Krop

Dårlig ånde og en slem smag i munden

29. juni 2010

Det er ikke kun ubehageligt for en selv, men også for de mennesker, du kommer tæt på, og så er nogle af årsagerne farlige for sundheden. Der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at opklare årsagerne og fjerne den dårlige ånde.

Du kender det sikkert – denne der ubestemmelige smag, der breder sig i mundhulen, uden at man helt ved, hvad og hvorfra det er. Uanset om det er den dårlige smag eller folks instinktive tilbagetrækning, der fortæller dig, at du har dårlig ånde, så er det vigtigt at søge efter årsagen.

Tænderne og halsen er det første oplagte sted at undersøge, for den mindste smule mad, der bliver siddende mellem tænder og rådner, kan give meget dårlig ånde.

Tandkødsbetændelse og plak på tænderne samt belagt tunge også. Propper i mandlerne og bihulebetændelse kan være årsager. Betændelse i en visdomstand eller en rodbehandlet tand kan også give en meget dårlig ånde, og når tanden er rodbehandlet, gør det ikke ondt, så du mærker ikke bylden ved tandroden.

Bakterierne, der er årsag til den dårlige lugt, kan gemme sig mange steder og desuden gå over i blodet og forårsage sygdom andre steder i kroppen. Det er derfor vigtigt med regelmæssige besøg hos tandlægen og eventuelt hos lægen.

Grundig tandbørstning og hyppig udskiftning af tandbørsten er vigtige ting. Der findes tandpasta med bakteriebekæmpende stoffer. Ved tandkødsbetændelse kan tandbørstning med en neutral håndsæbe være meget effektiv. Det er en god ide også at børste tungen, da der i tungens overflade godt kan ophobes bakterier og svampe, især bagtil på tungen. Du kan også skrabe din tunge med en tungeskraber. Du skal skrabe bagfra og fremover. Det er også godt at være opmærksom på, at tungeringe kan samle bakterier.

Og du kan heller ikke slappe af, selvom du har mistet tænderne, for tandproteser skal rengøres grundigt.

Mundskylning med bakteriebekæmpende stoffer kan være et godt supplement, men du må ikke bruge det for længe, for så risikerer du at forstyrre den sunde mundbakterieflora. Hvis du har en betændelse i munden, kan det være en god løsning at bruge Propolis mundlotion, kolloidt sølv eller Bionaid, hvor det kolloide sølv er forsynet med ekstra iltatomer.

Dårlig ånde fra tænderne

Paradentose – betændelse i tandkødet, der bliver kronisk – vil med tiden medføre lange og løse tænder. Tandkødet bliver slapt, så der opstår lommer, hvor betændelsen kan ”gemme sig”, især hvis du ikke børster tænderne grundigt. Betændelsen får tandkødet til at trække sig tilbage, så du kan se mere og mere af tænderne. Der kommer rødme og ømhed af tandkødet og tænderne. Rygere får væsentligt hyppigere paradentose, så det er absolut nødvendigt for rygere at holde op med at ryge. Diabetikere får hyppigere paradentose, så det er værd at blive undersøgt for sukkersyge, hvis den findes i familien.

Dårligt immunforsvar vil også kunne vise sig ved tandkødsbetændelse.

Det er først og fremmest vigtigt at holde tænder, tandmellemrum og tandkød rent ved hjælp af tandbørstning på den rigtige måde samt brug af tandtråd. Ellers kommer der plak, som fremmer bakterievæksten. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du gør det rigtigt, kan tandlægen eller en tandplejeassistent lære dig det.

Tandbørsten skal skiftes hyppigt – i hvert fald hver tredje måned, og det kan være en god ting at have to, så de kan nå at tørre imellem hver gang, de bruges. Børst gerne tænder, hver gang du har spist. Elektriske tandbørster med vibrerende, roterende hoved er bedre til at fjerne plak.

