Mad

Det er nu, der skal asparges på bordet!

Foto: Colourbox
23. maj 2018

Aspargessæsonen er en kort, men en ernæringsmæssig og sensorisk fornøjelse, der løber fra maj til juli; vi står altså midt i den. Men hvad er det nu asparges kan – sådan rent smags- og ernæringsmæssigt, og hvordan tilbereder du bedst den grønne sag?

Asparges betegnes botanisk som en staude, og har ifølge skrifter, været dyrket i Danmark siden det 17. århundrede. Grøntsagen består af hele 92,5 pct. væske, hvilket gør den til en kaloriefattig råvare. Samtidig er aspargesen rig på næringsstoffer som folat, kalium og C-vitamin; og du kan med god grund sætte tænderne i den sæsonrelevante grønne sag.

Kalium, folat og C-vitamin, og noget præbiotisk?

Folat er et B-vitamin, der blandt andet styrker immunsystem og fordøjelse, og er især at finde i grønne grøntsager. Kalium er et mineral, der bidrager til regulering af væskebalance og blodtryk, samt reduktion af tab af calcium fra knoglerne – og sidst, men ikke mindst, beskytter C-vitamin imod virus, bakterier og andre uønskede mikroorganismer. Asparges er altså virkelig et aktiv for immunforsvaret.

En hel anden styrke ved asparges er kulhydratet inulin. Inulin virker præbiotisk i tarmen og kan dermed være med til at forbedre fordøjelsen.

Der hersker vist ingen tvivl om aspargesens positive ernæringsmæssige egenskaber, og med den førnævnte korte sæson, er det med at få grøntsagen på bordet. Og der er langt mere, du kan bruge den til,  end at pakke den ind i bacon!

Sådan bruger du din asparges

Asparges kræver ikke hård tilberedning, faktisk kan de bare snittes og anvendes direkte i en dejlig sommersalat med jordbær, bulgursalat, eller anden kold sommersalat.

Klassisk er at dampe eller grille asparges, og det er en grøntsag, der er lækker og smagfuld, blot som den er. Men brug den også i en lækker asparges-risotto, på pizza eller i en sommertærte som i opskriften her.

Du kan også forlænge aspargessæsonen en smule, hvis du har mod på at lege lidt med fermentering.

Sidst, men ikke mindst, så kan den afbrækkede nederste del af den grønne asparges anvendes til at koge fond på, eller som smagsgiver, når der koges kartofler eller andre grøntsager.

Tips til tilberedning af asparges

* Bræk altid den nederste, lidt træge del af den grønne asparges inden tilberedning.

* Kog grønne asparges 1 minut og hvide asparges i 6 minutter.

* Steg de grønne asparges i lidt olie i 2 minutter, krydr med urtesalt.

* Ved opbevaring i plastikpose, placeret i køleskabets grøntsagsskuffe kan asparges holde sig ca. 2 uger.

* Frisk dem op, ved at snitte bunden af og stille dem med enden i koldt vand et par timer.

 

Hvad med den hvide asparges?

* Den hvide asparges vokser under jord, og det ikke-tilstedeværende sollys er årsag til den hvide farve. Modsat vokser den grønne asparges frit over jorden.

* Hvide asparges er mere seje end grønne og kræver længere tilberedning.

* Hvide asparges skrælles inden brug.

* Grønne asparges har en kraftigere smag, større næringsindhold og betydeligt højere C-vitaminindhold.

 

Kilder

”Lev sund med Vitaminer og Mineraler” Henrik Dilling

https://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=64&1

Forrige artikelDårlig ånde? Ikke længere med disse 6 gode råd

Næste artikelMatchamysli