Deodoranter uden aluminium der virker?

Jeg har et spørgsmål angående aluminium – mere præcist ift. deodoranter. Jeg læser mange steder, at det er noget rigtig skidt, så derfor har jeg i flere år prøvet at finde et alternativ.

Jeg har prøvet alt fra citron, natron, hjemmelavede deodoranter, krystaldeodoranter osv. Men intet virker optimalt. Jeg lugter af sved, og det er træls.

Findes der noget uden aluminium, som faktisk virker?

Hilsen en fortvivlet

 


 

Der er mange ting, der spiller ind i forhold til at svede, hvad man sveder, hvor meget man sveder, og om og hvor meget det lugter.

Kroppen vil meget gerne af med overskydende affaldsstoffer og ikke mindst syre. Det er godt at få det ud af kroppen – også igennem armhulerne ikke mindst, så det ikke bliver inde omkring lymferne.

Men vi gider ikke at lugte grimt. Vores syre-base-balance i kroppen spiller ind og at drikke nok vand, evt. med citron ind i mellem er en måde at holde kroppen mere basisk på. Så er der både hormoner og genetik (arvelighed) i forhold til, hvor meget vi sveder også. Vi vil helst ikke, at affaldstofferne bliver inde i kroppen, men vi vil heller ikke lugte grimt.

Det tøj, vi har tæt på huden, kan også forværre lugt – især meget syntetiske tekstiler kan hurtigt blive ildelugtende, så her kan man også overveje, hvad tøj man har tættest på kroppen.

Af de rene deodoranter, man kan købe, hører jeg ofte, at det er godt at skifte mellem dem, så kroppen ikke på en måde vænner sig til dem. Nogle har mest glæde af spray-deodoranter, hvor plantealkoholen i deodoranten på samme tid er let sammentrækkende. Andre foretrækker roll ons.

Derudover har mange af de rene og økologiske deodoranter tilfælles, at de har æteriske olier i fra planter, der både er bakteriehæmmende og dufter godt og derudover basedannende ingredienser, der hjælper til at neutralisere syren. Nogle (alt efter igen hvor meget kroppen er i syre-base-balance, hormoner osv) oplever, de skal bruge deres deodorant et par gange om dagen, men det er “bare” at få en ny vane og hellere det end at holde affaldsstofferne inde i kroppen!

Mange foretrækker roll ons, og der er flere og flere rigtig gode at prøve imellem, som har det ovenstående til fælles.

En økologisk ret “tør” roll on er Acorelles med forskellige dufte + en neutral, som er meget populær. Såvel Laveras deo sprays (særligt gode tilbagemeldinger er der på den med Orange og den fra basis-serien med hamamelis). Annemarie Børlinds deospray er også effektive. Isang har cremedeodorant, man smører på, som mange er glade for. Dr. Organic og Weledas ret nye roll ons er værd at prøve, og der er flere endnu i helsekosten, der kan være gode bud.

Derudover kan et forsøg være de første par dage at bruge deo’en flere gange dagligt, for så at gå ned til én til to gange. Det er der nogle, der har haft succes med. Vi er så forskellige, at det er værd at prøve sig frem og at skifte ind imellem.

Hvis man sveder ekstra meget, kan man have glæde af kosttilskuddet Menosan fra A.Vogel indefra. Den er baseret på udtræk af friske salvieplanter, og bruges også ved øget svedproduktion i overgangsalderen. Men alle kan have glæde af den, hvis man oplever, at man sveder ekstraordinært meget.

Bedste hilsner

Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

3 kommentarer

 • Tine W siger:

  Jeg er glad for, at du nævner syre/base balancen, Tine. Det tror jeg, er alfa og omega. Derudover undgå syntetisk tøj, som gør det værre.
  Min sved holdt op med at lugte, da jeg blev vegetar .. og sveden blev mindre. Før skulle jeg vaske mig to gange om dagen pga sved og lugt. Jeg lavede for nogle år siden min egen deo af kokosolie og Natrium bicarbonat. Det virkede super. Men er siden gået over til kun at bruge aloe vera.

 • Tine W siger:

  PS.: Glemte, at anbefale alternativ 🙂 Bruger jeg en sjælden gang deodorant, er det Rudolphcares økologiske Acai Roll-on, der lader huden ånde og ikke indeholder antiperspiranter. Aurelias creme deodorant er også super god. Den er plantebaseret og aluminiumsfri. Den er dyr, men drøj og mega god.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *