Nyheder

Derfor bliver dine tømmermænd værre med alderen 

Unge mennesker har ofte lettere ved at komme over tømmermændene end de ældre. Det er der flere gode grunde til.

Foto: Shutterstock
4. maj 2023

Unge mennesker har ofte lettere ved at komme over tømmermænd end de ældre. Det er der flere gode grunde til.

Husker du, da det var muligt at feste hele natten og stadig vågne op om morgenen og have det godt? Hvis du med alderen har kunnet mærke en forskel, er du ikke alene. 

Som årene går, vokser sandsynligheden for, at du har brug for mindst én dag under dynen for at komme dig efter en sen aften i byen. Du kan samtidig glemme alt om at rejse dig ved det træ, du faldt ned fra: At kunne gå ud to aftener i træk er udelukket for de fleste over 30. 

Hvad er tømmermænd? 

For de uindviede er tømmermænd betegnelsen for det sæt af symptomer, vi alle kan opleve efter at have drukket alkohol. Og det behøver ikke engang at dreje sig om store mængder, fordi tolerancen varierer fra person til person. 

– Hver persons oplevelse af tømmermænd er individuel. Det samme gælder for symptomerne. Det kan være hovedpine, kvalme, følsomhed over for lys og lyd, muskelsmerter og angst, siger praktiserende læge Aishah Shah til magasinet Stylist. 

Ændrede søvnmønstre 

Sandsynligheden for, at du vil være i stand til at sove dine tømmermænd væk, mindskes med alderen. Arbejde, familieforpligtelser og travl livsstil betyder, at det er svært at få den restitutionsdag i sengen – og søvnmønstre har en tendens til at ændre sig, efterhånden som vi bliver ældre. Undersøgelser viser, at søvnkvalitet og varighed har en tendens til at falde mellem ung og middelalder. Det betyder, at når vi bliver ældre, er der større sandsynlighed for, at vi føler os nede og udmattede efter en aften i byen. Hvis man dertil lægger, at alkohol påvirker søvnen negativt, er det er ikke underligt, at du føler dig træt og deprimeret dagen efter. 

Dehydrering forværrer tømmermænd

Dehydrering får dine tømmermænd til at føles meget værre. Det fører til hovedpine, træthed og mundtørhed. Og dette bliver også værre med årene. 

– Når vi bliver ældre, falder den samlede mængde vand inde i kroppen. Det betyder, at alkoholniveauet i blodet stiger meget hurtigere, når vi indtager alkoholiske drikke, og vi bliver hurtigere fulde. Så hvis du bliver ved med at prøve at drikke på samme niveau, som du gjorde i dine 20’ere, vil du øge dit alkoholniveau i blodet meget mere, og din krop vil tage længere tid om at håndtere den samme mængde alkohol, siger Dr. Zoe Watson. 

Forringet leverfunktion og øget følsomhed over for alkohol 

Vi bliver også mere følsomme over for alkohol, når vi bliver ældre. Det betyder, at vi er mere tilbøjelige til at opleve ubehagelige symptomer på et tidligere tidspunkt. En årsag er, at leverfunktionen forringes med alderen. 

– Alkohol metaboliseres hovedsageligt af leveren. Når du bliver ældre, bremses aktiviteten af enzymerne, der er ansvarlige for metabolisering af alkohol, hvilket betyder, at det tager meget længere tid at behandle den alkohol, vi har indtaget, siger Zoe Watson til Stylist 

Det betyder, at du vil mærke virkningerne af en drink tidligere, end du plejede, og den vil også vare længere. 

Øget følsomhed over for smerte påvirker tømmermænd

Hovedpinen ramte virkelig hårdere i 30’erne. Undersøgelser viser, at du får en øget følsomhed over for smerte med alderen. En smerte, der har en tendens til at opstå tidligere og vare længere end hos yngre mennesker. Så hvis du har tendens til at få hovedpine med dine tømmermænd, vil det højst sandsynligt blive værre med tiden. 

Så næste gang du tænker på en våd aften i byen: Tænk over, om de sjove timer er de kommende dages elendighed værd.  

Kilde: stylist.co.uk

Forrige artikelForbered huden på forårssolen

Næste artikelNetsurfing mindsker måske risiko for demens

Thomas la Cour

Journalist