Liv

”Det gælder om at tage livet på sig – også med en alvorlig diagnose”

13. februar 2017

Livet er fuld af omveje, afveje og vildveje. Skuespiller Mille Dinesen valgte medicinen fra og gik sin egen vej, da hun blev konfronteret med en alvorlig diagnose. I dag har hun det sorte bælte i alternative behandlinger såvel som i livsduelighed

Vi kender hende som den storrygende, fandenivoldske Rita eller den kiksede Nynne, der ikke har styr på en pind. Men privatpersonen Mille Dinesen er ganske anderledes modig, sej og kontrolleret. Da skuespillerinden i 2001 fik en alvorlig diagnose, valgte hun den lægeordinerede medicin fra, sammensatte selv, hvad der virkede for hende, af alverdens alternative behandlinger og holdt ekstra meget fast i sin storsmilende og stærke fremtoning.

– Jeg har altid været den stærke og sjove i folks øjne. Nu havde jeg lige pludselig en alvorlig diagnose. Og tanken om, at folk så anderledes på mig, kunne jeg ikke holde ud. Derfor brugte jeg enorm meget energi på at komme ud med: Alt er godt. Jeg ville ikke identificeres med min diagnose, og jeg ville ikke snakke om den. Du kan sige, at jeg fik et endnu større behov for at virke perfekt, fordi jeg havde den diagnose. Intet ved mig og min fremtræden måtte give folk anledning til at sige: “Nå, men er der ikke også noget med, at du er syg?”

Mille Dinesen var 27 år, hun havde fuld fart på og var lige startet på sin drømmeuddannelse på Teaterskolen. Efter en morgen med en sovende fornemmelse i den ene fod, en fornemmelse, der ikke lod sig banke væk, tog hun til lægen, som sendte hende videre til Rigshospitalet for yderligere undersøgelser. Her fik Mille diagnosen sklerose med hjem, og mentalt flytter den aldrig ud igen.

– Jeg kan huske, at jeg går gennem Fælledparken og undrer mig over, at busserne kører, og livet går videre, for mit liv er netop gået helt i stå fra det ene øjeblik til det andet, siger den energiske skuespiller og nu også forfatter, for Mille har skrevet en bog, som skal inspirere og motivere andre med ubalancer og diagnoser.

Regnen siler gråt ned over Brumleby på Østerbro, men indenfor hos Mille er teen varm og den friskpressede juice græsgrøn.

 

Den nemme vej findes ikke

Mille Dinesen mener, at vi lever i en tid, hvor vi er til quick fixes, men den nemme vej findes ikke. Det kan tage år, og vejen hertil vil altid være individuel. Hvorfor så skrive en bog om det, der virker for hende?

– Jo, budskabet er, at du skal tage livet på dig, uanset hvad det byder dig. Mange føler, at de ikke har valget, men vi har altid et valg. Pas på offerrollen, hvor du lægger alt væk fra dig selv. Det er farligt. Mange går blindt op til sin læge og siger: “Jeg er syg. Det har jeg ikke tid til, så stik mig en pille, jeg skal på arbejde nu”. Det er bare uholdbart på længere sigt.

– Jeg mener, at vi i høj grad behandler symptomer fremfor at kigge vores livsstil efter i sømmene og finde årsagerne. Det er ikke, fordi jeg vil hænge den etablerede lægeverden ud. Det handler om, at du trods alt er den, der kender – eller den, der kan komme til at kende – din krop bedst. Jeg er selv så glad for, at jeg turde lytte til mig selv, da en autoritet i hvid kittel gav mig en livsændrende dom.

 

En fysisk diagnose er også en mental lidelse

Selv om Mille Dinesen egentlig aldrig blev patient – for hun har heldigvis intet mærket til sin sklerose siden 2001 – har hun i mange år været offer for sin diagnose. Angsten for et attak (opblussen af symptomer ved sklerose) og udsigten til en fremtid i en kørestol flytter for altid ind i den unge kvindes sind. Fra at være ung og sorgløs bliver hun overmandet af store tanker om livet og meningen med det hele.

– Skulle jeg overhovedet fortsætte min uddannelse og satse på fremtiden som skuespiller, når jeg nu slet ikke vidste, hvordan min fremtid så ud? Jeg følte, jeg mistede min uskyld alt for tidligt. Væk var udødeligheds-fornemmelsen og troen på alt det gode, som man naturligt har som ung. Jeg blev vred over, at jeg var tvunget til at lukke alvoren og tyngdefulde overvejelser ind i mit liv. Det havde jeg slet ikke lyst til, fortæller Mille Dinesen.

Mille besluttede sig for, at det skulle være løgn, tog sagen i egen hånd og handlede. Hun var i forvejen god til kontrol, effektivitet og havde tårnhøje ambitioner med alt, hun kastede sig over. Med den cocktail gik hun i gang med at finde sine egne måder at genfinde og bevare en sund balance. Som levende forsøgskanin eksperimenterede hun i 15 år med alt lige fra hypnose og hvidløgskure til C-vitaminindsprøjtninger og tarmskylninger. Med sin medfødte damptromle-energi fandt hun behandlinger, diæter og øvelser, som skulle få kroppen i balance igen.

