Mad

Derfor elsker vi jordbær!

Foto: Adobe Stock
3. juli 2018

[boxed align=”right” width=”half” label=”Mytedræber”]

Dette kommer sikkert som et chok for mange – men til trods for navnet er jordbærret faktisk ikke et bær.

Den korrekte, botaniske betegnelse for et jordbær er en flerfoldssamfrugt, også kaldet en falsk frugt. Men det er et langt og kompliceret ord, hvorfor de fleste stadig kalder jordbærret for et bær.

[/boxed]

Det er højsæson for de søde, røde jordbær – og udover at være en lækker spise er sommerbærrene også sunde og tilmed kalorielette C-vitaminbomber, som du roligt kan spise løs af, uden sommerkjolen kommer til at stramme.

Jordbærrene står lige nu i fuldt flor og spreder sommerstemning i det danske land – og det kan du ligeså godt udnytte. For ud over at smage fantastisk er det kalorielette jordbær fyldt med gode vitaminer og mineraler. Der er altså god grund til at spise løs af de røde, søde bær.

God for både vægten, hjertet og immunforsvaret

Jordbær indeholder et hav af forskellige vitaminer og mineraler. Og samtidigt er der ganske få kalorier i jordbær – mere præcist er der kun 41 kcal pr. 100 gram!

Udover at være ”slankende” er jordbær også sprængfyldt med antioxidanter, som virker anti-inflammatoriske og beskytter dermed hjertekarsystemet. Bærret har også vist sig at kunne sænke indholdet af det usunde kolesterol i blodet.

Men det stopper ikke her, for også dit immunforsvar får styrke af de søde bær. Jordbær indeholder nemlig mere C-vitamin end appelsiner pr. 100 gram, og undersøgelser viser, at løbere, der spiser godt med C-vitamin, har over 50 pct. lavere risiko for at blive forkølede.

Faktisk skal der kun 7-8 (100 gram) bær til for at dække dit dagsbehov for C-vitamin.

Jordbær beskytter mod solen

Og vi kan fortsætte med de gode nyheder. Ellagsyre, der findes i jordbærret, beskytter huden mod UVB-strålingen fra solen, og virker derfor som en slags solcreme indefra. Men husk stadig at beskytte dig udefra med skygge og eventuelt solcreme ved længere ophold i solen.

Fisetin er en flavonoid, der virker som en antioxidant. Det findes i mange bær og frugter, men især i jordbær, og kan være med til at bremse Alzheimers.

Sæsonen er desværre kort, så det gælder om at få mest muligt ud af den – god appetit!

Forrige artikelSuperfood for dit hår, hud og negle

Næste artikelSådan fjerner du naturligt kortisol fra kroppen