Skummende tandpasta, der indeholder det slimhindeirriterende stof natriumlaurylsulfat (NLS) eller sodiumlaurylsulfat (SLS), er en god idé at undgå. I stedet kan du anvende Zendium, eller bedre endnu: Urtetandpastaer uden fluor, for eksempel Dentaforce, der indeholder kraftige antioxidanter, som modvirker betændelsen. Zymbion tandpasta, der indeholder Q10, er specielt egnet til paradentose og indeholder ikke NLS/SLS, eller prøv rådet om at benytte en neutral håndsæbe ved paradentose.

Anden forebyggelse mod betændelse

Mundskylning med kamillete, salviete eller morgenfruete er meget gavnligt mod betændelse. I Kina tygger man brøndkarse for at modvirke ømme gummer og betændt tandkød.

Et tilskud af B-vitaminet folinsyre, 800 mikrogram dagligt, har vist sig at kunne hjælpe ved tandkødsbetændelse. Mundskylning med en folinsyreopløsning har i en dobbeltblindundersøgelse vist sig at styrke gummerne og gøre dem mere modstandsdygtige mod sygdom. Det er også vist videnskabeligt, at Q10 – 30 mg tre gange dagligt – har kunnet hjælpe og forebygge. Et andet godt tilskud er Padma 28 – to tabletter to gange dagligt – der både er et kraftigt antioxidant, hjælper til at forbedre blodgennemstrømningen i tandkødet og modvirker bakterierne.

C-vitamin – mindst 750 mg to gange dagligt – er vigtigt. Det arbejder fint sammen med Q10 og er godt for bindevævets kollagendannelse. Det modvirker betændelsen og hjælper til at få udskilt skadelige tungmetaller fra kroppen. Man kan betragte paradentose som et forstadium til skørbug, der skyldes mangel på C-vitamin. Kombineres C-vitamin med bioflavonoider, f.eks. fra hyben, øges virkningen af vitaminet 20 gange.

A-vitamin, 10.000 enheder dagligt (som man bla. kan få gennem LongoVital), og E-vitamin er også gode for tandkødet, og det er vigtigt at få tilstrækkeligt af kalk og magnesium samt D3-vitamin for at forhindre tab af knogle omkring gummerne.

Forskere fra USA har påvist, at mennesker med et højt indhold af D3-vitamin i blodet har 20 pct. mindre tilbøjelighed til at have paradentose i forhold til mennesker med lavt indhold af D3-vitamin.

Andre årsager til dårlig ånde

Tør mund, for eksempel ved Sjøgrens syndrom, hæmmer på grund af mangel på spyt mundhulens evne til at rense sig. Sår og kræft i mundhulen kan også medføre dårlig ånde. Det gør visse typer medicin også. For eksempel antabus, blodkarudvidende nitrater, visse midler mod sindssyge (phenothiaziner), sovemidler, amfetaminer og celledræbende stoffer. Det gælder også medicin, der nedsætter spytdannelsen.

Leverlidelser, nyre- og lungelidelser kan følges af dårlig ånde, og selvfølgelig rygning.

Nogle mennesker får dårlig ånde, når de har fastet i længere tid, for eksempel sprunget måltider over. Når blodsukkeret er for lavt i længere tid, går cellerne over til fedtforbrænding. Når fedtet i kroppen nedbrydes til de fede syrer, som forbrændes, dannes der så som biprodukt ketonstoffer, som også findes i udåndingsluften. Ikke alle kan lugte dem. Ved en uopdaget eller dårligt reguleret sukkersyge kan der opstå ketose.

En mærkelig smag i munden

Smagssansen består af sans for surt, sødt, salt og bittert og kombinationer af dem. Det er gennem smagsløg på tungen, at vi opfatter smagen. Smager maden ikke af noget, kan der være flere årsager til det. Der kan være tale om, at smagsstofferne ikke når ind til smagsløgene, f.eks. på grund af tørhed i munden, svampebelægninger eller bakterieindvækst i smagsløgene.

