Krop

Det kinesiske organ-ur fortæller dig, hvorfor du sover dårligt

Foto: Shutterstock
24. juni 2020

Hvis du sover dårligt eller ligger søvnløs, så kan organ-uret guide dig til at sove bedre og give dig en ide om, hvad der kan ligge til grund for dine søvnvanskeligheder.

Hvis du er en af de heldige, der sover tungt og roligt hver nat, vågner op glad og veludhvilet de fleste morgener, ved du måske slet ikke, hvor heldig du er. For det er rent mareridt at sove dårligt eller være direkte søvnløs.

Læs også: God naturlig søvn – sådan får du den tilbage

Faste læsere af dette magasin ved jo nok, at min tilgang til sundhed og sygdom mest bygger på den kinesiske medicin, da dette er en af mine uddannelser. Hvis vi skal spole helt tilbage i den kinesiske filosofi, så handler alt om at balancere yin og yang. Yin er mørke og ro, yang er lys og aktivitet.

Derfor er det naturligt, at du i de mørke måneder har brug for at sove mere, der er mere mørke end lys (mere yin end yang) i vintermørket. Mange oplever, at når foråret og sommeren kommer, så får vi mere energi og lyst til at være mere sociale, være aktive og opleve mere end bare at putte hjemme i hulen. Sommer giver os mere yang end yin (mere lys og aktivitet end mørke og ro)

Især om vinteren har vi svært ved at acceptere, at det egentlig ville være naturligt at sove tidligere, for vi har jo opfundet den elektriske pære og tænder bare lyset og arbejder videre. Derfor lever vi ikke i den naturlige rytme, som vores system egentlig er designet til. Og så er yin/yang naturen allerede skubbet ud af balance.

Læs også: En kædereaktion skal starte søvnen

Mest yin inden sengetid

I kinesisk medicin vil alle søvnproblemer til dels handle om at have en sund og rolig ”shen”,  som er én af flere sjæle, vi har. ”Shen” bor i hjertet og er en yang energi, dvs. den er aktiv. Men den skal holdes i ro ved hjælp af yin, når natten falder på. Mangler du yin vil dette ikke ske. Det er forklaringen på, at store mængder kaffe inden sengetid vil kunne holde os vågne, for kaffe (koffein) er yang, der udmatter/tærer på yin.

Yin henter vi fra nyren, og er din nyreenergi svag, vil din søvn ikke være særlig dyb, så du vil opleve, at du vågner af det mindste. Du vil med tiden føle udmattelse, og at du er træt med træt på.

Undgå alt hvad der tærer på nyreenergien fx hård motion, kaffe og andre stimulanser. Er du udkørt mellem kl 17-19, kan det også være være et tegn på, at det er et nyre underskud, der er på spil.

Organ-uret

Har du kendskab til organ-uret? Det er en teori om, at vores organer er i fokus i to timers tidszoner. Og det kan faktisk fortælle lidt om, hvor årsagen til dårlig søvn kan ligge. Man har nemlig en tendens til at vågne op i den tidszone, hvor det ubalancerede organ er i fokus. Mange, der vågner i nattens løb, vågner på nogenlunde samme tidspunkt hver nat. Og her taler jeg om opvågninger, der ikke skyldes at hunden gør, at du skal tisse eller manden (eller konen) snorker. Der er tales om de opvågninger, der ikke kommer af nogen ydre årsag.

Her berører jeg de organer, der har med søvnkvalitet at gøre.

Mellem 23-01: Vågner du mellem 23-01, så er det galdeblæren, der er i fokus.  Galdeblæren har tæt relation til leveren. Galdeblæren skal både fordøje fedt og oplevelser. Den skal hjælpe os med at tage beslutninger. Hvis energien i galdeblæren er i oprør, vil du ofte lide af hovedpine/migræne, føle dig svimmel, og føle at du ikke kan tage beslutninger. Om store og vigtige beslutninger siger vi: ”Lad mig lige sove på det”, og det giver mening at gøre dette mellem 23-01.

