Skøn

Børnecreme: Den fedeste barriere!

Foto: Shutterstock
11. november 2019

Efterår og vinter er årstiderne, hvor selv de mest cremesky ind i mellem må gribe til beskyttelse. Og det er vigtigt at få smurt f.eks. babykinder, inden huden for alvor tager skade af skiftende temperaturer og tør luft. Men hvad er en god naturlig børnecreme – og hvilke kan hjælpe, når huden er rigtig irriteret?

Nogle af os creme-elskere tilpasser vores serum, olier og cremer efter årstiderne og ikke mindst hudens behov, der kan være skiftende af forskellige årsager. Andre bruger aldrig cremer eller kommer lige lidt bodylotion i ansigtet i farten, når betrækket begynder at stramme og måske blive lidt sart med røde og irriterede plamager.

Nogle vil forsøge at komme olie alene i ansigtet med større eller mindre held alt efter typen af olie, og uden at vide om det overhovedet kan optages. Ved den meget tørre, sarte hud vil mange opleve, at en creme, der ikke er olie alene, trænger bedre ind og både nærer og optages i de lidt dybere lag. Mens olien efterlades på toppen af huden – skinnende, men dog som en mere ønsket barriere end en tør og sart hud.

Den tørre vinterhud

Du kan opleve tør hud på alle årstider, men flest bliver ramt efterår og vinter.

Her er det ofte et tørt indeklima med radiatorvarme osv. der er med til at udtørre huden. Atter er det vigtigt indefra, at styrke huden med væske, gode sunde olier og næringsstoffer. Samtidigt kan du beskytte huden udefra, ligesom man ville tage en undertrøje, trøje, jakke og måske skaljakke på, når man skal ud i vind og vejr.

Det er supergodt med en barriere, der kan modstå for store udsving i forhold til at holde huden i balance, men det er ikke godt med en mur, der ikke giver mulighed for vekselvirkning med omgivelserne – her fugt, ilt, men også hudens udskillelse af affaldstoffer, sved osv.

Til børn og babyers fine hud i vind og vejr

Til børn – og babyer ikke mindst – skal vi normalt bruge allermindst muligt og derved bevare den naturlige balance længst muligt.

Men mange oplever, når det begynder at blive koldt, at der kommer små knopper på mange børns kinder, eller de bliver tørre og ru og måske revner lidt.

Der er forskellige veje til at undgå det. Men hvis de først er ru og tørre – måske med lidt knopper – er det godt med en blødgørende meget mild og ophelende børnecreme på først.

Siden, når de igen er ude og sove til middag eller leger udenfor, kan du komme lidt økologisk, ikke-lukkende (dvs. huden kan ånde, så det er vegetabilske olier), olierig creme på for at holde på fugten i huden og skabe en barriere mod vind og vejr.

Wind & Weather-cremen fra Weledas børneserie er her en meget populær børnecreme gennem generationer. Den er også lige så populær hos mange voksne, der opholder sig meget ude på arbejde, cykler, står på ski osv.

Vi er også vilde med den for at undgå frostsprængninger i huden og beskytte de små kapillærer – og fordi huden føles blødere og mere beskyttet.

Er skaden først sket, er det Weledas Calendula Face Cream med helende morgenfrue eller Weledas White Mallow med helende lægestokrose, som begge kan bruges helt ned til baby, der må i spil. Naturligvis til voksen hud også, der trænger til mild pleje – det er ikke kun en børnecreme. Cremerne kan bruges både til hverdag eller i perioder med ekstra behov.

Også tryllesalven

Der er en anden meget populær helende salve, der også kan bruges til hverdags all purpos-brug og som beskyttende barriere. Det er Olivias tryllesalve. Den er også super anvendelig til små rifter, tørre læber, knopper, ja, endda rød numse.

Den kan kaldes 100 pct. økologisk, for der er ingen vand i og består primært af sheasmør, olivenolie og bivoks og kan med fordel lige gnides mellem fingerspidserne, inden man kommer det på huden for en mere cremet konsistens.

Kræs til den irriterede hud

Et andet dansk mærke – Kraes – er også noget, der virkelig er blevet populært. For på trods af eller netop pga. sin simple, men virkelig helende sammensætning. er den blevet en populær børnecreme til helt fra små børn med børneeksem til voksne med kløende, sart, irriteret hud.

