Nyheder

Derfor skal du elske dig selv

30. september 2014

Det er vigtigt, at du holder af dig selv. Det er vigtigt, at du ser dig selv i et positivt lys. Vi har fundet fem væsentlige grunde.

Du er sikkert god til at give dine nærmeste opbakning, når de er usikre, og når deres selvtillid har det svært. Du støtter dem og minder dem om deres styrker. Det er nærmest ligeså naturligt som at trække vejret. Men hvorfor er det så svært at give dig selv den behandling, når usikkerheden nager? Hvorfor er det så svært at overbevise dig selv om, at du er god og elskelig, når du trykkes af triste tanker?

Det er en ærgerlig fællesnævner for de fleste mennesker: Vi er gode til at støtte andre, men dårlige til at støtte os selv. En del forskning viser ellers, at vi ville leve sundere og længere, hvis vi var bedre til at elske os selv.

1: Elsk dig selv, elsk dit liv

Hvis du holder af dig selv, vil du også have nemmere ved at holde af dit liv. Det viser et nyere studie fra universitetet i Hertfordshire. Et god metode er at bede dine nærmeste venner om at fortælle, hvad de ser som dine største styrker. Bagefter kan du gøre gengæld ved at opsummere deres styrker. Det vil gøre dig klogere på dig selv, og du vil være glad for den positivitet, du gav tilbage.

2: Mindre risiko for angst og depression

Studier viser, at mennesker, der har det godt med sig selv, har væsentlig lavere risiko for at udvikle angst, depression og andre psykiske sygdomme. Forskning viser også, at du får et mere optimistisk livssyn af at elske dig selv. Studerende med god selvtillid er mindre stressede og lærer mere.

3: Du kan skrue ned for overspringshandlingerne

De fleste har prøvet det: En deadline nærmer sig, og pludselig er det meget vigtigt at surfe rundt på Facebook og se lange videosekvenser af fremmede, der hopper i vandet eller kattekillinger, der ser sjove ud. For hver time spildt bliver selvbebrejdelsen stærkere, og behovet for at fortsætte i spiralen af tidsspilde fortsætter.

Forskning viser, at en smule “ego-kærlighed” kan hjælpe dig. For hvis du accepterer og holder af dig selv, kan du se de kedelige konsekvenser af overspringshandlingerne, uden at skulle udføre dem. Du ved, at styrken til at træffe et valg er til stede. Du kan vælge at lade være. Du kan vælge at gøre arbejdet færdigt og dermed fastholde den skønne følelse af selvtilfredshed.

4: Du kan nemmere nå dine mål

Vil du gerne kvitte tobakken eller tabe nogle kg? Du opnår intet ved at bebrejde dig selv dine laster. Tværtimod skal du elske dig selv, når du vil ændre dine vaner. Du skal tro på dig selv, hvis du vil opbygge gode motionsvaner. Forskning viser, at mennesker, der tror på sig selv, tager bedre vare på deres helbred end mennesker, der bebrejder sig selv og er pessimistiske.

5: Du kommer lettere igennem kriser

Det er nemmere at komme videre efter en stor krise, hvis du holder af dig selv. Et studie offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science viste, at mennesker med lavt selvværd havde langt sværere ved at komme videre efter en skilsmisse end mennesker, der var bevidste om deres egen værdi.

Kilde: Huffingtonpost.com

Forrige artikelMuskler renser kroppen for stress

Næste artikelEt farligt stik med ringe virkning