Nyheder

De dyre økokyllinger

25. marts 2014

Hvis du går op i dyrevelfærd, er økologi at foretrække, når du skal have kyllingekød. Men hvorfor skal en økokylling koste 150 kroner, når man kan få en konventionel til en tredjedel af den pris?

Fødevareministeren startede debat

Der er måske lidt lys for enden af tunnelen. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) var for få dage siden ude med en kritik af supermarkedernes avancer på økokylling. På hans profil på Facebook stod følgende kritik:

“De danske supermarkeder tjener mere på at sælge en økologisk kylling end på at sælge en der er konventionelt produceret. Er det i orden? Klik ‘like’ hvis du – som mig – mener de bør sætte prisen på økologi ned… Og del gerne dette opslag. Tak!”

Fødevareministerens svada mod supermarkederne affødte en del debat. Mange påpegede, at det var hykleri, da statens momsopkrævning var den største synder i sammenhængen. Jo dyrere råvare, desto større momsafgift.

Avancen på økokylling er procentuel

Coop, der er moderselskab for butikkerne Irma, SuperBrugsen, Fakta og Kvickly, tjener væsentligt mere målt i kroner og ører på økologisk kylling end på konventionel. Avancen er procentuel, og da råvaren er dyrere, bliver avancen også højere. Det er der ikke noget usædvanligt i: Dyre varer med en begrænset holdbarhed er beslægtet med et spild, som man skal medregne i prisen.

Coop bebudede, at de gerne ville sætte avancen på økokylling ned, hvis staten satte momsen tilsvarende ned på produktet.

Men Dan Jørgensen har afvist tankerne om differentieret moms.

Løsning på vej fra producent

Til gengæld har debatten fået en producent til at melde sig på banen med et løsningsforslag: Gråsten Fjerkræ har tilbudt at indføre et retursystem, hvor supermarkederne kan returnere kyllinger, de ikke når at sælge inden sidste salgsdag. Returordningen er uden udgifter for supermarkederne, der derved undgår spild på produktet, og de skal så til gengæld nedsætte avancen i kroner og ører, så den matcher avancen på en konventionel kylling.

Coop finder tilbuddet positivt, men de har nogle uddybende spørgsmål, før de tager stilling til, om de vil tilslutte sig ordningen.

En økokylling kan blive 30-40 kroner billigere

Ifølge Gråsten Fjerkræ kan aftalen reducere prisen på en økokylling med 20-30 pct, så produktet i højere grad bliver et reelt alternativ end et luksusprodukt til den meget miljøbevidste.

Kilde: Politiken

Forrige artikelKræftforebyggelse: Vitaminer virker!

Næste artikelLyset styrer kroppens rytme