Lange arbejdsdage og dårlig form er en dårlig kombination for mænd. Dansk undersøgelse viser øget risiko for at få hjertekarsygdomme, hvis konditallet er lavt og timetallet højt.
En 45 timers arbejdsuge kræver sin mand – bogstaveligt talt. Forskere fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Bisbebjerg Hospital og Syddansk Universitet har mere end 30 år fulgt 5000 mænd.
Mændene blev inddelt i tre grupper efter deres kondital, og de mænd, som var i dårligst form med laveste kondital, havde samtidigt end høj risiko for at dø af hjertekarsygdom, hvis de arbejdede i mere end 45 timer om ugen. Det viser resultaterne, som der videnskabelige tidsskrift Heart har offentliggjort.
Den samme risiko kunne man ikke spore hos de to grupper, som var i bedre form med højere kondital. Deres risiko for at få hjertekarsygdomme var lig den, som mænd, der arbejdede mindre end 40 timer om ugen, havde.
Mændenes form blev målt i en cykeltest, hvor pulsen måles ved en bestemt belastning. Det giver et indirekte mål for, hvor meget ilt, man kan optage, og herudfra beregnes konditallet.
Risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme som følge af lange arbejdsdage svingede ikke i takt med fysiske krav i arbejdet eller socioøkonomiske forhold.
Samme undersøgelse afliver også myten om, at hårdt fysisk arbejde sikrer mænd en bedre form og dermed et længere liv. Tværtimod kan det hårde arbejde koste liv og sundhed, hvis konditallet er lavt.
Faktisk bliver risikoen for at dø tidligt på grund af hjertekarsygdomme dobbelt så stor, hvis du arbejder fysisk hårdt med en dårlig form.
– Dem med hårdt fysisk arbejde har ikke højere kondital, end dem med mindre hårdt arbejde. Men deres risiko for at få hjertekarsygdomme er dobbelt så stor, når konditallet er lavt, lyder det fra seniorforsker Andreas Holtermann, der har stået i spidsen for undersøgelsen.
Hvis du derimod er i god form har du ingen øget risiko ved hårdt arbejde i forhold til folk uden fysisk arbejde.
Det kan undre mange, at man ikke automatisk kommer i bedre form af at arbejde hårdt fysisk. Men i undersøgelsen er det konditallet, der er nøgleordet bag risikoen for hjertekarsygdomme.
Og konditallet kræver en høj intensitet for at kunne stige. Ifølge Andreas Holtermann vil det konkret sige, at du skal yde op over 60 pct. af din maksimale ydeevne, som man typisk måler på pulsen. Det kommer du ved f.eks. ved at løbe – et tempo, som de færreste kommer op på, når de arbejder. Her når man normalt ikke over 33 pct. af maksimalpulsen.
Kilde: Videnskab.dk
(Oprettet den 15. september 2010)