Rikke Schultz benytter akupunktur, homøopati eller osteopati på sine patienter. Efterspørgslen på de alternative metoder er i stigning.
Hvis din hest er syg – vil du helst give den antibiotika, morfin og steroider? Eller ser du hellere, at den får let massage, ”sukkerkugler” og bliver prikket i benene med 1,5 cm lange nåle?
Rigtig mange hesteejere vælger den sidste løsning; at lade dyrlæge Rikke Schultz benytte sin alternative behandling, så deres firbenede ven slipper for stærk medicin (”sukkerkugler” er i denne forbindelse den homøopatiske medicin). Og statistikken viser, at dyrene bliver raske. Så det var jo en god ide.
Det paradoksale er, at mennesker i langt overvejende grad vælger den stærke medicin. Til dels fordi vi er bange for, at alternativ behandling ”kun” er placebo. Men dyrene ser altså ud til at være ligeglade med, hvorfor de bliver raske.
For dyrlæge Rikke Schultz er situationen ofte også den anden vej rundt. I mange tilfælde bliver hun først tilkaldt, når de traditionelle metoder er blevet afprøvet – og har slået fejl.
– Hvis ikke du kan hjælpe, så skal den aflives”. De ord har jeg godt nok hørt mange gange, og det er naturligvis et vist pres. Men behandlingen har efterhånden virket så mange gange, at jeg ikke behøver være nervøs, siger hun.
Rikke Schultz er uddannet dyrlæge fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole på Frederiksberg (i dag en del af Københavns Universitet), og allerede i studietiden var hun sporet ind på holistiske behandlingsmetoder. Det gjorde hun som aktiv i Foreningen af Integreret Veterinærmedicin, der også havde sin gang på uddannelsesinstitutionen.
Hun tog en uddannelse i veterinær akupunktur, som hun kunne tage i brug helt fra sin start som dyrlæge, og det satte retning på hendes karriere, så Rikke i dag bruger hele sit arbejdsliv på at behandle dyr med alternative metoder.
– Jeg behandler flest heste. Men jeg har også få hunde samt af og til katte.
– Da jeg startede for 30 år siden, skulle jeg ofte overtale landmanden eller dyreejeren til at måtte bruge akupunktur i behandlingen af hans dyr, men i dag kommer klienterne netop af den grund. Mange unge dyrlæger har interesse for de holistiske metoder, og alligevel kan de nærmest ikke følge med efterspørgslen, siger Rikke Schultz.
Samtidig er det vigtigt for Rikke Schultz at understrege, at holistiske metoder ikke altid kommer i stedet for den almindelige veterinærmedicin.
– Man kan sagtens kombinere de to metoder, så man finder den bedste behandling for dyret, siger hun.
Hvad er det så, Rikke Schultz kan hjælpe heste, hunde og katte med? tænker du måske.
I hestestalden benyttes typisk to typer behandling. Når hesten har muskel/skelet-skader, har Rikke gode resultater med at kombinere akupunktur og osteopati. Når der er mentale udfordringer, allergi eller nerveskader, er homøopati meget effektivt.
– Heste er meget følsomme. Derfor må man være meget skånsom med behandlingen, og jeg bruger kun små akupunkturnåle på 3 eller 1,5 cm. Smerte stresser hesten, og stress svækker behandlingen. Så jeg vælger de milde punkter, men alligevel får jeg ofte en voldsom – positiv – reaktion.
Aggressiv adfærd er ofte udtryk for, at hesten har fysiske smerter eller ubehag. Nogle heste kan få nervesmerter i ansigtsnerven Trigeminus, hvis de har været ude for et uheld.
Her behandler Rikke Schultz med homøopati og akupunktur, ligesom hun ofte gør ved allergiske symptomer. Homøopati-behandling er understøttet af et computerprogram, som hjælper med at udvælge medicinen.
– Det er min erfaring, som vælger medicinen. Men der findes flere gode computerprogrammer, som kan hjælpe med rangeringen af mulige midler, siger hun – og udtrykker sin store tillid til metoden med en case om en hest, som viste meget aggressiv adfærd, og bl.a. ”havde næsten bidt mulen af en anden hest”.
