Krop

De rette fedtsyrer forebygger allergi

17. januar 2017

Allerede under graviditeten kan den kommende mor være med til at forebygge, at hendes barn senere hen udvikler allergi. Forskning lavet på en dansk fiskeolie viser lovende resultater, når der bruges olie med frie fedtsyrer

At omega 3-fedtsyrer er essentielle for os alle, er de færreste i tvivl om – både vores hjerte og hjerne fungerer bedst, når vi får nok af den vigtige fedtsyre. Men at de i den rette form kan forebygge, at vi f.eks. udvikler allergi er forholdsvis ny viden.

I et forsøg med i alt 145 gravide kvinder, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Acta Pædiatrica, viste det sig, at fiskeolie med såkaldte frie fedtsyrer af omega 3 kunne forebygge udviklingen af fødevareallergi og eksem hos de nyfødte. Herhjemme fås det kun i Bio Marin Plus, der er den eneste fiskeolie med frie fedtsyrer.

 

Selve forsøget

Kvinderne blev i forsøget inddelt i hold, der enten fik 2,7 gram omega-3 fedtsyrer dagligt eller identiske ”snydekapsler” med sojaolie. Kvinderne fik olien fra uge 25 af graviditeten helt frem til tredje-fjerde måned efter fødslen, hvorved modermælken hos de ammende mødre også har være beriget med de gode omega 3-fedtsyrer.

Blandt børn, hvis mødre fik fiskeolien med frie fedtsyrer var forekomsten af fødevareallergi og allergirelateret eksem på henholdsvis 2 og 8 procent. Hos babyer af mødre, der ikke tog fiskeolien, udviklede hele 15 pct. fødevareallergi og 24 pct. fik eksem, der var allergirelateret.

Der er altså tale om en markant mindre risiko for udvikling af allergi med de rette fedtsyrer.

 

Hvorfor virker omega 3?

Omega-3 fedtsyrernes anti-inflammatoriske egenskaber kan være ansvarlige for den gavnlige virkning i forhold til at forebygge autoimmune sygdomme som allergi. Det harmonerer med tidligere observationer fra samme undersøgelse, hvor forskerne påviste en inflammationshæmmende virkning af fiskeolie hos de kvinder, der tog tilskuddet.

En af fordelene ved at indtage en god kvalitets fiskeolie er, at olien er kontrolleret og renset for pesticider, tungmetaller og en række andre forurenende stoffer, som hyppigt forekommer i fisk og skaldyr. Netop på grund af denne forurening advarer man gravide mod at spise for meget fisk under svangerskabet, da tungmetallerne kan påvirke fostret negativt.

 

Kilde:Furuhjelm C et al.; Acta Pædiatricia, April 2009


Frie fedtsyrer

Herhjemme har vi kun et fiskeolie-produkt lavet på frie fedtsyrer. Det er Pharma Nords Bio Marin Plus.

I naturen findes omega 3-fedtsyrer som triglycerider, som først skal spaltes og nedbrydes til ”frie” fedtsyrer i tarmen, før de kan optages i kroppen. Når omega 3 optræder i form af frie fedtsyrer, er spaltningen allerede foretaget. Det har den fordel, at fedtsyrererne let og hurtigt kan optages i kroppen, ligesom man får mere fiskeolie med færre kapsler.

Olien er desuden renset for tungmetaller og beskyttet mod oxidation (forharskning) i kapslerne.

 

Forrige artikelØkologiske muslinger skal gavne husdyr og vandmiljø

Næste artikelStof fra broccoli kan hæmme brystkræft

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.