Den lille forskel

27. juni 2022

Selvom vi kun gør lidt, kan det have stor virkning på den lange bane. Vi har fundet tilskud til stort og småt.

Naturlig kolesterolsænkning

Kolesterolsænkende medikamenter som statiner har vist sig at være problematiske (læs bl.a. mere på www.thincs.org). Derfor er der stor interesse for at finde alternativer i form af ufarlige kosttilskud.

Her har interessen først og fremmest koncentreret sig om naturmidlet Policosanol Complex-kapsler, et enestående kosttilskud. I et dobbeltblindforsøg foretaget ved National Center for Scientific Research i Havana undersøgte forskerne den kolesterolsænkende virkning ved et dagligt indtag på 20 mg policosanol (svarende til 2 Policosal Complex-kapsler). Efter 24 uger var LDL-kolesteroltallet (det ‘dårlige’ kolesterol) faldet med 27 %, og det samlede kolesteroltal med 15 %, mens HDL-kolesteroltallet (det ‘gode’ kolesterol) steg med 17 %.

Et andet stærkt bud er Insu Complex-kapsler, fremstillet af kanelbarkekstrakt, der også effektivt normaliserer blodsukkerniveauet hos diabetikere. I 2003 offentliggjorde man resultaterne af et placebo-kontrolleret forsøg, hvor forsøgspersonerne fik min. 1.000 mg cinnamon-bark (svarende til 1 Insu Complex-kapsel) pr. dag i seks uger. Man kunne konstatere en forbedring i det fastende blodsukkerniveau (18-29 %), triglyceridindholdet i blodet (23-30 %), LDL-kolesteroltallet (7-27 %) og det samlede kolesteroltal (12-26 %).

Policosanol Complex og Insu Complex forhandles eller fremskaffes af Matas og helsekostforretninger og af nogle apoteker.

Gentagne blærebetændelser?

40 til 50 % af alle kvinder har mindst en urinvejsinfektion i løbet af deres tilværelse, og 25 % af alle kvinder lider af gentagne urinvejsinfektioner med en hyppighed på 2-3 infektioner om året. Urinvejsinfektioner (f.eks. blærebetændelse) er den anden hyppigste infektion hos kvinder.

I folkemedicinen har tranebær traditionelt været anvendt mod urinvejsinfektioner i århundreder, og i nyere tid har talrige videnskabelige studier dokumenteret, at tranebær virker! Tranebær indeholder stoffer (fruktose og proanthocyanidiner), der forhindrer bakterier i at sætte sig fast i blæren. Bakterierne bliver populært sagt skyllet ud med urinen, før de når at udvikle sig til en infektion.

Vitabutin er et sikkert og effektivt naturlægemiddel, som forebygger og behandler lettere, gentagne urinvejsinfektioner. Midlet består af gelatinekapsler, der indeholder koncentreret tranebærsaft. Saften er spraytørret på en skånsom måde, så de aktive stoffer bevares. Fordi saften er koncentreret, tager du blot to kapsler tre gange dagligt.

Det er hverken tilsat farvestoffer eller sukker, og kapslerne kan derfor anvendes af både diabetikere, gravide og ammende. Vitabutin er et sikkert og effektivt supplement til antibiotika og har endda et højt indhold af antioxidanter. Derfor kan du også tage det forebyggende mod urinvejsinfektioner som et sundt tilskud til kosten.

Hverken for lidt eller for meget jern

I dag tager de fleste gravide et jerntilskud, der består af ferrosulfat, ferrofumarat eller ferroglukonat (jernsalte), hvor den indtagne dosis er nødt til at være meget høj for, at kroppen får den mængde jern, der er behov for. Konsekvensen af denne overdosering er, at en stor del af jernet går til spilde og forbliver i tarmsystemet indtil naturlig udskillelse. Jernet, der ikke optages, giver ofte gener som forstoppelse eller løs mave.

Fødevarestyrelsen har i rapporten ‘Jern – bør forsyningen i den danske befolkning forbedres’ peget på, at 80 % af gravide i Danmark ikke kan gennemføre graviditeten uden at tage et jerntilskud. Jernet er vigtigt for, at den gravide og fosteret får optimale betingelser under graviditeten samt i den nyfødtes første leveår.

I den opdaterede anbefaling af jern til gravide fremhæver Sundhedsstyrelsen, at overdosering af jern så vidt muligt bør reduceres, og at man skal anvende jerntilskud, der optages bedst muligt. AminoJern Ferrochel har en dokumenteret optagelse, der er 2-4 gange så høj som for traditionelle jerntilskud, og du kan derfor tage en mindre dosis og samtidig slippe for gener som forstoppelse eller løs mave.

Forrige artikelLyst til at spise sundt

Næste artikelOppe i hovedet