De bedste spisevaner for en 3-årig?

Jeg gerne høre din mening om kosten i løbet af en dag til min dreng på 3½.

Sagen er den, at mor og far her ikke er helt enige 🙂 Far mener, at for mange små måltider i løbet af dagen ødelægger appetitten til aftensmaden. Mor mener, at så længe de små måltider er til stede, så ved vi da, at der kommer noget indenbords på et eller andet tidspunkt i løbet af dagen – mor synes egentlig, det er ligemeget, at aftensmaden så ikke fylder så meget 🙂

Vores dreng på 3½ er ikke god til at smage på nye ting, og har sin helt klare holdning til, hvad han kan lide, og hvad han ikke kan lide (og det kan så i øvrigt godt variere fra dag til dag ;-)). Far mener, at når han så har fået lov til at småspise hele dagen, så vil han da slet ikke smage på noget som helst til aftensmaden. Helt nøjagtigt handler det om, at han og de andre børn i børnehaven får en rugbrød kl 15.30, hvis han er der så længe, og når så han kommer hjem, spiser han eventuelle rester i madkassen, eller får tilbudt en riskiks eller lignende. Det, mener far, er overflødigt…

Vi har desuden også en dreng på et år. Han spiser ca hver anden time. Han spiser alt, og han spiser meget, men sådan har vores store dreng jo også været 🙂

Hvad er din holdning til dette?

Vh. mor og far 😉

 


Forældre vil altid det det bedste for deres børn. Men det sker ind imellem at mor og far ikke er enige om, hvad der er ”det bedste”. Den enes holdninger behøver ikke at være mere rigtig end den andens. Men de vil sikkert give lidt forskelligt resultat.

Det lyder som om, at mors ønske er, at jeres dreng får sund mad i løbet af dagen. Det lyder som om, at fars ønske er, at han skal smage så meget som muligt, for at kunne komme til at lide det? Måske kunne I starte med lige at tjekke, om det er en rigtig vurdering, jeg har lavet der?

Og nogen gange kan det hjælpe at tænke på, hvorfor man har det ønske? Var det sådan, da man selv var barn? Eller hvor kommer det ønske fra?

Måske ligger ønskerne slet ikke så langt fra hinanden, når det kommer til stykket.

Her får I min vurdering af, hvordan det er at være 3½ år i forhold til mad:

Det er helt naturligt, at børn på 3½ er meget skeptiske overfor smag. Og at det svinger fra dag til dag, hvad de vil have at spise.

Det vigtigste er, at opretholde et afslappet forhold til mad, hvor det ikke er noget, der tvinges ind. Men heller ikke frit valg på alle (usunde) hylder. Det skal være en balance, hvor barnet også selv mærker efter, hvor sulten det er, og hvor meget det kan spise. Ingen raske børn sulter sig selv, hvis udvalget af mad passer til deres udvikling.

Børn (og voksne) har brug for et stabilt blodsukker i løbet af dagen. Det er bl.a. vigtigt for immunforsvar, koncentration, adfærd, vægt mm. Det vil sige, at børn faktisk har godt af at spise lidt hver 3.-4. time.

Men det er selvfølgelig vigtigt at tænke på, hvad de får at spise.

Hold gerne igen med kulhydraterne (riskiks) og server grøntsager, frugt, nødder osv. i stedet. Der skal helst være grøntsager/frugt til alle måltider og også fedtstof og proteiner.

Hvis eftermiddagsmaden består af grøntsagsstænger, frugtstykker og lidt mandler, så vil jeg på ingen måde være bekymret over, hvor meget der bliver spist til aftensmad. For aftensmaden er faktisk det mindst vigtige måltid på dagen for et barn.

Så med hensyn til måltiderne derhjemme, synes jeg, at ”opskriften” lyder: mor og far bestemmer, hvad der står på bordet. Barnet bestemmer, hvad det vil spise. Langt de fleste børn, vil så helt af sig selv variere deres mad over tid.

Det vil sige, at det godt kan være, at barnet vælger kun at spise rødbeder til aftensmad i et par dage. Men det fortsætter ikke for evigt. Og hvis barnet i lang tid vælger kun at spise ris eller pasta, så må forældrene være lidt mere kreative med, hvad der sættes på bordet.

Husk i øvrigt ikke at blande maden for meget sammen. Lad grøntsagerne være hver for sig i stedet for i en blandet salat.

I forhold til lillebror, så kan I måske overveje, om der er brug for lidt mere fedt og proteiner i hans mad, så han kan holde sig mæt lidt længere end bare 2 timer.

Jeg håber, at I kan bruge mit svar.

Med kærlig hilsen

Anette Opstrup

 

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*