushien over disken. Som gæst på en sushibar er man en del af en oplevelse. Det er helt fundamentalt og nede på jorden, men smagen er helt oppe i himlen,” siger Ole G. Mouritsen.

Både han og Claus Holm tror, at sushi-barerne vil sprede sig fra de store byer til resten af landet.

“Det er lidt som med pizzaen. For 25 år siden var pizza helt ukendt i Danmark. Nu er pizza nærmest en nationalret, som kan købes på enhver tankstation. Sushien har nok ikke helt det samme potentiale, fordi der ikke er særlig mange børn, som kan lide fisk. Men sushi er nu ude i de store supermarkedskæder, og i løbet af nogle år vil sushi kunne købes over hele landet, men der går nok lang tid, inden sushi i Hvide Sande får den samme popularitet som lasagne og pizza,” siger Claus Holm.

Udsigten til flere sushibarer i Danmark får smilet frem hos ernæringseksperterne, som glæder sig over sushiens sunde ingredienser nemlig ris, grøntsager og ikke mindst fisk.

En fjerdedel af den danske befolkning spiser aldrig fisk, og i gennemsnit spiser den typiske dansker over 18 år 133 gram fisk om ugen.

Pas på med den salte soya“Det er godt, at sushi er trendy, fordi det kan få nogle til at spise fisk, som ellers ikke ville gøre det. Fisk er en god kilde til proteiner og omega-3 fedtsyrer, som forebygger hjertekarsygdomme, og til D-vitaminer, som en del af befolkningen, f.eks. ældre mennesker og ikke etniske danskere, som går tilsløret og ikke får sol nok, har mangel på. Samtidig er sushi relativ mager kost,” siger Gitte Laub Hansen.

Hun advarer dog mod at drukne sushien i store mængder af det saltholdige soya. “Problemet er, at vi spiser sushi med soya, som er meget salt. Det øger risikoen for at få forhøjet blodtryk,” siger Gitte Laub Hansen.

Hurtig mæthed Trods soyaens saltindhold er sushi sundt sammenlignet med andre typer fastfood, f.eks. pizza, pita og burgere.

“Kigger man på fedtprocent og lødighed, er sushi en god form for fastfood, og fordi det indeholder så meget protein, indtræder mæthedsfornemmelsen hurtigt. Derfor spiser man ikke så meget af det,” siger Gitte Laub Hansen.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser fisk to gange om ugen, svarende til cirka 300 gram fisk om ugen.

“Det er der ikke ret mange, der gør. Vi danskere er virkelige dårlige til at spise fisk, så hvis sushi kan ændre på det, er det glimrende,” siger ernæringskonsulent Ulla Petersen, Institut for Human Ernæring.

“Fed fisk som f.eks. laks er godt, fordi det indeholder de sunde fedtsyrer. Og ris er et sundt levnedsmiddel, så hvis en overvægtig person spurgte mig, om han skulle gå på sushibar eller burgerbar, ved jeg godt, hvad jeg ville anbefale,” siger Ulla Petersen.

Kilde: www.fpn.dk

Forrige artikelHver niende dansker er svært overvægtig

Næste artikelFærre sprøjtemidler på fortove