Mad

Det magiske og kærlige måltid

Foto: Sara Galbiati
5. november 2018

Findes der noget mere fortryllende end en samling mennesker, man holder af, omkring et bord dækket med god mad, sund latter og vedkommende snak? Vigtigheden af et måltid som disse understreges i bogen ‘Mad, mening og magiske øjeblikke’, som du får smagsprøver på her.

Drømmer du også om flere magiske øjeblikke i dit liv? Om flere mindeværdige hyggestunder med venner, familie, naboer over lidt god mad, og uden at du nødvendigvis behøver at stå i køkkenet i flere dage i forvejen?

Når vi tænker på de lykkeligste stunder i vores liv, så dukker der for mange af os minder frem om netop hyggelige timer med dem, vi holder af. Minderne relaterer sig ofte til familiesammenkomster, ferier eller middage med god mad, leg, latter og snak.

‘Mad, mening & magiske øjeblikke’ af Anette Harbech Olesen handler netop om livsglæde, om at leve et langt liv i sundhed, om mening og om at tage ansvar og sætte sig bag rattet i sit eget liv. Derfor kommer hun denne gang med sine bud på mad og opskrifter, der kan samle os om det kærlige måltid.

Fælles måltid: Det er sundt

Vi har tradition for at mødes over et godt måltid, når vi samler familie og venner. God mad, fremstillet med kærlighed af de allerbedste råvarer, kan bibringe stor lykkefølelse, og når god mad indtages i hyggeligt selskab, så øger denne stemning både madens smag og oplevelsens intensitet. Vi kan på denne måde kombinere flere af de allermest sundhedsfremmende parametre, nemlig god mad, hyggeligt samvær, glæde og latter.

En lang række forskningsresultater, herunder et stort Harvard studie, der har fulgt 724 amerikanske mænds udvikling siden 1938, viser, at de mennesker, der har gode og nære familierelationer og netværk, lever længere og er sundere og gladere, end mennesker, der lever i ensomhed.

Netop af samme årsag er de samlende, hyggelige måltider i de danske familier så vigtige. Meget kan klares med god planlægning, og ved at hjælpes ad lærer vi også vores børn værdien af gode måltider, tilberedt fra bunden, fremstillet af de bedste råvarer og indtaget i fællesskab. Indtages maden i selskab med dem vi holder af, så kan vi samtidig få vendt dagens oplevelser med vores kære. Det har betydning, og det er indsatsen værd, for gode og sunde madvaner er en af de største gaver vi kan give videre til vores børn og børnebørn.

Hold balancen på taburetten

Udover fokus på måltider og sund mad, præsenterer bogen også Taburet Teknikken, der er en enkel og visuel model til optimering af indre sundhed og balance. Taburet Teknikken handler om afbalancerede, sunde tiltag i hverdagen – under hensyntagen til, at vi alle er forskellige og finder forskellig mening med tilværelsen.

Forestil dig din sundhed som en indre balance, der hviler på tre ben. Ved at finde din personlige balance imellem taburettens tre ben, kan du opnå indre stabilitet og styrke.

1. ben: Tankemønstre, overbevisninger og følelse af mening

2. ben: Spise- og drikkevaner

3. ben: Søvn og aktivitet

Ved at være bevidst om kroppens signaler, samt hvad du spiser, hvordan du tænker, hvor meget du sover og får dig rørt, kan du optimere på disse områder og opnå større balance og et solidt sundhedsmæssigt fundament.

Første ben: Tankerne har betydning

Krop og psyke er uadskillelige størrelser, og vores tanker og overbevisninger spiller en afgørende rolle for vores helbred, formåen og livskvalitet. Vi kan derfor med fordel være bevidste om, hvordan vi former vores tanker. Tillader vi, at negative udsagn får plads i vores indre og bliver til overbevisninger, der kan begrænse os og påvirke vores helbred?

Forskning viser med stor tydelighed, at begrænsende og negative tanker og overbevisninger kan påvirke din fysik og dit velbefindende negativt. Omvendt er mennesker, der generelt tænker positivt, ofte også sundere.

Mening er en af de væsentligste faktorer for et langt, sundt og godt liv. Mening handler om følelsen af at kunne bidrage aktivt og have en grund til at stå op om morgenen. Vi er alle forskellige, og derfor kan det være forskellige ting, der giver os en følelse af mening. For de fleste af os giver det mening at kunne bidrage til fællesskabet, til familien eller til arbejdspladsens målsætning. For andre ligger meningen i skabelsen af gode, kreative eller innovative projekter eller processer eller i at finde løsninger på uløste problematikker.

