Nyheder

Den sundhedsgavnlige seng fra 80’erne

18. oktober 2016

Du har nok dine fordomme om vandsengen, der havde sin storhedstid i 80’erne. Men faktisk har sengen flere helbredsmæssige fordele – og den lever stadig. Vi sætter 80’er-fænomenet under lup, og ser på hvordan det ser ud for sengen i dag.

I løbet af 70’erne og 80’erne skyllede et boom af vandsenge ind over Danmark. Men billige og dårligt producerede vandsenge fra Kina og USA skabte skrækhistorier om punkterede madrasser og vandskader. Det betød, at antallet af vandsenge i Danmark begyndte at svinde, og sengen blev pludselig en sagnomspunden historie fra 80’erne.

Men den vandfyldte seng eksisterer stadigvæk. Den har udviklet sig meget de sidste 30 år, og faktisk har den flere helbredsmæssige fordele, som du måske ikke kendte til.

For over 3000 år siden sov perserne på gedeskind, der blev fyldt med vand og opvarmet i solen. I 1851 opdagede den engelske læge, William Hooper, at den trykaflastende overflade gav fordele ved mange forskellige sygdomme. Den vægtløse tilstand lindrede tryksår og var gavnlig ved brandsår. William Hooper fremstillede derfor en vandmadras af gummi, som i 1960’erne blev forbedret af en amerikaner, der udviklede vinylmadrassen, som vi kender i dag.

 

Lindrer ryg- og gigtsmerter

I dag ved man, at vandsengen også kan være gavnlig ved rygproblemer. I en undersøgelse af soveunderlagets effekt på rygsmerter, foretaget af Syddansk Universitet, blev vandmadrasser og to skummadrasser sammenlignet.

I undersøgelsen indgik 159 rygpatienter med kroniske lændesmerter, der især var generet af smerter om morgenen. Da deltagerne sov på en vandseng, oplevede de en reduktion af deres rygsmerter på ca. 10 procent.

Forskernes tese er, at vandsengen forbedrede søvnkvaliteten og dermed har mindsket deltagernes subjektive opfattelse af smerte. Madrassen former sig nemlig efter kroppen og giver god støtte, fordi vandet forskyder sig, når man lægger sig ned.

Vandsengen har også indbygget varme, der kan justeres, så den kan opvarme musklerne og lindre spændinger. Den kan dermed også dulme gigtsmerter.

 

Fri for sundhedsskadelige stoffer

Tilbage i 80’erne blev vandsengen beskyldt for at være sundhedsskadelig men heldigvis er vandsengene i dag forbedret. Et eksempel er danske Akva Waterbeds, der har modtaget Oeko-Tex mærket, fordi madrassen er uden ftalater og andre sundhedsskadelige stoffer.

Den danske producent genbruger også restmaterialer i produktionen for at minimere sit ressourcespild.

Personer med astma og allergi kan også drage fordel af en vandseng. En skummadras suger meget af fugten, du udskiller i løbet af natten til sig og har svært ved at slippe af med den igen, modsat i en vandmadras, hvor fugten har sværere ved at trænge igennem. Husstøvmider og bakterier trives godt i fugtige miljøer og har derfor ringere overlevelsesmuligheder i en vandseng.

 

Kilder: Akva.com

Forrige artikelInfektioner: Optankning af immunforsvaret

Næste artikelVi bliver vildledt af salgsgas