Nyheder

Det er noget jod at mangle

Foto: Adobe Stock
3. marts 2022

De seneste dage er efterspørgslen på jod-tabletter steget eksplosivt, og er flere steder udsolgt. Men hvorfor er det lige, at vi skriger på jod netop nu?

Jod er et mineral, som kroppen har brug for, hvis skjoldbruskkirtlen skal fungerer. Er man i jodmangel, kan det derfor give problemer, hvilket man så tydeligt frem til for ganske nylig. Indtil 1998 var struma – forstørret skjoldbruskkirtel – nemlig en yderst hyppig lidelse, som altså i høj grad hang sammen med jodmangel.

Det forsøgte man at løse ved at tilføje jod til forskellige hverdagsprodukter som blandt andet salt. Målet var at banke danskernes kollektive jodindtag op. Og indsatsen har gjort en forskel, men alligevel er struma stadig ikke en sjældenhed, og man kan stadig risikere at komme i underskud og dermed døje med de udfordringer, som det giver. Ud over struma drejer det sig primært om stofskifteproblemer.

Derfor kan man også i dag have brug for at krydre kosten med et kosttilskud med jod – det er særligt relevant for ældre, som ofte spiser mindre, og derfor er i risikogruppen. Det er også vigtigt, at børn får det jod, de skal have. I voksealderen er det nemlig rigtig vigtigt med et dereguleret stofskifte, som giver den rigtige energi og byggesten til deres fysiske og psykiske vækst.

Gode kilder

Man kan få jod gennem kosten – som nævnt i salt, men fisk og skaldyr er også gode kilder til mineralet. Det anbefales, at en voksen indtager 150 mikrogram jod om dagen.

Frygter man at være i mangel, kan man som nævnt supplere kosten med et jodtilskud. Men netop nu kan det altså være svært at få fat i. Danskerne hamstrer nemlig jod, og det handler ikke som sådan om at forbedre deres sundhed.

Falsk tryghed

Når der flere steder meldes udsolgt af jodtabletter skyldes det frygten for radioaktiv stråling. Det er krisen i Ukraine, truslen om atomkrig og de seneste dages meldinger om øgede målinger af radioaktivitet omkring Tjernobyl – sandsynligvis som resultat af den øgede trafik i området, der hvirvler nedfaldet op – som bekymrer danskerne og får salget af jod til at stige.

Og selvom der er en forklaring på sammenhængen mellem de to, nemlig at indtag af jod kan modvirke optagelsen af radioaktivt jod i kroppen, og dermed mindske eller eliminere strålingsskader, har sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening Birthe Søndergaard altså en klar melding.

”Det er uheldigt, hvis borgerne køber kosttilskud med jod i den tro, at det kan give dem beskyttelse i tilfælde af, at de udsættes for radioaktivitet. For mængden af jod er så lav, at det ingen effekt har overhovedet i en situation, hvor man bliver udsat for stråling,” siger hun til Ritzau.

Forrige artikelSundheden frygter ikke tandlægen

Næste artikelTidlig overgangsalder forbundet til øget risiko for demens