Nyheder

De største madfælder

8. december 2009

Vi får masser af informationer om, hvad der er sundt i kosten. Men det åbner også op for produkter, der lugter af sundhed uden at være det. Her er syv klassiske fælder.

Havregryn, grøn te, fisk og yoghurt. Sunde og nærende kost – men kun lige indtil de store fødevareproducenter får fingrene i det. Så bliver indholdet pakket ind, tilberedt eller poppet op til den helt store usundhed.
Vi har fundet 7 eksempler på madvarer, der en gang var sunde, men som nu er blevet usunde.

1. Fiskepinde/panerede fiskefiletter

Torsken, sejen eller fladfisken inden i er stadigvæk sund. Til gengæld er hele indpakningen af panering på den usunde side – det suger en masse fedtstof under tilberedningen, så retten vælter til den fede side. Fisk er sundt, men vælger du den panerede hver gang vil ulemperne overstige fordelene.

2. Suppe i pose

Varm suppe på en kold dag kan både være sund, billig og let mad. Din egen hjemmelavede suppe med grøntsager kan være en ren vitaminbombe, men hvis du køber suppen færdig, får du salt, fedt og tilsætningsstoffer i store mængder mellem de sparsomme gulerødder.

3. Yoghurt

Du kan finde og lave den sundeste yoghurt naturel, men ligeså snart du hiver en frugtyoghurt ned ad hylden, er der mere tale om dessert fyldt med sukker og behandlet frugt. Du kan let lave din egen frugtyoghurt med frisk frugt i et naturelt surmælksprodukt.

4. Grøn te

Grøn te indeholder masser af gode antioxidanter og sunde bestanddele, og i Asien sværger de med rette til teen. Ifølge flere undersøgelser kan grøn te forebygge både krædt, hjertesygdomme og demens. Derimod er smagen ikke særlig populær hos mange udenfor Asien. Så vi fylder sukker eller andre sødemidler i – og så er det jo ikke længere sundt. Eller vi købe læskedrikke med ordet grøn te på, fordi vi tror, at det så er sundere. Tag et kig på den øvrige ingrediensliste, inden du hælder indenbords.

5. Popkorn

Majs, som popkorn består af, er rige på fibre. Men når de tilsættes salt, sukker og fedt tipper sundhedsfordelene. Særlig i mikroovnspopkorn er der tilsat en lang række ingredienser for at forbedre smagen, og som absolut ikke gavner sundheden. De bedste popkorn laver du selv af rene popkornmajs og god olie, så du kan begrænse mængden af fedt og salt.

6. Sandwich/toastbrød

Færdigskåret brød af den lyse slags spiller en stor rolle i udviklingen af fedme og diabetes i lande som England og USA. Sandwich og toastbrød indeholder som regel hvidt mel, sukker, majssirup og en række tilsætningsstoffer. Faktisk kan de holde sig langt længere på hylderne i supermarkedet end almindeligt brød. Bag hellere dit eget brød af groft mel, vand, olie, lidt salt og gær.

7. Morgenmadsblandinger

Vi ved godt, at vi skal starte dagen med et godt måltid morgenmad. Det ved fødevareproducenterne også, så markedet er fyldt med morgenmadsprodukter. Desværre er rigtig mange af dem underlødige. Ris, byg og havre er i sig selv sunde ingredienser, men hvis man begynder at riste, puffe eller blande med sukker, chokolade, honning osv., så går den usunde fedtprocent op sammen med sukkerindholdet. Du kan sagtens blande din egen sunde variant af müsli med lækre og sunde ingredienser.
I det hele taget gælder det for alle eksemplerne, at de sundeste madvarer er dem uden en lang ingrediensliste. De er bare det rene nærende naturlige mad.
Kilde: Live Science
(oprettet den 10. december 2009)

Forrige artikelFå tid til træning i december

Næste artikelMellemmåltider gør os passive