Da en af de større nerver fra smagsløgene løber gennem mellemøret, kan betændelse inde i øret ændre smagssansen, men den forsvinder sjældent. Jernmangel kan medføre en betændelsesagtig tilstand i tungen med påvirkning af smagen.

Mangel på B12vitamin, folinsyre og zink kan også give problemer med smagssansen. Tobaksrygning kan brænde smagsløgene i stykker.

Smagsløgenes funktion kan blive forstyrret og ødelagt af betændelser eller sygdomme med tilbagedannelse – degeneration – af vævene i mundhulen. Ældre har generelt en dårligere smagssans end yngre.

Det er desværre begrænset, hvad man kan gøre ved tab af smagssansen, men man kan forsøge at gøre noget ved årsagen, for eksempel med kunstigt spyt ved tørhed i munden, og med behandling af svamp og bakterier i mundhulen og tungen.

Et tilskud af zink og vitaminer kan hjælpe, så det er værd at prøve. Lægen kan tage blodprøver til undersøgelse for sukkersyge og mangel på B12vitamin, folinsyre og zink. Lad også tandlægen kigge på munden. Mundhygiejnen har også stor betydning for smagssansen.

Hvis du føler, at smagssansen er dårlig, er det en god idé at spise meget krydret mad.
Dels indeholder krydderierne en række værdifulde og kraftige antioxidanter, og dels smager maden af mere. Brug godt med peber, ingefær, chili, paprika, citron og grapesaft.

Hvis din sved også lugter, skal du tænke på maden og tarmfunktionen. Visse ting i maden kan give en dårlig ånde, blandt andet hvidløg, rå løg, krydderier, ansjoser og visse typer ost (Roquefort, camembert og blåskimmelost). Alkohol og sukker samt gærholdige ting kan fremme svampevækst i tarmene.

Forstoppelse kan medføre, at giftige og dårligt lugtende stoffer af metan-typen går fra tyktarmen over i blodet og ud med udåndingsluften.

Så det er vigtigt at holde forstoppelse væk ved at spise en grov og naturlig kost, drikke mindst to liter vand dagligt og få rigelig motion. Et tilskud af probiotika i form af sunde mælkesyrebakterier fra for eksempel yoghurt eller mælkesyrebakterier i kapsler, tabletter eller sugetabletter, kan også være med til at bedre tarmbakteriefloraen. Det flydende Vita Biosa, der er effektive og sunde mikroorganismer er også en god løsning.

Der findes en speciel stofskifteforstyrrelse med unormal udskillelse af kemiske stoffer, pyrroler, som også medfører dårlig ånde. Den kaldes pyrroluri og kan give symptomer som ved skizofreni. Disse mennesker har brug for mere B6-vitamin og zink, da tilstanden ”stjæler” disse livsvigtige stoffer fra dem.

Dårlig kropslugt kan i sjældne tilfælde skyldes en mangel på et bestemt enzym, hvorved man kan udvikle en lugt af rådden fisk, hvis man spiser mad med meget af aminosyren cholin, for eksempel æg, bønner, kylling, fisk og mange andre ting. Man skal så undgå ting med cholin i.

Naturlige midler mod dårlig ånde

Koriander, persille, grøn mynte og estragon i frisk form er gode at tygge på for at få en god ånde. Blot en dråbe pebermynteolie på tungen kan friske op. Der findes mange midler mod den dårlige ånde, for eksempel mundskyllemidler som Zendium Mundskyl, Halazon og sugetabletterne Hali-Z og Zinkoral.

Du kan desuden skylle mund og gurgle med fortyndet æblecidereddike, for eksempel Martletts. Du skal bruge en dessertskefuld æblecidereddike til et glas vand. Det er også godt til at standse en halsbetændelse under udvikling.

Du må meget gerne synke æblecidereddiken, der blandt andet er god for maven.

Forrige artikelCelleglad mandelmælk

Næste artikelVælg farver for humøret

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.