Åh, at rende frit og ubesværet … Det lyder dejligt, men for alt for mange bliver det ved tanken. For allerede inden skoen er snøret, har de første smerter meldt sig. Det kan være tunge ben, ømme led eller smertende storetæer. Vores livsstil og medicinen, der følger med, sætter alt for ofte spor i vores bevægeapparat, og det er sindsygt ærgerligt, for uanset om vi døjer med kolesteroltal, overvægt eller dårligt blodomløb, så har vores hjertekarsystem allerbedst af at få pulsen op flere gange om ugen.
Vi har lavet en lille guide til nogle af de mest almindelige hurdler, når det kommer til forårsmotion.
Vi starter forneden: Ved tæerne. Podagra – og urinsyregigt – er ikke længere forbeholdt “mænd i deres bedste alder”, som det hed sig tidligere. Det generelle vellevned har gjort gigtsygdommen mere almindelig hos både yngre og ved begge køn. Urinsyregigt var tidligere kendetegnet som podagra, hvor storetåen bliver ramt. Når leddene belastes ved løb og gang, dannes der væske med urinsyre, og når vandet forsvinder, sidder urinsyren tilbage, som krystalliserer sig og udløser smerterne. Mange spekulerer i, at især rødt kød og rødvin kan udløse anfaldene, men der er under ingen omstændigheder tvivl om, at inflammation forårsaget af livsstilen spiller ind.
Urinsyregigt kan ramme alle led – det behøver ikke være storetåen. Og får leddet til at hæve og blive rødt.
Her kan roden fra djævleklo være en stor hjælp. Den virker nemlig mod inflammationen – og har vist god effekt ved netop led- og muskelsmerter forårsaget heraf. Her spiller dens gode indflydelse på fordøjelsen sikkert også en rolle, da den virker mildt udrensende. Djævleklo-rod fås i kosttilskuddet Mobiled fra bæredygtig dyrkning i Kalahariørkenen.
I det hele taget er gigtsygdomme, ømme led og muskler, noget af en fest-stopper, når det kommer til motion. Der er dog masser af undersøgelser, der viser, at netop motion kan mindske smerterne.
De inflammationsdæmpende egenskaber i gurkemeje og ingefær må igen fremhæves her, da de går ind og arbejder på årsagen til smerterne og ikke kun symptomerne. I et tilskud som Gurkedol får man en høj dosis af de virksomme stoffer fra både gurkemeje og ingefær, samt granatæbleekstrakt, der indeholder store mængder inflammationsdæmpende antioxidanter.
Hvis gigt er årsagen til dine ømme led, kan Gurkedol sagtens kombineres med ovennævnte Mobiled. Start f.eks. en kur mod ømme led med to-tre tabletter om dagen, og når du mærker effekt, kan en tablet være nok til at holde inflammationen nede.
Et andet problem med bentøjet kan være et dårligt kredsløb i benene. Nogle af os kender kun problemet fra lange køre- eller flyture, hvor benene hæver op, fordi blodet staser i ben og fødder. Andre har problemet på daglig basis. Vores venekredsløb skal sørge for at sende blodet retur mod hjertet, men hvis venerne bliver slappe, kan tyngdekraften blive for hård en modstander. Resultatet er tykke, ømme ben – med lægkramper, væskeophobninger og endeligt åreknuder.
Det er hverken kønt eller rart – til gengæld kan hestekastanjen hjælpe dig her. Den indeholder et stof – aescin – der virker ekstremt sammentrækkende. Denne effekt får venerne til at strammes op, så blodet igen kan blive pumpet tilbage i sin fulde udstrækning. I naturlægemidlet Aesculaforce Forte bruges friske hestekastanje-frø med et højt indhold af aescin.
Ikke nok med, at du således får lettere ben – de får også chancen for at kvittere med et pænere shorts-look uden de blå nuancer.
Du bliver gammel af inflammationSmerter er ofte det opråb fra kroppen, der får os til at reagere – og det bør vi gøre, også når det skyldes inflammation. For ligesom inflammation kan give ømme led og livsstilssygdomme, så ælder det også kroppen langt hurtigere. Grønsager, sunde fedtstoffer, motion og søvn er det mest grundlæggende i kampen mod inflammation. |
Åreknuder bagiVidste du, at hæmorroider også kan være resultatet af et dårligt venekredsløb? Hæmorroider er faktisk en slags åreknuder i endetarmen, hvor blodet også kan stase sig op, hvis vi bærer på en del vægt eller sidder meget. |
Mod andre smerterHovedpine, menstruationssmerter, overbelastning og sportsskader – der kan være mange grunde til at blive i sofaen. Men fælles for dem alle er, at inflammationen ofte gør tilstandene værre. Derfor kan midler som Gurkedol med højt indhold af gurkemeje og ingefær hjælpe på rigtig mange tilstande. |