Nyheder

Derfor bør usunde mennesker skære kødet fra

30. august 2016

Lever du usundt med rygning, for lidt motion og generel overvægt, bør du være ekstra opmærksom på ikke at spise for meget kød. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.

 

En saftig bøf eller fuldkorn, grøntsager og nødder – hvad vælger du? Er du ryger, har et højt alkoholindtag eller er fysisk inaktiv, bør du vælge det sidste. Grunden er måske åbenlys, men efterhånden også veldokumenteret. Et amerikansk forskerhold har nu fastlagt sammenhængen mellem høj dødelighed ved et højt indtag af animalske proteiner hos usunde mennesker.

 

De sunde mennesker viste ikke markant forskel

Et 30-årigt langt studie med data fra 131.342 amerikanere har afsløret, at risikoen for at dø tidligere af eksempelvis hjerte-kar-sygdomme steg markant, hvis undersøgelsens deltagere havde spist meget protein fra kød og havde minimum én dårlig livsstilsvane. De testpersoner, der levede uden en dårlig livsstilsvane, viste ikke samme tendens.

Derfor konkluderer undersøgelsen, at det har langt større fordel for de usunde personer at droppe kødet i forhold til de sunde.

 

Et sumfundsperspektiv

Forskere har i lang tid forbundet rødt kød med større risiko for sygdomme som kræft, sukkersyge og hjertesygdomme. Det bekræfter denne undersøgelse, men den har også en anden betydning.

– Vores resultater har vigtige folkesundhedsmæssige aspekter. De kan være med til at redefinere nuværende kostanbefalingerne om proteinindtag og sætte fokus på, at det ikke kun er mængden men også kilden til protein, der er afgørende for den langsigtede sundhed, siger Dr. Mingyang, der er hovedforfatter af undersøgelsen og forsker ved Massachusetts General Hospital og Harvard T.H. Chan School of Public Health.

 

Skift til andre proteiner

Hvis man skifter proteinerne fra kød ud med proteiner fra brød, planter, bønner og nødder, kan det for nogle have en livsforlængende effekt – især hos personer med usund livsstil.

– Resultaterne bekræfter, hvad vi har observeret fra undersøgelser ved hjælp af forskellige metoder. Mennesker, der spiser deres protein primært fra planteføde, forventes at være bedre i stand til at opretholde en sund vægt og har lavere risiko for kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdom, diabetes og kræft, siger Kim Robien, der ikke var involveret i forskningen og er lektor i motion og ernæringsvidenskab ved George Washington University’s Milken Institute School of Public Health.

 

Kilde: CNN ”Meat-eaters may have a higher risk of death, but plants are the answer”

 

Forrige artikelForkert mærkning på plejeprodukter til børn

Næste artikelDansk projekt: Landbruget skal være mere glutenfrit