Nyheder

Danskernes kostvaner er sundere, men …

14. april 2015

DTU har atter undersøgt danskernes kostvaner, og vi spiser sundere – men stadig ikke sundt nok.

Grøntsagerne fylder fortsat ikke to-tredjedele af tallerkenen ved aftenmåltidet, men det er dog gået fremad siden sidste undersøgelse i 2008. Faktisk er vores forbrug af grøntsager steget med 20 pct., og det bringer os en anelse tættere på de officielle kostråd, der som bekendt anbefaler 600 gram frugt og grønt om dagen.

Flere grove grøntsager for bedre kostvaner

Men danskerne har desværre en forkærlighed for de knap så sunde og knap så fiberrige grøntsager, såsom agurk og salat.

– I forhold til de anbefalede 600 gram frugt og grønt ville det være gavnligt, hvis både børn og voksne spiste en frugt og en grov grøntsag mere om dagen, siger seniorrådgiver Sisse Fagt, DTU Fødevareinstituttet, i en pressemeddelelse.

Og blandt de voksne er kostens indhold af frugt faldet med cirka 16 procent i samme periode.

Flere fisk – men ikke nok

Danskerne er også blevet bedre til at spise fisk, og de voksnes kost indeholder omkring 14 gram mere fisk per dag, men indtaget er dog stadig alt for lavt. Faktisk spiser hver tiende slet ikke fisk.

– Fisk er en særlig god kilde til D-vitamin og andre livsvigtige næringsstoffer, så det ville da være godt for danskerne at spise flere fiskemåltider, siger seniorrådgiver Agnes Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Børn spiser lidt mindre sukker

Sukkerforbruget er også faldet siden 2008. Selvom halvdelen af de 4-14-årige og hver tredje voksen spiser for meget sukker, spiser både børn og voksne færre sukkerholdige fødevarer i dag end for syv år siden.

Hele den 208 sider lange rapport fra DTU Fødevareinstituttet kan læses som pdf på nettet via dette link.

Kilde: dtu.dk

Forrige artikelFedme mindsker risiko for demens

Næste artikelMedicin mod for højt blodtryk, kolesterol – eller blodfortyndende?