Nyheder

Depression kan afhjælpes med samtaler

24. maj 2007

To forsøgsordninger med tilbud om psykolog i Århus og Odense har været en succes. 60 pct. af patienterne slap for depressionerne.

Psykologbehandling er effektivt mod depressioner, og det er billigst for samfundet at henvise til privatpraktiserende psykologer frem for det offentlige. Det er hovedkonklusionerne fra en evaluering over to forsøgsprojekter i Odense og Århus, hvor de praktiserende læger i to år har kunnet henvise til en psykolog. 60 pct. af patienterne kom ud af depressionen efter 9-11 konsultationer.

Kaj Sparle Christensen, praktiserende læge og seniorforsker på Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet, har evalueret forsøgene sammen med psykolog Rita Fjeldsted.

»Det har været en succes hele vejen igennem. Praktiserende læger, klienter og psykologer har været tilfredse, og alle ønsker, at ordningerne fortsætter,« siger han.

At psykologbehandling kan få depressionsramte på rette kurs igen, overrasker ham ikke. »Især inden for kognitiv terapi ligger der dokumentation for, at det virker. Men nu har vi så prøvet det af nationalt og undersøgt to forskellige måder at organisere det på.«

I Århus henviste 45 praktiserende læger til fire psykologer i fire distriktspsykiatriske centre. I Odense henviste 76 læger til 36 privatpraktiserende psykologer, og her skulle patienterne betale 40 pct. af udgifterne selv.

385 patienter har været med i evalueringen. Ca. halvdelen af patienterne blev også behandlet med antidepressiv medicin, og tre fjerdedele af patienterne var kvinder. Gennemsnitsalderen var 38 år. 80 pct. var erhvervsaktive, hvoraf halvdelen blev sygemeldt inden psykologbehandlingen.

Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelTidlig alzheimer kan spores med scanner

Næste artikelNy viden om smerter