Mad

De flotte Hokkaido græskar

4. oktober 2010

Efteråret er græskar-tid. Har du også mod på at prøve den flotte orange grøntsag, så få mere viden og opskrifter her.

Jeg husker stadig den dag, da en af vores økologiske grønsagsleverandører i 1974 kom med et net af orange græskar og sagde, at vi skulle sælge dem i Sundhedskost, hvor jeg er uddannet og har arbejdet i 30 år.

De var flotte og spændende og efter selv at have prøvet dem, var de ikke svære at sælge. Avleren hed Niels Ebbe og han kørte rundt med sine varer og formidlede sine egne og andre avlers varer videre. Niels Ebbes firma hedder i dag Solhjulet, og de formidler et imponerende sortiment af økologiske varer. Firmaet har 46 ansatte, og er en af de største leverandører af danske økologiske Hokkaidoer, der bl.a. kommer fra Nørregården på Fyn. Solhjulet har stadig et hjerte, der banker for det økologiske, og skal man have de gode ting, forhandles de i udvalgte helsekostbutikker.

Sunde ting i Hokkaido græskar

Hokkaido græskar kommer fra den japanske ø Hokkaido, hvor den trives i næringsrig vulkanjord. De findes med grøn og orange/laksefarvet skal. Inden for makrobiotikken siger man, at den grønne er at fortrække, da den orange er fremavlet på den grønne. Hokkaido tilhører græskarfamilien.

Hokkaido indeholder store mængder antioxidanter som betacoten, C-vitaminer, B-vitaminer, mineraler, herunder jern. Kernerne er hvide og kan bruges ved at rense dem i vand for plantekøddele og tørre dem ud på et stykke madpakkepapir.

Kernen indeholder de samme ting som resten af græskaret. Desuden er der vigtige fedtsyrer, der bl.a. virker på forstørret blærehalskirtel, samt mange mineraler – magnesium, folinsyre, jern, kalium og zink.

Hokkaidosuppe fra hjerteforeningen

Ingredienser til 4 personer

1 Hokkaido (græskar)
1 tsk. karry
1 løg
2 spsk. olivenolie
7 dl vand
Frisk ingefær
Frisk chili
1 bæger creme fraiche
Hakket persille til grønt drys

Fremgangsmåde:
Hokkaidoen vaskes og skæres i over.
Kernerne fjernes, og hokkaidoen skæres i mundrette stykker.
Løgene skrælles og skæres i tern.
Løgene klares i olie sammen med karry.
Hokkaidoen tilsættes sammen med 7 dl vand.
Suppen simrer i ca. 20 minutter, til hokkaidoen er mør.
Suppen pureres og smages til med chili, revet ingefær, sukker, friskkværnet peber, lidt salt og evt. en smule eddike.
Suppen holdes varm, indtil den serveres med creme fraiche og et drys persille, samt evt. et stykke brød.

Dressing med hvidløg

1 stort bæger med cremefraiche
3-4 fed hvidløg
salt
peber

Hvidløgene presses i cremefraichen og smages til med salt og peber.
Ønsker men en lidt mere pikant smag, kan der kommes lidt rygeost i.

Dyrkning af Hokkaido

I de sidste 19 år har vi som familie dyrket spiselige græskar og squash. Det startede for mange år siden ved, at min kone Jeanette forslog, at vi også tørrede nogle af frøene fra hokkaidoen. Vi skyller dem i vand, sorterer frugtkødet fra og tørrer dem et lunt sted i ca. en uge. Herefter lægges de tørrede frø i et tomt glas med låg. Vores egen erfaring og iagttagelser tyder på, at de frø, som er tilpasset dansk klima, fungerer bedste til økologisk avl og tilpasser sig den jord, man bruger.

Man har jo også mulighed for at vælge de bedste formeringsplanter ud. Har man ikke frø, så kan disse købes.

Tips med kerner

Græskarkernerne kan spises som snack. Man vasker dem, lægger dem i et olieret fad i et lag, drysser urtesalt over, og lader dem tørre i ovnen en time ved 150 grader. Spises som snacks.

