Opskrifter

Den nemme bone broth af høne/kylling

Foto: Thomas Hergaard fra bogen 'Functional Food: Bone Broth'
1. marts 2020

Der er flere måder at lave bone broth på og med forskellige råvarer – her får du en anvendelig grundopskrift, der er let at lave og bruge til flere forskellige formål.

Tilberedning: 10 minutter

Kogetid: 2-24 timer (se mere om kogetiden i bogen Functional Foods: Bone Broth)

Du skal bruge:

1 suppehøne/kylling

250-500 g hønse/kyllingevinger, kan udelades eller erstattes med kalve- eller okseskank

1 spsk sorte peberkorn

2 spsk æblecidereddike, kan udelades

500 g blandede grøntsager*

2 store løg

2 tsk salt, gerne himalayasalt

Sådan gør du:

Kom høne og vinger i en stor gryde sammen med peberkorn og eddike. Rens, skrub og/eller skræl grøntsagerne inkl. løgene og skær dem i mindre stykker. Kom også dem i gryden sammen med saltet og dæk med koldt vand, så det står ca. 3 cm over hønen. Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 2-24 timer.

Fjern både skum og urenheder undervejs. Hvis du bruger en suppehøne er det også en god idé at fjerne fedtet undervejs, da det ellers kan give en grim bismag. Det gøres nemmest med en stor ske.

Efter 1-2 timer fjernes så meget kød som muligt fra kyllingen/hønen, og der koges videre på skroget. Kødet smager skønt i alt fra salat til suppe eller gryderetter.

Du kan sagtens lade kødet koge med længere, de fleste vil bare finde det mest delikat, hvis det ikke koges med for længe.

Si brothen og kassér skrog og grøntsager. Der er så mange små ben i denne broth, så det er ofte alt for meget bøvl at pille dem fra grøntsagerne.

Lad brothen afkøle helt. Sæt den i køleskabet natten over og fjern derefter evt. fedtet, der har samlet sig på toppen. Brothen holder sig fint fem-syv dage på køl og et år i fryseren.

Fra bogen “Functional Foods, Bone Broth” af Anna Iben Hollensberg, mfl.

Forrige artikelJagter vi en falsk lykke?

Næste artikelSom tyv i natten