 

Sund bliver usund

Da Mille hoppede ombord på sundhedstoget, så hun sig ikke til siderne. Resultatet var, at Mille endte med at blive afhængig af sundheden, og hun undgik blandt andet at stå i sociale sammenhænge, hvor hun enten skulle spise eller drikke noget, der ikke indgik i hendes strikse diæter.

– Prisen for at være så sund var ensomhed og ulykkelighed. Jeg var så kontrolleret i mit liv og så fanatisk, at jeg kom på afveje. Jeg var bange, og så var jeg også uerfaren i at være sund. Heldigvis stoppede jeg op, og sagde til mig selv: “Hør her, det her bliver du absolut ikke lykkeligere af. Og du bliver for øvrigt heller ikke mindre syg af at sidde herhjemme med dine hvidløgskure og dit selvbestaltede fængsel”.

– Det var lykkedes mig at bilde mig selv ind, at det handlede om at spare på mig selv og blive klar til noget – f.eks et skuespilsjob, men i virkeligheden handlede det om kontrol. Jeg var hele tiden et skridt foran. Jeg har så lært at skelne mellem det gode liv og det sunde liv. Det er ikke det sunde liv, der bliver det gode liv. Det er det gode liv, der bliver det sunde liv.

 

Milles kur 6:1

Det med at være et skridt foran og kun fokusere på kroppen har både Body SDS-behandlinger, meditation og psykoterapi hjulpet på.

– Sindet er mindst lige så vigtigt. Det forstår jeg til fulde i dag. I dag ved jeg, at når noget driller mig, så er det sikkert startet først i mit sind. Der skal muges ud på førstesalen, og jeg er tit overloaded mentalt.

”Bliv ven med din uro”, og ”vi er gode nok, som vi er”, er nogle af de budskaber, Mille øver sig på til meditation. Men den største udfordring i behandlingsjunglen har netop været at sidde stille og ikke foretage sig noget.

– I starten, da jeg mediterede, følte jeg, at jeg spildte min tid og blev helt arrig over det. Men hold nu op, hvor kan jeg også bare mærke det på den gode måde, når jeg gør det og er kontinuerlig med det.

Mille har splitternøgen haft en inder kravlende rundt oven på sig til ayurveda-massage, og hun har oplevet en hypnotisør på Langeland, som bragte hende tilbage til barndommen.

– I min iver for at holde mig sund og finde noget, der kunne hjælpe mig, har jeg været meget lidt kritisk også over for hokuspokus. Og fordi jeg ikke kunne se inde i min krop – om de mange behandlinger virkede – kunne jeg blive helt vildt utålmodig nogle gange, og så kastede jeg mig over noget andet samtidigt. Men det tager tid at mærke efter, om de ting man gør, gør noget godt for en.

Noget af det, der virker for Mille, er, at hun hver dag tager rigtig mange kosttilskud, og altid tænker over, hvad hun spiser. Eller næsten altid, for en gang om ugen giver hun slip på sine kostprincipper og spiser et ordentligt læs mad uden at skele til næringssammensætningen.

– Det gør jeg, fordi i forhold til alt mit sundhedsgejl ville jeg ikke kunne klare det, hvis jeg samtidig sagde, det her gælder HVER dag resten af mit liv. Tanken om for evig og altid er ikke til at bære og dermed dødsdømt til at lykkes.

 

Vi kæmper alle sammen med noget

Ingen ved, om det at gå sin egen vej med sund kost, kosttilskud, Body SDS, psykoterapi og meditation har været årsag til, at Mille Dinesen ikke har fået et attak de sidste 15 år, men Mille Dinesen anno 2016 kan mærke, hvordan hele hendes tilværelse er blevet mere balanceret, sund og glad.

– Da diagnosen blev plantet i mig i 2001, slog usikkerheden og kontroltabet rødder for altid. Jeg ville gerne have været foruden min diagnose, men den har ændret mig og udviklet mig. Jeg har brugt år på at gemme mig bag en facade af styrke og glæde, selv om jeg også var sårbar og ked af det.

– Det er en udfordring for mig at skrælle lagene af og ”bare” være Mille, men derfor jeg tager den. Jeg kan jo godt lide at presse mig selv. Vi har jo alle sammen noget, vi kæmper med i livet. Hos mig er det at have været konfronteret med en alvorlig sygdom, men det kunne være alt muligt andet.

__________

Bogen

‘Min egen vej’ hedder Mille Dinesens bog, hvor du får historien om hendes møde med diagnosen sklerose, og dermed et møde med sundheden, alternative behandlinger – og hvad der virkede for Mille.

Mille Dinesen  forsøger at bygge bro mellem alternative og konventionelle måder at se sundhed og sygdom på.

Bog en indeholder også øvelser, råd fra udvalgte, alternative behandlere og en række af Mille Dinesen s sunde favorit-opskrifter.

Udgivet af Lindhardt og Ringhof til vejledende pris kr. 249,95. Find den på webshops og boghandlere.

Forrige artikelRengøring uden svineri!

Næste artikelHygge i vinterferien: tænd bål i skoven

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.