Nyheder

Dårlig motorik hos halvdelen af danske børn

18. marts 2010

En omfattende undersøgelse viser, at danske småbørn de sidste 10 år tumler stadigt mere usikkert.

Bevægelseskonsulent Anne Brodersen og læge Bente Pedersen, der har undersøgt danske børns motorik gennem de sidste 11 år, kalder udviklingen alarmerende. – Halvdelen af danske børn har problemer med motorikken, og vores undersøgelse viser desværre, at den bliver værre, fra barnet er otte uger, til det er tre år, siger bevægelseskonsulent Anne Brodersen til fpn.dk.

Hun har netop færdiggjort undersøgelsen ”Tidligere indsats” sammen med læge Bente

Motorik nedprioriteret i moderne livsstil

De mange ”fumle-tumle-børn”, som de blev kaldt i gamle dage, skyldes i følge Anne Brodersen vores livsstil og kultur. Vi sidder selv ned store dele af dagen, og vi planter automatisk babyer i autostole eller babyjoggere, mens vi selv tager os af hjemlige sysler eller løber en tur.

Vi tænker ikke over, at vores passive hverdag, forhindrer barnet i at få rørt sig, få hovedet nedad, få snurret rundt, trillet og slået kolbøtter.

– Det har resulteret i flere motorisk usikre børn, der kravler og går sent, falder ofte og bliver svimle. I primitive kulturer gik moren ude i bushen med babyen hængende på ryggen, og på den måde blev barnets balancecenter stimuleret ved at følge moders forskelligartede bevægelser, siger Anne Brodersen.

Livsvigtig motorik

De daglige vilde tumleture på stuegulvet er livsvigtige for børn, understreger bevægelseskonsulenten, og konsekvenserne af en dårlig motorik kan være problemer med indlæring og sociale kompetencer.

Motorikken kan hurtigt forbedres, hvis man målretter træningen af barnet – bare tre øvelser tre gange om dagen af få minutter vil kunne vise resultater. Børnefysioterapeut Vibeke Winter har for nyligt skrevet en bog med tips og ideer til forældre og pædagoger, der gerne vil stimulere barnet gennem leg og øvelser.

Kilde: Fpn.dk
(Oprettet den 18. marts 2010)

Forrige artikel9 mere eller mindre sande myter

Næste artikelSpiser du også i smug?