Nyheder

Dårlig finmotorik som barn øger risiko for fedme

27. august 2008

Personer, der som barn blev vurderet som klodsede, har større risiko for fedme som voksen.

Børn med dårlig finmotorik kan have en øget risiko for at blive fede i voksenalderen. Det viser en britisk-svensk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal.
Resultaterne er baseret på data fra en gruppe på 11.000 briter, der alle er født inden for den samme uge i 1958. Ved 7 og 11 års-alderen blev deres finmotoriske evner undersøgt, bl.a. ved at lærere vurderede deres koordinationsevne, og ved en række finmotoriske tests.
Ved 33 års-alderen blev deltagernes Body Mass Index (BMI) sammenlignet med resultaterne af de finmotoriske test. Efter at have taget højde for faktorer som køn, etnisk oprindelse, socioøkonomisk klasse, BMI i barndommen m.v., så forskerne en kobling mellem dårlig finmotorik i barndommen og fedme i voksenalderen.
Den øgede risiko for fedme varierede afhængigt af, hvilken type finmotorisk analyse, som var anvendt. Børn der ved syv års alderen efter lærerens bedømmelse ’med sikkerhed’ var klodsede, havde f.eks. 290 pct. højere risiko for senere i livet at blive fede, sammenlignet med dem, der ikke blev anset for at være klodsede.
Årsagen til sammenhængen er ukendt. En mulig forklaring kan være, at børn med dårlig finmotorik i mindre grad er fysisk aktive. Der kan også være adfærdsmæssige forklaringer, f.eks. at børn med nedsat finmotorik har ringere impulskontrol. En tredje forklaring kan være, at forstyrrelser i nervesystemet kan være forbundet med et ændret stofskifte.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelMadsløseri koster vand

Næste artikelHøje doser C-vitamin sænker kræftsvulsters vækst