Nyheder

Danskerne bruger atter mere antibiotika

Salget af antibiotika er faldet siden 2011, men i 2023 vendte kurven. Sidste år blev der indløst 451 recepter per 1000 indbyggere. 

Foto: Shutter- og Adobestock
3. april 2024

Salget af antibiotika er faldet siden 2011, men i 2023 vendte kurven. Sidste år blev der indløst 451 recepter per 1000 indbyggere. 

Vi ved, at overdreven brug af antibiotika øger risikoen for multiresistente bakterier. De multiresistente bakterier reagerer ikke på de almindelige antibiotika, og pludselig kan en simpel lungebetændelse være livstruende. 

Sværere at få recept på antibiotika

Den viden har fået brugen af antibiotika ned. Det er ikke længere så enkelt at få en recept på antibiotika, som det var for 20 år siden. Du skal som oftest forbi lægen, selvom du er sikker i din sag. Den praksis har fået antallet af recepter til at falde uafbrudt siden 2011. Men i 2023 vendte kurven.  

“Det er ikke længere så enkelt at få en recept på antibiotika, som det var for 20 år siden.”

Den største vækst skete blandt børn i aldersgruppen på mellem fem og ni år og børn mellem nul og fire år.  

Trist udvikling med enkelte lyspunkter

De sidste ti-femten år har eksperter advaret mod antibiotikaresistens og opfordret til, at færre pakker antibiotika kommer over disken på apotekerne. Hans Jørn Kolmos, der er professor ved Forskningsenhed for Klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital, har advaret.  

“Bunden nåede vi under covid-19, hvor særligt børn fik oparbejdet en slags immunitetsgæld under nedlukningen.”

Han hæfter sig dog ved, at stigningen ikke stikker helt af, og at den er kommet på bagkanten af covid-19. 

– Forbruget er røget op igen efter at have været faldet jævnt år for år. Bunden nåede vi under covid-19, hvor særligt børn fik oparbejdet en slags immunitetsgæld under nedlukningen. Når de kommer tilbage til institutionerne, bliver de udsat for mikroorganismer, og det ser vi resultatet af nu, hvor der kommer et skvulp, siger Hans Jørn Kolmos til DR Nyheder. 

Han hæfter sig ved, at stigningen primært er blandt det smalspekterede penicillin, hvor der i mindre grad er risiko for antibiotikaresistens end ved den bredspektrede, hvor forbruget ligger stabilt. 

Stadig brug for at få forbruget ned 

Selvom forbruget stort set hvert år har været faldende siden 2011, er der stadig brug for at mindske forbruget af al penicillin, siger Hans Jørn Kolmos. 

Vi ligger fortsat højt i forbruget i forhold til både Norge og Sverige. Hvis vi sammenligner os med Holland, er den helt gal: Danskernes forbrug er 70 pct. højere end hollændernes.  

Det skyldes i følge Kolmos, at hollænderne stort set ikke giver antibiotika til mellemørebetændelse og nok bruger mindre end os til for eksempel blærebetændelse, der i særlig grad rammer ældre. 

Kilde: DR.dk

Forrige artikelGå 11 minutter om dagen og lev længere

Næste artikelFå styr på kroppens arbejdsmiljø

Thomas la Cour

Journalist