Nyheder

Derfor er du træt efter en nats søvn

Har du svært ved at komme op om morgenen, og føler du dig træt det meste af dagen? Måske er din søvnkvalitet for dårlig.

Foto: shutterstock
13. februar 2023

Har du svært ved at komme op om morgenen, og føler du dig træt det meste af dagen? Måske er din søvnkvalitet for dårlig. 

De fleste skal lige bruge lidt tid og måske et par kopper kaffe, før de føler sig helt vågne. Det er der ikke noget forkert i. Det er værre, hvis du over middag stadig ikke føler dig helt på toppen. Specielt, hvis du egentlig har ligget i din seng i syv til otte timer og derfor burde have fået den anbefalede søvn. 

Kroppen og hjernen restituerer under søvn

Måske har du ikke sovet så godt, som du tror. Det kan være, at du ikke fik nok timers søvn, eller måske er din søvnkvalitet så dårlig, at den ikke gav den restitution, din krop og hjerne har brug for.  

– Du vågner måske og føler, at du slet ikke har sovet. Du kan også vågne op og føle dig angst, svimmel eller irritabel. Det er tegn på, at du ikke får den type søvn, din krop har brug for for at restituere. Det kan til gengæld gøre det svært for dig at fungere normalt i løbet af dagen, siger Kristen Casey, autoriseret psykolog og søvnspecialist, til Huffington Post. 

Det handler med andre ord ikke kun om at ville blive i sengen, fordi det er hyggeligere og varmere end de kolde gulve. Hvis du ikke har fået nok søvn, har du det ikke godt – hverken følelsesmæssigt, mentalt eller fysisk. 

Dårlig søvn kan gøre hele dagen til en kamp

Andre tegn på dårlig søvn kan være, at hele dagen føles som én stor kamp for at overleve. Du føler dig sløv, angst, deprimeret, glemsom og ufokuseret. 

På længere sigt kan du også mærke, at du lettere bliver syg, har problemer med kroniske smerter, og du kan også opleve fordøjelses- eller hjertekarproblemer. 

Du kan også opleve, at dine spisevaner ændrer sig. 

– Et mindre kendt symptom er, at man kan begynde at spise mere end normalt. Det skyldes, at mangel på søvn – selvom det bare er for en nat – øger niveauet af ghrelin, sulthormonet, siger søvnekspert Nicole Eichelberger. 

Søvn er vigtigt

Psykolog Kristen Casey hjælpe sine patienter med at få et sundt forhold til søvn. 

– Vores tanker kan påvirke, hvordan vi har det, opfører os og oplever verden, inklusive søvnens verden. Hvis du for eksempel synes, søvn ikke er så vigtigt, prioriterer du måske ikke din søvnrutine eller bekymrer dig om at vågne på samme tid hver dag, siger hun. 

Heller ikke dette perspektiv behøver at være et eksplicit “Jeg hader søvn og søvn betyder ikke noget”. Det kan være mere subtilt eller involvere for eksempel at udskyde søvnen, fordi du vil have mere tid til dine fritidssysler. 

Hvad forårsager dårlig søvn – og hvordan overvinder du det? 

Der er mange faktorer, der kan bidrage til dårlig søvn, og nogle er nemmere at kontrollere end andre. Her er hvad du bør vide – og hvad du kan gøre. 

1. Søvnkvalitet påvirkes af miljøfaktorer 

Kristen Casey lister flere forskellige lyde, der kan påvirke din søvn og forhindre dig i at sove så dybt, som du har brug for. Det kan være børn, der vågner og skriger, kæledyr, der bor i nabolaget (katte i løbetid er en klassiker), trafik udenfor, din partner, der snorker, eller din værelseskammerat, der ser tv eller lytter til høj musik, mens du sover. 

Andre miljøfaktorer er ting, du føler, såsom at du føler dig for varm eller for kold, du sover sove på en ubehagelig madras, oplever fysisk smerte, kvalme eller at værelset er for lyst. 

Selv dine følelser kan påvirke søvnen. 

– Når folk er angste eller deprimerede, oplever de ofte søvnbesvær. Det kan være forårsaget af en række faktorer, herunder lavt selvværd, skyldfølelse, vrede eller en generel følelse af håbløshed, siger Nicole Eichelberger. 

Løsning: 

Justér, hvad du kan. En ting kan være at købe en blødere eller hårdere madras, sænke temperaturen i soveværelset og sætte mørklægningsgardiner op. Det kan være at spise tilstrækkeligt, bruge ørepropper og opbevare computer eller mobiltelefon i et andet rum. 

2. Dine egne valg og vaner påvirker søvnkvalitet

Din adfærd er nemmere at kontrollere, såsom at du ikke ligger og scroller på din mobiltelefon eller ser tv sent om aftenen. Undersøgelser har vist, at du bør lægge din telefon væk en time, før du går i seng. 

– Også selvom du ved at ligge ned og scrolle sociale medier på din mobil slapper af, reagerer din hjerne på stimuli, uanset om du er opmærksom på det eller ej. Ud over at det gør det svært at falde i søvn og at blive ved med at sove, kan det føre til urolig søvn. 

Phil Lawlor forklarer, hvordan det virker: 

– Telefoner forstyrrer din søvncyklus, da skærmlyset fra LED-skærme narrer din hjerne til at tro, at det stadig er dagtimerne. Du vil derfor ikke føle dig søvnig, når det er tid til at lukke øjnene. 

Alkohol er heller ikke en god idé før sengetid. Alkohol kan reducere søvnkvaliteten med over 39 procent, afhængigt af hvor meget du drikker. Alkohol og stoffer kan tilmed føre til mareridt. 

Løsning: 

Tænk over hvilke dårlige vaner du har i forbindelse med at gå i seng. Se om der er noget, du kan erstatte dem med. Det kan være at drikke koffeinfri kaffe eller te og læse en bog.

Tid at opsøge fagkundskaben, hvis søvnkvaliteten stadig er dårlig

Føler du dig stadig ikke udhvilet om morgenen? Så er det måske på tide at søge professionel hjælp. 

– Hvis du har mistanke om, at du lider af en sygdom, der er forbundet med søvn, såsom søvnapnø, skal du altid kontakte din læge, siger Kristen Casey til Huffington Post. 

I mange tilfælde er det dog ikke så alvorligt, og du kommer relativt nemt over søvnproblemerne. Der findes også en række produkter i helsekosten, der kan hjælpe dig til bedre søvn.

– Det er vigtigt, at man anerkender den frustration og gør, hvad man kan for at håndtere søvnproblemerne. Jeg forstår, at det nogle gange kan føles håbløst, men det er altid vigtigt.

Kilde: Huffington Post 

Forrige artikelPlaceboeffekt uden ”snyd”

Næste artikelKaffe med mælk kan reducere inflammation

Thomas la Cour

Journalist