Nyheder

Derfor er vi ikke skabt til netdating

15. februar 2012

Amors pil rammer ofte ved siden af på nettet. Ny amerikansk forskning forklarer, hvorfor menneskets psyke gør det svært at finde den store kærlighed på datingsiderne.

Var du ikke en af dem, der fik røde roser, dyre gaver eller ligefrem en helium-svævende, hjerteformet ballon i går, så er der en chance for, at du sidder foran computerskærmen og skimmer det modsatte køns profiler på en datingside med det formål at finde en kæreste. Det var nemlig Valentins Dag i går, og medmindre man tilbragte hele dagen inden døre, var det svært at undgå synet af mænd med cellofanindpakkede buketter og tæt omslyngede par.

 

Datingprofiler er svære at afkode

Nogle af parrene har selvfølgelig mødt hinanden på nettet. Men nye amerikanske undersøgelser viser, at den menneskelige psyke ikke er et godt match til datingsidernes store udbud af profiler.

– Stort set alt onlinedating foregår gennem profiler, men om du bruger millionvis af timer på at studere profil efter profil, hvor meget tættere er du så på at vide, om der er en romantisk gnist?, siger Eli J. Finkel, lektor i social psykologi ved Northwestern University, Illinois til cnn.com.

 

Menneskets psyke sætter grænser

Sammen med fire andre forskere fra forskellige dele af USA har han kortlagt internettets faldgruber, når det kommer til dating. Undersøgelsen, der denne måned bliver publiceret i det videnskabelige tidsskrift Psychological Science in the Public Interest, viser, at det er menneskets psyke, der spænder ben for at finde den eneste ene på nettet. Der er nemlig flere problemer:

– Mennesker oplever overload, når de stilles over for uendeligt mange valgmuligheder, og deres beslutninger bliver ofte dårlige.

– Onlinedating skaber en shopping-mentalitet, der medfører, at man bliver overkritisk.

– For megen kommunikation via e-mail og sms, inden et par mødes ansigt til ansigt, øger risikoen for misforståelser og skuffelser, fordi mennesket har en tendens til at lægge for meget i den slags skriftlige meddelelser.

 

Kun ansigt til ansigt virker

Datingsider, der matcher par baseret på forskellige egenskaber og træk, har, ifølge forskerne, intet grundlag for at gøre det. Det er nemlig ekstremt svært at forudsige om et match vil være succesfuldt, før personerne har mødt hinanden.

Det stemmer godt overens med tidligere forskning, der viser, at kemiske processer i hjernen, og det at vi kan dufte hinanden, har stor betydning for, hvem vi tiltrækkes af.

 

 

Kilder: cnn.com, videnskab.dk

 

Forrige artikelDrinkorexi – den nye spiseforstyrrelse

Næste artikelTræn med din smartphone – 5 apps til kroppen