Nyheder

Den rette vejrtrækning er vigtig

22. april 2013

Træk vejret rigtigt og få det bedre. Vejrtrækningen er en væsentlig bestanddel i et sundt liv, og hvis du gør det rigtigt, kan du mindske stress, søvnbesvær og rygsmerter.

Du trækker vejret omkring 20.000 gange i døgnet. Mange glemmer at trække vejret rigtigt, eftersom vejrtrækningen jo er noget, der sker af sig selv. Men i en stresset hverdag kan du tillægge dig en vane med at trække vejret overfladisk, så det kun er toppen af lungerne, der fyldes med luft.

– Det er vores urinstinkter, der slår til, når vi bliver stressede. Vejrtrækningen bliver anstrengt og musklerne spændes, når vi forbereder os på kamp eller flugt. Kronisk stress kan beskrives som en gaspedal, der har sat sig fast, og det ødelægger dig, siger mindfulnessinstruktøren Sara Emilionie til det svenske dagblad Expressen.

Vi glemmer at trække vejret rigtigt

Børn trækker vejret rigtigt og bruger hele bugen. Men når vi bliver voksne, opstår der en tendens til mere overfladisk vejrtrækning efterhånden som uro, krav og stress bliver en del af livet. Det kan bidrage til, at du plages af spændinger i nakke, ryg og kæbe, får maveproblemer, forhøjet blodtryk, søvnproblemer, hormonel ubalance og psykiske problemer.

Træk vejret dybt og langsomt

Langsom og dyb vejrtrækning kan gøre dig sundere, for når du trækker vejret dybt, aktiverer du det sympatiske nervesystem. Denne aktivering giver hjernen et signal om, at der er fred og ingen fare, og derved får resten af kroppen også ro.

Brug vejrtrækningen til at finde nuet

Det gamle råd om at tælle til ti i konfliktsituationer er et godt råd, særligt hvis du bruger pausen til at trække vejret dybt og roligt. Det giver dig en større bevidsthed om, hvordan du reagerer på stress, og du kan samtidig undgå de spændinger, stresspåvirkningen forårsager.

– Vejrtrækningen hjælper dig til at komme i balance på alle plan, for den kan forankre os i nuet, når vi bliver fokuseret på selve vejrtrækningen i stedet for de ting, der stresser, siger Sara Emilionie.

Hun har udviklet seks forskellige øvelser, som hun anbefaler du bruger fem minutter på dagligt. Vælg den øvelse, der passer bedst til dig, og brug den så naturligt i hverdagen. Det kan være i bilen, i toget, foran computeren eller når du har fem minutters ro.

Øvelse 1 – lange, dybe åndedrag

Sæt dig på en stol og rank ryggen. Træk vejret gennem næsen og fyld maven med luft. Bliv ved med at trække luft ind og mærk, hvordan brystkassen rejser sig. Pust vejret langsomt ud gennem næsen og mærk, hvordan kroppen synker sammen og tømmes for luft.

Øvelse 2 – Træk vejret gennem venstre næsebor

Sid rank på en stol eller læg dig ned. Hold højre hånds tommelfinger mod højre næsebor og hold resten af hånden lige op langs næseryggen. Træk nu vejret igennem venstre næsebor, langsomt og dybt.

Øvelse 3 – Hurtig vejrtrækning

Sid ned med armene rakt i vejret, så de viser fem i et. Hvis du sidder blandt andre, kan du nøjes med at lade hænderne hvile på knæene. Træk vejret hurtigt og rytmisk gennem næsen. Der skal være mellem ét og tre åndedrag pr. sekund. Træk vejret ned i maven. Begynd langsomt og øg hastigheden men sørg for, at indånding og udånding tager lige lang tid. Hvis du får kvalme af øvelsen skyldes det med al sandsynlighed, at du ikke får pustet godt nok ud og derfor trækker brugt luft ind igen. Denne øvelse kan ikke anbefales til kvinder, der er gravide eller har menstruation.

Øvelse 4 – Brug ryggen

Sæt dig i meditationsstilling med korslagte ben på gulvet. Rank ryggen og tag fat i begge ankler med hænderne. Træk vejret dybt ned i maven og vug samtidig hofte og bækken fremad, mens brystkassen ligeledes presses fremad og skuldrene presses bagud. Pust ud og pres samtidig rygsøjlen bagud, så brystkasse, skuldre og bækken finder sit udgangspunkt igen. Sørg for, at hovedet holdes lige under øvelsen og at du ikke spænder i nakke og skuldre.

Øvelse 5 – Træk vejret gennem højre næsebor

Øvelse 5 er nøjagtig som øvelse 2, bortset fra at du her skal trække vejret gennem højre næsebor. Men hvor øvelse 2 skulle hjælpe dig til at sove bedre og sænke dit blodtryk, kan øvelse 5 i højere grad hjælpe din koncentrationsevne, din vitalitet og dit energiniveau.

Øvelse 6 – Kast anker

Du kan sidde ned eller ligge ned, mens du med lukkede øjne koncentrerer dig om at registrere din naturlige vejrtrækning. Følg luftens vej ned i lungerne og ud igen. Glem alt omkring dig imens og vær blot tilstede i nuet. Denne simple øvelse kan hjælpe dig til at være mere nærværende og gøre dig bedre i stand til at håndtere de værste bekymringer.

Kilde: Expressen.se

Forrige artikelCykel dig i forårsform!

Næste artikelSolen: Hudfjende eller livsvigtig ven?