Nyheder

Der er forskel på økologiske og ikke-økologiske fødevarer

3. august 2009

Ny undersøgelse mener at have påvist, at der ikke er næringsmæssig forskel på økologiske og ikke-økologiske fødevarer. Undersøgelsen bygger på gammel forskning og tager ikke højde for den nyeste forskning, som viser det stik modsatte.

En gruppe engelske forskere fra Food Standards Agency har gennemgået ældre forskningsresultater omkring næringsværdien i økologiske og ikke-økologiske fødevarer.

Forskerne har på den baggrund konkluderet, at der næsten ingen næringsmæssig forskel er på økologiske og ikke-økologiske fødevarer.

Økologisk Landsforening stiller sig uforstående overfor undersøgelsen, da den nyeste forskning netop viser det stik modsatte. Et storstilet fem-årigt fælleseuropæisk forskningsprojekt (Quality Low Input Food – QLIF), har for nylig dokumenteret, at økologiske fødevarer, herunder kål, salat, kartofler, tomater og mælk, har et større indhold af vitaminer, antioxidanter og flerumættede fedtsyrer sammenlignet med de konventionelt dyrkede.

– QLIF har blandt andet dokumenteret, at der er op til 60 procent højere indhold af sunde, flerumættede fedtsyrer i mælk fra økologiske køer. Det er da en forskel, der er til at få øje på, siger Evald Vestergaard, der er formand for Økologisk Landsforening.

EU-forskningsprojektet har undersøgt indholdet i økologisk og konventionel mælk i fire lande – Sverige, Danmark, Storbritannien og Italien – og blandt andet fundet et større indhold af vitamin E, betakaroten og omega-3 fedtsyrer i den økologiske mælk. Alle menes at reducere risikoen for hjertekarsygdomme og kræft.

Økomad uden gift

Den nye undersøgelse konkluderer, at der ikke er nogle helbredsmæssige fordele ved at spise økologisk. En række forskningsresultater peger dog i en anden retning.

En gruppe engelske læger har påvist, at børn, der indtog en fuldstændig gennemsnitlig mængde farvestoffer og konserveringsmidler blev hyperaktive og fik sværere ved at koncentrere sig i skolen. Alle stofferne fra undersøgelsen er forbudt i økologiske varer. I alt er 321 af de tilsætningsstoffer, som er tilladt i konventionelle fødevarer, forbudt i de økologiske.

– Undersøgelsen har blandt andet ikke kigget på langtidseffekten af pesticider og andre kunstige stoffer på det menneskelige helbred. Det gør udsagnet om, at der ikke er nogle helbredsmæssige fordele ved at spise økologisk, lidt svært at tage seriøst, siger Evald Vestergaard.

Spiser man økologisk, er man 100 procent sikker på at undgå pesticidrester. Selvom pesticidrester i ikke-økologiske fødevarer som regel er under grænseværdien, tyder nyere forskning på, at det mix af kemiske stoffer, vi udsættes for i dagligdagen, danner en såkaldt cocktail-effekt. Seniorforsker på Fødevareinstituttet på DTU Ulla Hass har konkluderet, at når vi udsættes for flere stoffer, kan de påvirke hinanden, så den samlede cocktail-effekt bliver meget større end summen af de enkelte stoffers effekt. I 2007 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 56 procent af prøverne af ikke-økologisk frugt og grønt.

Rester af sprøjtegift kan spores i urinen fra børn, der lever af ikke-økologisk mad. Det viser en undersøgelse fra universiteter i Atlanta og Seattle i USA. I undersøgelsen fandt forskerne rester af sprøjtemidler i urinen fra skolebørn, som levede af almindelig ikke-økologisk mad. Derefter fik børnene hovedsageligt økologisk mad i fem dage, og straks forsvandt giftresterne fra urinen. Da børnene gik tilbage til den mad, de plejede at spise, kunne sprøjtemidlerne igen spores i deres urin.

Pesticider og andre hormonforstyrrende stoffer bidrager med stor sandsynlighed til en del af de tilfælde, hvor drenge fødes med misdannet penis, eller hvor testiklerne ikke befinder sig i pungen ved fødslen. Det er konklusionen i en rapport udarbejdet af professor Richard Sharpe fra The Queen's Medical Research Institute i Storbritannien.

Gravide og ammende bør spise økologisk for at undgå hormonforstyrrende stoffer fra eksempelvis pesticider. Det anbefaler overlæge Ph.D. Katharina Main fra Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion, som forsker i pesticiders hormonforstyrrende effekt. Læge Ph.d. Morten Søndergaard fra Århus Universitetshospital er enig.

For yderligere kommentarer/oplysninger: Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening, 20 10 26 21 Joachim Plaetner Kjeldsen, pressechef, Økologisk Landsforening, 87 32 27 07 / 28 93 18 06

Kilde: okologi.dk

(oprettet 6. august 2009)

Forrige artikelFrugt kan give vægttab

Næste artikelPolymyalgi – “muskelgigt”

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.