Andet ben: Det nytter at spise sundt

Vi mennesker har brug for at spise og drikke for at overleve, men mad og drikke er uendeligt meget mere end blot overlevelse. Mad af høj kvalitet er selvkærlighed i højeste potens og tilfører udover masser af livskraft også gode oplevelser.

De fleste af dine celler udskiftes over en periode på syv år. De råvarer, som nye celler dannes af, stammer fra den mad og drikke, som du gør tilgængelig for din organisme. Dine valg af mad og drikke har også betydning for miljøet i og omkring cellerne. Du kan derfor aktivt beslutte dig for, hvad du ønsker, at din krop skal bestå af, for du bliver ganske enkelt det, du vælger at spise og drikke.

Derfor skal vi ikke være nærige med den gode mad. Det kan betale sig at være selektiv og kræsen, når det gælder kvaliteten af den mad, du vælger. God, levende og vital mad er en betydelig og væsentlig del af selve det at leve.

Tredje ben: God nattesøvn og aktivitet

At stjæle tid fra søvnen kan vise sig at være en rigtig dårlig beslutning, for en god nattesøvn hjælper dig til at leve op til dit fulde potentiale. Mens vi sover udfører hjernen væsentlige og sundhedsfremmende funktioner. Den arkiverer blandt andet dagens indtryk, renser sig selv og danner væsentlige signalstoffer, herunder det livsvigtige stof melatonin.

Det kan derfor betale sig at prioritere en god nattesøvn. Sov i fuldstændigt mørke og gerne mindst syv timer. Din krop og hjerne vil takke dig for det. 

Vi mennesker er desuden designet til aktivitet og til at få os rørt. Kroppen har brug for bevægelse og ilt for at kunne fungere optimalt. Bevægelse er afgørende for en indre biokemi i balance og for vedligeholdelse af vores muskelmasse. Ilt er også afgørende for kroppens evne til at danne energi.

Føler du dig stresset og presset i hverdagen, så kan daglig bevægelse faktisk fungere som et effektivt afstressende middel, men kun hvis det føles godt og naturligt. Individuelt tilpasset aktivitet kan hjælpe dig, bygge dig op og gøre dig glad i hverdagene.

 


 

Mad, mening & magiske øjeblikke, ny bog af Anette Harbech Olesen

Kan man spise, sove og tænke sig sund? Mad, mening & magiske øjeblikke giver dig svar, viden og redskaber til et sundere liv. Bogen afslører en række velbevarede hemmeligheder, præsenterer nye vinkler og veje, hvor individualitet, livsglæde, mening og naturligt velvære bringes i fokus. Omdrejningspunktet er et godt måltid, gode venskaber, magiske øjeblikke, aktivitet og søvn, der alle er afgørende brikker i bestræbelserne på at opnå en så god livskvalitet og livslængde som muligt.

Denne bog tilbyder velunderbygget viden om, hvordan vi rent praktisk skræddersyr vores liv og dermed bliver i stand til at leve optimalt. At ha’ det godt er nemlig ikke en tilstand, der bare opstår af sig selv. Det kræver vilje og indsats.

I bogen vil du finde 67 velkomponerede, enkle og velsmagende opskrifter, der ovenikøbet er rimelig lette at tilberede. At skabe flere magiske stunder i dagligdagen behøver ikke at være et voldsomt stort projekt, og du kan komme langt med effektiv planlægning og årstidens, gode økologiske råvarer.

 


 

Om opskrifterne

Hyggelige sammenkomster bibringer glæde og latter, og vi er ofte opløftede efter sådan et livsbekræftende samvær. Det behøver ikke at være voldsomt tidskrævende at tilberede mad til sådanne skønne stunder. Meget kan du planlægge dig ud af og forberede i forvejen.

Her får du et bud på, hvordan en skøn og enkel sammenkomst i haven kan tilberedes. Tomattærten og chokoladekagen kan tilberedes dagen før, og salaterne samme dag. Lammekøllen skal marineres natten over og passer derefter næsten sig selv på grillen. 

Opskrifter:

Forrige artikelFødselsmodning af gravide gør fødsler lettere

Næste artikelMangler du B12-vitamin? Du er ikke alene

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.