Kemikalieindustrien oplyser ikke mere om hormonforstyrrende stoffer, end de er lovmæssigt forpligtet til. Danske forskere anbefaler derfor en opdatering af EU-lovgivningen.
Mangel på data fra kemikalieindustrien i EU gør det umuligt at afgøre, om stoffer, der anvendes i forbrugerprodukter, er hormonforstyrrende. Det har fået forskere fra DTU Fødevareinstituttet og SDU til at anbefale ændringer. Informationskravene i EU-lovgivningen bør opdateres, så kemiske stoffer bedre kan vurderes, og tilgængelig information udnyttes bedst muligt.
Hormonforstyrrende stoffer giver i stigende grad anledning til bekymring for både menneskers sundhed og effekter i miljøet.
I befolkningen mistænkes hormonforstyrrende stoffer for at bidrage til fertilitetsproblemer, udvikling af fedme, kræft og diabetes samt forstyrrelser af hjernens udvikling og funktion.
Mistænkte hormonforstyrrende stoffer kan findes i produkter som kosmetik, tøj, legetøj, fødevarer og lægemidler. Flere af stofferne ender også i miljøet, hvor de kan påvirke fisk, padder og andre dyr. De mistænkes også for at medvirke til tab af arter og nedsat biodiversitet.
Forskerne har screenet den videnskabelige litteratur for stoffer, som viser tegn på hormonforstyrrende egenskaber. Dermed kan de muligvis være skadelige for mennesker og miljø.
Resultaterne af undersøgelsen er publiceret i en ny rapport fra Center for Hormonforstyrrende Stoffer (CeHoS).
I undersøgelsen har forskerne fundet en udbredt mangel på data, især når det gælder effekter i miljøet. Forskerne understreger, at denne mangel på data er dybt problematisk.
“… der er et stort behov for at opdatere informationskravene i EU-lovgivningen REACH, så de inkluderer information om hormonforstyrrende egenskaber.”
– Undersøgelsen viser, at der er et stort behov for at opdatere informationskravene i EU-lovgivningen REACH, så de inkluderer information om hormonforstyrrende egenskaber, siger Marie Louise Holmer, specialkonsulent ved DTU Fødevareinstituttet og medforfatter af rapporten.
LÆS OGSÅ: Supersæd – styrk dine muligheder for at blive biologisk far
Data skal udnyttes optimalt
I EU er det højt prioriteret at minimere eksponering af mennesker og miljø for hormonforstyrrende stoffer. Data, som indberettes af virksomheder efter EU’s lovgivning om industrikemikalier, REACH, indeholder dog sjældent information, som kan bruges til at vurdere, om stofferne er hormonforstyrrende i miljøet.
LÆS OGSÅ: Dansk studie afslører farer ved polyfarmaci
For 70% af de mere end 26.000 industrikemikalier er der heller ingen information, som kan bruges til at vurdere de hormonforstyrrende aspekter.
Forskerne anbefaler derfor, at al tilgængelig information udnyttes bedst muligt ved hjælp af to tilgange:
1: Ved at vurdere stoffer, der ligner hinanden, som en samlet gruppe.
2: Ved at anvende viden om skadelige effekter på tværs af arter.
Kilde: SDU.dk