Ofte har vi ikke engang smagt på maden, før den får et skud med saltbøssen. Den store synder er dog det 'skjulte' salt, vi spiser i ost, pålæg og andre industrielt fremstillede produkter.
Et æg uden salt er som … Ja mad uden salt kan være en tam fornøjelse. Og nok er saltet den vigtigste ingrediens på krydderihylden. Men danskerne spiser alt for meget af det. Det kan gå ud over sundheden, fortæller diætist i Hjerteforeningen Lene Kromann-Larsen. »Vi spiser meget mere end det anbefalede – næsten det dobbelte. Mange tænker ikke over det, med mindre de har fået besked på at skære ned af deres læge. 70 procent af den salt, vi spiser, kommer fra industrielt fremstillede produkter som brød, morgenmadsprodukter, krydderblandinger til middagsretter, pålæg, ost, salte nødder, chips og så videre. Brød spiser de fleste af os, og det er en god ide at sammenligne saltindholdet i forskellige brødtyper og vælge den med mindst salt – og flest fibre«, siger hun. Salt i det meste Hvis vi begynder med den lyse side, har kroppen brug for salt i små mængder, blandt andet for at holde væskebalancen. Det er da også svært at spise for lidt, idet rigtig mange fødevarer indeholder naturligt forekommende salt, blandt andet frugt og grønt og alt andet spiseligt, der kommer op af jorden. Men for meget salt kan have en skadelig effekt på kroppen. Og hvorfor så det? Salt slider på kroppen »Fordi nogle er saltfølsomme, hvilket betyder, at blodtrykket stiger. Og når det sker, øges risikoen for eksempelvis blodpropper i hjernen. Man kan populært sagt sige, at vores krop slides ved for meget salt, fordi den skal arbejde hårdere for at skille sig af med det, hvilket får blodtrykket til at stige, og det trætter kroppen med årene. Det kan så medføre hjerteslag og alle former for hjertesygdomme«, siger Lene Kromann-Larsen. Det skjulte salt Hvis danskerne nedsatte deres forbrug af salt med tre gram per dag, ville det kunne forebygge 600 dødsfald om året, siger hun. Men hvordan finder man så ud af, hvor meget salt man når at spise i løbet af en dag, når saltet nu gemmer sig i ost, brød og andre fødevarer? Til det siger ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Hanne H. Hansen: »Det er svært. Det kan man ikke. Men man kan være bevidst om, hvor meget salt man putter på maden derhjemme og krydre mere med andre krydderier. Og man kan være opmærksom, når man køber ind. Drop regnskabet Det er de færreste forbrugere, der tænker over, hvor meget salt der er i et produkt«, siger hun og tilføjer: »Men man kan ikke gå og regne på det, og det skal man heller ikke, men bare følge de overordnede råd fra Fødevarestyrelsen».
Kilde: Politiken