– Tre ”homøopatiske sukkerkugler”, og så var balancen genoprettet. Den stod lige så roligt og blev ikke aggressiv igen. Ofte kan jeg selv blive imponeret over den positive effekt.
Homøopati virker ofte også godt på hunde. Diskusprolaps kan ofte behandles med akupunktur og osteopati, så dyrlægen i nogle tilfælde næsten ikke tror sine egne øjne.
– Jeg behandlede en hund. Det var en hund, som blev passet hos nogle af mine bekendte, og pludselig kunne den hverken gå eller stå. ”Er der noget, du kan gøre?” bad de. Jeg besøgte dyret og behandlede med akupunktur og osteopati. Da jeg kom hjem igen, gik der ikke en halv time, før de sendte en video af hunden, som gik rundt i haven og logrede og snusede, siger Rikke Schultz.
Katte er ofte ramt af urinvejsproblemer, især ældre kastrerede hankatte. Her benytter dyrlægen med stor virkning akupunktur i kombination med kinesiske urter.
– Det er en ældgammel tradition i Kina, som er meget velbeskrevet. Det er et meget omfattende studie, som dyrlægerne Birgitte Langvad i Nordsjælland og Kim Samuelsen i Himmerland har gennemgået. Kinesiske urter er også meget effektive til mange andre lidelse både hos dyr og mennesker.
I starten af sin karriere havde Rikke Schultz en almindelig dyrlægestilling, hvor hun supplerede med sine alternative metoder. Men i de senere år har hun været ude af systemet med faste vagter og arbejder kun holistisk – selvfølgelig med brug af de almindelige diagnostiske metoder.
– Holistisk medicin er i bund og grund en respekt for, at alle dyr og mennesker er forskellige, og derfor er de ikke syge på samme måde. I vestlige forskningstradition vil man altid pille alting fra hinanden og beskrive de enkelte dele hver for sig. Men kroppens dele fungerer ikke hver for sig. De fungerer i et vanvittigt kompliceret samspil, som er det, der afgør, om helbredet er godt eller dårligt.
– Det er derfor, man ikke kan bevise virkningen af holistisk behandling med traditionelle forskningsmetoder. Men jeg har arbejdet med det i 30 år, og jeg ved, hvad jeg ser hver eneste dag, siger Rikke Schultz.
Hun understreger, at hun naturligvis ikke kan helbrede alle dyr. Ligesom den traditionelle dyrlæge må hun jævnligt give op over for naturens gang.
– Især heste er meget følsomme, og det kan nogle gange komme til udtryk som en skrøbelighed over for sygdom. De kan heller ikke tåle smertestillende midler i særligt lang tid, før det gør dem syge. Tilsvarende følsomhed kan også ses hos andre husdyr.
– Derfor er et også forfærdeligt, hvordan brugen af homøopatiske midler til både husdyr og mennesker er blevet begrænset af EU efter en voldsom lobbyisme om, at ”det ikke virker”. Man vil hellere tvinge os til at bruge stærk medicin, på trods af kendt risiko for MRSA (multiresistente bakterier) og bivirkninger, siger Rikke Schultz.
Hendes arbejde modbeviser anti-homøopati-lobbyen hver dag. I det mindste er der en masse dyr, som nyder godt af det.
Sideløbende med sin specialisering i holistisk behandling har Rikke Schultz forsket i bindevæv. Sammen med kollegerne ass. professor Vibeke Elbrønd og dyrlæge Tove Due har hun også udgivet en lærebog på engelsk til dyrlæger og andre behandlere om bindevævet og dets betydning for helbredsbalancen hos dyr.
– Bindevævet har en uhyre vigtig rolle for, at hele kroppen er i balance. Det har også stor betydning for, at de alternative behandlingsmetoder virker, som de gør, konstaterer Rikke Schultz.
Foreningen for Integreret Veterinærmedicin (FIVM) har eksisteret i mere end 30 år. Foreningen er samlingspunkt for dyrlæger, der har specialiseret sig og typisk taget efteruddannelse inden for veterinær akupunktur, veterinær homøopati, veterinær osteopati eller veterinær kiropraktik. På www.FIVM.dk kan man finde en liste over medlemmerne der tilbyder holistisk behandling af dyr.