At så og høste

Den nye sæson starter i marts ved at sætte frøene i en potte i vindueskarmen. Og efter at være pottet om, kan de plantes ud i en næringsholdig jord, gerne kompost, når temperaturen ikke er under 12 grader om natten, og jorden er 15 grader.

Vi har i dag 12 højbede, der kan dækkes over, og 1 af dem går til Hokkaido og en til squash. Der bliver ca. 4-5 græskar pr. plante. De vejer mellem 2 til 3,5 kg, og er ca. 35 cm store i diameter. Lige nu kan vi se nogle rigtigt flotte store græskar gøre sig klar til at blive høstet Hokkaido græskar tages ind før den første nattefrost i oktober. Jeg plejer at tørre dem med en tør klud og lige have dem liggende en solskinsefterårsdag i solens ultraviolette lys. Vi har dem liggende på lager op til jul i en tør kasse ved ca. 16 grader.

Tip om blærefunktionen

Grønne græskarkerner fås afskallede og indeholder fed olie, phystotern – hormonagtige stoffer, E-vitamin samt andre vitaminer og mineraler.

De grønne græskarkerner er velsmagende i brød og salat mm. De er også gunstige til godartet forstørret blærehalskirtel og normalisering af blærefunktionen. Som naturmiddel bruges der to strøgne spiseskefuld pr. dag. Græskarkerneolie fås også i kapselform.

Om at spise hokkaido

Hokkaido er skabt til velsmagende retter. Den har en sød mættende, nøddeagtig smag. Skallen er rigtig hård, men bliver mør i kogeprocessen. Da vi havde babyer, der skulle have mos, brugte vi kogte græskar med lidt fedtstof eller økologisk smør i. Hokkaido skal helst bruges med det samme eller dækkes til i køleskabet.

Ellers er hokkaido god til næsten alle retter. Vi laver tærter af dem, man kan lave marmelader, supper, ovnbagte retter og sammenkogte retter. Så ser du en, så køb den og få prøvet.

Hokkaidogræskar med fyld

1 stk. Hokkaido græskar
4 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
2 rødløg
3 porrer
250 g champignoner
1 grøn peberfrugt
1 ds tomatpuré
2 dl bouillon
100 g mandler
200 g ost

Der skæres et “låg” af græskarret, og kernerne fjernes. Indmaden tages ud af låg og græskar med en ske, indtil cirka 1½ cm skal er tilbage. Løg og porrer snittes og svitses i olie og hvidløg. Champignon i skiver, peberfrugt i tern og græskarindmaden skåret i små terninger kommes ved sammen med salt og peber, bouillon og de hakkede smuttede mandler.

Mens blandingen står og simrer, sættes hokkaidogræskar skallen i ovnen i ½ time ved 180 grader, eller til den er mør.

Græskaret fyldes op med grøntsagerne, og de grøntsager der ikke kan være der, lægges ved siden af i et ildfast fad. Der drysses med ost. Retten sættes tilbage i ovnen til osten er gylden.

Blandet salat til hokkaido

1 stk. Iceberg salat
500 g pasta
60 g soltørrede tomater
1 bundt broccoli
1 pose pinjekerner
1 ds majs

Dressing til salat og hokkaidoret
½ dl olivenolie
1 fed hvidløg
salt og peber

Pastaen koges i en stor gryde spilkogende vand. Hæld vandet fra og skyl pastaen kort under den kolde hane. Placeres derpå i en stor salatskål. Broccolien deles i små buketter og blancheres. Stokken kan også bruges, men skæres i små tern og blancheres med. Majs og soltørrede tomater kommes i.

Dressing: Hæld olie, presset hvidløg, salt og peber i et glas med skruelåg. Ryst det godt sammen. Dressingen hældes over salaten, og der blandes omhyggeligt.

Forrige artikelSkænderier gør os syge

Næste artikelSmag og behag dig frem

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.