De har helende bade til badekar – eller hvis man ikke har badekar, kan man komme blandingen på de kløende, irriterede områder og lade sidde i 10 min. inden det skylles af med lunkent vand. Der er to udgaver. Den ene med ingredienser af havre og kokos – og en udgave også med dødehavssalt, der er beroligende for den kløende, flagende hud.

Hvis huden har problemer som f.eks. børneeksem med rifter eller åbne sår, er det bedst at anvende den uden dødehavssalt og først bruge den, når sårene er helet op, så der ikke er noget, der svier, men bare lindrer og beroliger.

Kraes’ babybad efterlader huden med en naturlig beskyttende barriere, og derfor skal man normalt ikke skylle huden efter badet, men lade det blive på for at bevare olierne på huden. Det bevarer fugtigheden i huden, så den ikke bliver tør og netop kløende.

Faktisk er almindelig sæbe ikke nødvendigt til børns hud, heller ikke for at blive ren. Ofte forstyrrer sæben hudens egen balance ved at fjerne beskyttelseslaget med naturlige bakterier. Kraes’ babybad indeholder havren, der har et naturligt indhold af rensende saponiner og fremmer hudens naturlige pH.

I serien er der også en Kraes baby balm, Kraes Glade kinder, Kraes til læber og Kraes olie til pleje og massage. Den, der hedder Glade kinder er også god at komme på som beskyttende barriere inden leg og ophold i vind og vejr, men den kan også berolige og pleje hud, der allerede er irriteret. Både den og baby balmen kan også bruges på brystvorter, der både kan blive irriterede af amning og friktion fra f.eks. sportstøj. Autsch!

Fugt til de voksne

Til de voksne: Selvom den ikke behøver at blive nævnt, fordi de fleste kender denne evergreen, så vil vi alligevel fremhæve Weledas klassiker Skin Food for den fugtbevarende effekt og beskyttende evne. Der er også kommet en light-udgave til dem, der foretrækker en lettere udgave.

Det samme med Jurliques egen klassiker Moisture Replenishing Cream, som både giver næring og fugt ned i huden, men samtidig lægger en beskyttende, åndbar hinde på huden af vegetabilske olier. Den holder samtidigt på hudens egen fugt, så den ikke så nemt fordamper og er manges favorit mod udtørring året rundt.

Lag på lag

Brug den klassiske opbygning af plejeprodukter, når du vil skabe den bedste barriere: Det tyndeste inderst, og så kan man bygge ovenpå. Efter rens, så evt. tonic/mist og/eller serum, der passer til ens behov og ønsker, dernæst creme og yderst evt. en olie, som beskyttelse (overtøj) og til at holde på fugten og næringen fra serum og creme.

Nogle vil vælge at have olien under deres creme, som en slags ulden undertrøje, og det er absolut heller ikke forkert.

Andre igen har en serum på og en olie (enkelt eller blanding) i stedet for en creme, hvor serumet så gør, at der er fugt nok til, at olien både kan trænge ind og pleje og være en beskyttende barriere.

Spændende dansk nyt med rabarber

Af spændende nyheder kan vi også nævne endnu et dansk mærke: Naturfarms nye rabarber-serie, og som heller ikke i sig selv hører i kategorien børnecreme. Rabarber øger hudens fugt indefra, da ingredienserne heri kan aktivere vores egen fugtmekanisme.

Til de tørre læber er Rabarber Lip Balmen et virkelig hit. Rabarber Dagcremen indeholder både æble til fugt samt C- og E-vitaminer, men også ingefær, der beskytter huden og forbedrer blodcirkulationen, sammen med den fugtaktiverende rabarber og de gode olier af jojoba, sesam og oliven, der både blødgør og beskytter.

Det er altså rart at føle sig godt tilpas i sit skind.

Indefra er den nærende kost og væske – med masser af vitalitet og næring – super vigtig. På den ydre del håber jeg, du kan bruge nogle af vores forslag til at balancere, styrke og bevare – ikke mindst den yderste barriere – bedst muligt, så den står stærkt i al slags vejr.

Forrige artikelFår du nok D-vitamin i mørket?

Næste artikelGo Grøn: Kan jeg tage på udveksling?

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.