Vågner du i dette tidsrum eller er det her, du ligger og vende og drejer dig, uden at kunne falde i søvn, så skal du også kigge på, om du kunne leve ”renere” både ud fra, hvad din mave og fordøjelse siger, og hvad dine følelser siger. Jeg hører ofte, at folk som faster sover langt bedre under fasten, simpelthen fordi fordøjelsessystemet bliver aflastet.

Så sørg for at du ikke spiser efter kl 18 og slet ikke fede sager.

Mellem 01-03:  er det leveren, der er i fokus.

Leveren er interessant i denne sammenhæng, fordi leveren reagerer og påvirkes meget, hvis vi har en stresset tilværelse, for mange bolde i luften og for meget frustration. Disse følelser vil nemlig stagnere leverens energi.

Leverens sjæl hedder ”hun” og denne forstyrres netop af stagnationer, altså stivhed og stase. Leveren vil helst have en flydende og jævn energistrøm, og den gør, hvad den kan for at skabe det.

Fysisk er leveren jo vores vigtige udrensningsorgan. Har du mange affaldsstoffer at skulle slippe, så kan leverens højtryk vække dig, eller gøre at du ikke kan falde i søvn. Psykisk rummer leveren vores (uudtalte og indebrændte) vrede, undertrykte følelser, stress, overbelastninger, for mange kameler at skulle sluge. Alt dette gør, at leveren spænder endnu mere.

Læs også: Tungen lyver aldrig, den afslører din helbredstilstand

Mellem 03-05: Vågner du her er det lungerne, der har fokus.

Nogle oplever, at have hoste på dette tidspunkt og vågner af det. Det er fordi, dine lunger søger at skille sig af med slim. Her vil det hjælpe at undgå alle de fødeemner, der danner slimen som fx mælkeprodukter, hurtige kulhydrater og sukker.

Det psykiske aspekt af lungen er sorg. Dyb og ubearbejdet sorg kan svække lungens energi. Du kan føle en form for tomhed eller have følelsen af, at have svært ved at give slip på noget eller nogen. Vågner du på dette tidspunkt uden hoste, kan det handle om, at der ligger en sorg i dit system, som ikke er tilstrækkeligt bearbejdet.

Mellem 05-07Nu er det tyktarmen, der er i fokus. Her starter dagen for de fleste, tyktarmen vil gerne tømmes på dette tidspunkt. Start din dag med rigeligt vand for at undgå at få forstoppelse. Vågner du op i dette tidsrum, selvom vækkeuret først ringer senere, kan det handle om, at din fordøjelse er belastet og skal have lidt mere opmærksomhed.

Akupressurpunkter kan give bedre søvn

Akupressur kan du bruge selv, du trykker bare på punkterne ½ minuts tid. De første punkter, dem på fødder og håndled, har vi både på højre og venstre side af kroppen. Du kan bruge begge på skift eller bare den ene side. Er der stor ømhed i et punkt, så blive her lidt længere end ½ minut eller vend tilbage til punktet igen om lidt.

Dig, der lider af ubeslutsomhed, hovedpine, og sover dårligt/ligger søvnløs eller vågner op mellem kl 23-01.

Især for dig, der ikke kan falde i søvn og som har stress i hverdagen

Hjerteberoligende (”Shen”) punkter (hånd)

  

Især for dig der er træt mellem kl 17-19 og føler dig drænet. Nyrestyrkende punkter (billede af ben)

 

 

Til dig der ikke kan finde roen og jordforbindelsen. Yin tang, mellem øjenbrynene. Og de punkter oppe på hovedet kan du stimulere ved at børste dit hår godt ned i hovedbunden med hårbørsten inden du lægger dig

 

https://www.klinik-lyspunkt.dk/

Forrige artikelHåndeksem hos børn på grund af hyppig håndvask

Næste artikelSelvkritik: Er du offer for dine skyggesider?

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.