Nyheder

Derfor bør du spise skrællen på frugt og grønt

3. april 2017

Ofte sidder de fleste vitaminer i skrællen på frugt og grønt, så den bør du spise. Frygter du pesticider og sprøjtemidler, så køb dansk eller økologisk

Hos nogle er det en vane at skrælle et æble, inden det måske skæres i små både og spises. Men det er en skam, lyder det fra Preben Vestergaard Hansen, kandidat i Human Ernæring ved Professionshøjskolen Metropol.

For så går du glip af gode vitaminer, der for det meste sidder koncentreret i skrællen. Nogle af de frugter, hvor vitaminerne sidder i skrællen, er æbler, pærer, vindruer og blommer. Det skriver jp.dk.

En af de grøntsager, det ikke nytter noget at beholde skrællen på, er guleroden, forklarer Preben Vestergaard Hansen. Her er vitaminerne ligelig fordelt i hele grøntsagen og sidder ikke koncentreret i overfladen.

Han nævner også klassikeren kartoflen som en af de grøntsager, hvor du får meget ud af at lade skrællen blive på, så du ikke kasserer mange gode vitaminer.

– Stokken på broccoli og blomkål samt toppen af porrer er også fyldt med vitaminer og bør ikke smides ud, siger Preben Vestergaard Hansen.

Men hvad med sprøjtemidler og pesticiderester, sætter de sig ikke i skrællen?

Fødevarestyrelsen har sat nogle grænseværdier for, hvor mange pesticider der må være i frugt og grønt. Og i disse tal medregnes pesticider i skrællen.

– I vores kontroller finder vi stor forskel på, hvor mange pesticidrester der er i produkterne, og vi finder de færreste rester i produkter fra Danmark i forhold til de udenlandske, fortæller Gudrun Hilbert, civilingeniør i kemi og fødevarekvalitet hos Fødevarestyrelsen.

Du kan faktisk halvere dit pesticidindtag, hvis du vælger at spise dansk frugt og grønt frem for udenlandsk.

– Generelt er der også færre pesticidrester på økologiske varer, fortæller Gudrun Hilbert, der anbefaler, at man altid husker at skylle frugt og grønt. Afskylningen kan nemlig også fjerne overfladiske pesticidrester.

Forrige artikelHvad stjæler din energi?

Næste artikelGulerødder kan virke kræfthæmmende