Nyheder

Danskerne vil have deres sundhed tjekket

31. oktober 2006

Regelmæssige sundhedstjek bør være obligatorisk, mener et flertal.

Hele 78 procent er helt eller delvist enige i, at »Det danske sundhedsvæsen bør prioritere indførelse af regelmæssige sundhedstjek af danskerne, for eksempel tjek af blodtryk og kolesterol«, skriver Politiken.

Og 86 procent ville få tjekket deres sande sundhedstilstand, hvis de fik tilbuddet. Det viser en ny måling, som Lægemiddelindustri-foreningens nyhedsbrev, Medicin & Mening, har fået foretaget af AIM ACNielsen.

Dermed giver borgerne grønt lys til, at der fra det offentliges side 'gribes ind' i deres sundhed, så den enkelte eksempelvis kan få besked på at tabe sig, hvis han vil undgå diabetes.

Faktisk viser beregninger fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, at 70 procent af alle sygdomme i den vestlige verden i 2020 vil være forårsaget af livsstilsfaktorer som rygning, forkert kost og overdrevet alkoholforbrug.

Der er to overordnede grunde til, at man ikke har indført sundhedskontroller hidtil. For det første har man frygtet at skræmme borgerne. For det andet at kontrollerne ville øge sundhedsudgifterne.

Både på grund af selve kontrollen og på grund af øget krav om hjælp til sundhed, efter at borgerne er blevet gjort bevidste om, hvilke sundhedsfarer der lurer forude.

Men et dansk projekt, Ebeltoft-projektet, har tidligere i år vist, at det slet ikke er tilfældet, forklarer Janus Laust Thomsen, der er læge ved Afdelingen for Almen Medicin på Aarhus Universitet:

»Ældre studier viser, at borgerne blev mere bange af at få oplyst risikoen for forskellige livsstilssygdomme. Men det var ikke tilfældet«, siger han.

Faktisk viste det sig, at man tværtimod får meget mere sundhed for de samme penge ved at gennemføre sundhedstjek og opfølgende sundhedssamtaler hos den praktiserende læge. For ved jævnlige kontroller opfanger man symptomerne på livsstilssygdomme, før de når at udvikle sig og for alvor bliver dyre, forklarer direktør ved Institut for Sundhedsvæsen, Jes Søgaard:

»Det er dyrt i begyndelsen, fordi der skal nogle længere konsultationer til. Men udgifterne i starten af projektet bliver udlignet af, at testpersonerne har et mindre forbrug på sigt. Derfor er den her indsats gratis«.

Kilde: Politiken

Forrige artikelKvinder fryser æg ned til de har karrieren i hus

Næste artikelLivsfarligt at knuse piller