Bakterierne som for eksempel salmonella, campylobacter og listeria bliver spredt fra fødevarer til fødevarer, fordi rengøringen af produktionsmaskiner ikke er god nok.
Bakterierne skjuler sig i utilgængelige hjørner på produktionsmaskinerne eller er blevet modstandsdygtige over for rengøringen. Det konkluderer en storstilet forskningsundersøgelse under EU-Kommissionen til over 100 millioner kroner med deltagere fra 15 EU-lande. Det skriver “Ingeniøren”.
Samtidig viser undersøgelsen afslører, at de traditionelle test for bakterier ikke er gode nok, og at virksomheder derfor kan tro, at rengøringen er god nok.
Forskerne anslår, at madbakterier gør en mio. europæere syge hvert år.
Direktør for Fødevareinstituttet på DTU, Henrik Wegener, mener ifølge Ingeniøren, at det aktuelle udbrud af salmonella, som har ramt op til 8.000 danskere indtil nu, formentlig skyldes skjulte bakterier på en procesmaskine et sted i Danmark.
Kilde: Dagens Medicin