Krop

Derfor gør kolesterol-medicin ondt

10. marts 2013

Danske forskere afdækker årsagen til, at patienter på kolesterolnedsættende medicin ofte lider af muskelsmerter – og hvorfor kosttilskuddet Q10 sandsynligvis kan hjælpe til at dulme smerterne.

I de senere år er brugen af kolesterolsænkende lægemidler vokset kraftigt i den vestlige verden. Det mest udbredte middel til at hæmme kolesterolproduktionen er statinpræparater. I Danmark bliver omkring 600.000 mennesker behandlet med statin, heraf 80 pct. med præparatet Simvastatin.

Uheldigvis lider en stor del af patienterne af muskelsmerter som bivirkning til statin-brug – en bivirkning, man hidtil har stået uforstående overfor.

Men nu har danske forskere som de første påvist en sammenhæng mellem disse muskelsmerter og coenzymet Q10, der spiller en vigtig rolle for musklernes evne til at danne energi.

I et studie på Center for Sund Aldring (CESA) på Panum Instituttet kunne de danske forskere notere muskelsmerter hos 40 procent af deres statin-behandlede forsøgspersoner. Og de havde alle lavere energiproduktion i musklerne samt en nedsat mængde af proteinet Q10. Vi mennesker producerer selv Q10, men produktionen bliver lavere med alderen – eller hvis vi får kolesterolsænkende medicin. Når vi forhindrer kolesterol i at blive dannet, gør vi det nemlig sværere for Q10 at blive dannet i kroppen.

– Uden Q10 kan evnen til at udfolde sig fysisk svækkes, og vores studie tyder på, at mangel på Q10 kan udgøre en “flaskehals” for de patienter, der får muskelsmerter som bivirkning af Simvastatin, forklarer post doc. Steen Larsen, der har samarbejdet med professor Flemming Dela om studiet på CESA.

Medicin hindrer motion

Det var i forvejen kendt, at patienternes risiko for at få muskelsmerter ved brug af Simvastatin bliver større, jo mere fysisk aktive de er. Eftersom fysisk træning har en gavnlig effekt for patienter med forhøjet kolesteroltal, åbner det for en paradoksal situation: Patienterne har sværere ved f.eks. at løbe en tur, når de er på statiner.

Mange af disse patienter hører til blandt de 40 procent af statinbehandlede i Danmark, som er i “mono-terapi” – dvs. at de ikke bærer andre risikofaktorer end det forhøjede kolesterol.

– Hvis ikke patienten har en meget høj kolesterolværdi, vil det derfor give mening at starte behandlingen med motion. Og undlade at give medicinen fra begyndelsen, siger post doc. Steen Larsen.

En sundere livsstil og mere motion er vigtigt, hvis kolesteroltallet ligger højt, og derfor er det en klar ulempe, hvis man får ondt i musklerne af at motionere. Der er i forvejen sket en glidning over de seneste årtier, så patienter i dag medicineres med statiner ved et kolesterolniveau, som man ikke ville have behandlet for 10 eller 20 år siden.

Q10 tager smerterne

Et andet perspektiv af forskernes opdagelser er, at Q10 findes som almindeligt kosttilskud. Det er derfor muligt, at statin-patienter kan slippe for smerter ved at indtage ekstra Q10-tabletter.

– Der er tidligere lavet en interview-undersøgelse, som konkluderede, at patienter fik færre muskelsmerter, når de fik ekstra Q10 sammen med deres Simvastatin; det modsatte har dog også været vist. Men det er aldrig undersøgt, hvad der sker rent fysisk i muskulaturen. Det er et forsøg, vi håber at kunne gå i gang med her på CESA inden årets udgang, siger Steen Larsen.

Sammen med sine kolleger tager Steen Larsen en biopsi af et lille stykke muskel, som han kan studere i laboratoriet. Dermed vil man kunne dokumentere den generelle, fysiske virkning af stofferne, så en behandling kan målrettes andre patienter.

– Det er næsten 40 procent af danskerne over 65 år, der er i statin-behandling. Så der er et stort potentiale for mange mennesker i disse studier, slår Steen Larsen fast.

Q10 kan ikke forstørre musklerne

Fordi Q10 har en potentiel effekt på, hvordan musklerne danner energi, er der lavet studier i, om ekstra indtag af proteinet Q10 kan øge energidannelsen i musklen – altså fungere som en slags naturlig doping.

Disse studier blev udført med trænede personer. Men der kunne ikke konstateres nogen positiv effekt på disse forsøgspersoner, der i forvejen havde et normalt indhold af Q10 i deres muskulatur.

Det man ikke undersøgte, men som nu har fanget forskernes interesse, er effekten af Q10-kosttilskuddet på patienter, der har underskud af proteinet.

 

Hvordan virker statiner?
Statiner virker ved at hæmme leverens produktion af kolesterol. Helt konkret blokerer statinerne dannelsen af mevalonat, som i princippet er “ufærdigt” kolesterol. Mevalonat er imidlertid også en del af den syntesevej, som fører til dannelsen af Q10, så ved at blokere mevalonat, ødelægger medicinen også Q10-produktionen. Og det tyder altså på, at det er årsagen til den udbredte bivirkning med muskelsmerter hos patienter, der er i statin-behandling.

 

 

Dansk præparat vinder indpas i hjerteforskning

Det danskfremstillede præparat Bio-Qinon Q10, som indeholder naturlig Q10 i gelatinekapsler og sælges som almindeligt kosttilskud, har fået en central betydning inden for hjerteforskning. Dels er Bio-Qinon Q10 det produkt, som er anvendt i den endnu ikke publicerede Q-Symbio undersøgelse, hvor overlevelsen blandt patienter med kronisk hjertesvigt blev næsten fordoblet. Dels udgør præparatet halvdelen af behandlingen i en offentliggjort svensk undersøgelse, som viste en 54 pct. reduceret hjertedødelighed blandt svenske mænd og kvinder, der tog Bio-Qinon Q10 og SelenoPrecise over flere år. SelenoPrecise er ligeledes fremstillet i Danmark af virksomheden Pharma Nord.

Hjertet er som bekendt også en muskel, så sammenhængen mellem Q10 og bedre hjertesundhed ligger lige for.

 

 

Vidste du…

Mere end 600.000 danskere tager hver dag kolesterolsænkende medicin. Omkring 75 pct. – det vil sige ca. 450.000 danskere – oplever smerter, ubehag og i nogle tilfælde besvær med at motionere som en følge af nedsat kolesteroldannelse.

Forrige artikelUdrensning for sindet

Næste artikelKapha, pitta og vatha i skøn forening

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.