Krop

De rette toner får ballerne i sving…

25. september 2009

I takt med mp3 afspillerens indtog er det blevet stadig mere populært at træne med musik i ørene, og lad det være slået fast med det samme: Den rigtige musik kan have en positiv indvirkning på din motion! Forskningen peger på, at der kan være forskellige årsager til, at musik virker gunstigt. Derfor skal du udvælge din musik med omhu.

Glemmer træthed

Ny forskning peger på, at musik under f.eks. løb og cykling kan være med til at fjerne udøverens fokus på træthed. Herved reduceres den negative indvirkning som træthedsfølelsen normalt har på præstationsevnen. I en ny italiensk undersøgelse gennemførte en gruppe kvinder en løbetest med en intensitet svarende til 75 pct. af pulsreserven indtil udmattelse. På forskellige dage blev testen gennemført med og uden musik i ørene. Musikken var “up-beat“ musik, og numrene var instrumentale.

Resultatet af undersøgelsen viste, at kvinderne kunne løbe 29 minutter før udmattelse med musik i ørene, mens de kun løb 21 minutter uden musik i ørene.

Musik før motion

Musik kan påvirke spændings- og energiniveauet forud for motion. Man kan derfor både bruge musik til at øge og sænke spændingsniveauet, før man skal motionere. Nogle atleter har problemer med, at de er overspændte før konkurrencer, hvilket kan påvirke deres præstationsevne under konkurrencen. Disse atleter kan med fordel lytte til rolig og afslappende musik, umiddelbart før konkurrencen begynder. Føler man modsat, at energiniveauet er lavt, kan man lytte til mere energifyldt musik, og derved opnå større lyst til at motionere.

Musik giver bedre arbejdsrytme

I mange konditionskrævende idrætsgrene som f.eks. løb, cykling, roning og svømning handler det i høj grad om, at kunne holde en så høj rytme som muligt, i den tid der trænes. Flere undersøgelser slår fast, at hvis tempoet (rytmen) i musikken passer sammen med rytmen i bevægelsen, så kan der arbejdes hårdere, end hvis der arbejdes uden musik i ørene. Herudover peger undersøgelser blandt både gymnaster og svømmere på, at musik kan fremme indlæringen af forskellige færdigheder. Der er altså ikke megen tvivl om, at musik har potentialet til at forbedre din træning, og samtidig gøre den både sjovere og nemmere at gennemføre. God lytning!

Når du vælger træningsmusik, er det optimalt, hvis flg. er opfyldt:

• Musikken skal have tydelig rytme, som matcher den motion, der skal dyrkes

• Musikkens tempo skal passe til aktiviteten

• Du skal føle musikken giver energi og godt humør

• Sørg for variation i musikken (dette hjælper med at fastholde interessen for den motion, der dyrkes)

LINKS: – mere om musik og træning! www.gomotion.dk

Forrige artikelFra guld og grønne skove: drop kødet en dag om ugen

Næste artikelSuper lækkert & økologisk

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.