Krop

Jern: Det mest manglede mineral

27. januar 2013

Nogle får for meget, men de fleste får for lidt. Er du en menstruerende kvinde eller i voksealderen, så er risikoen for at få for lidt ret stor – alligevel er mange lidt forsigtige, for man kan også få for meget. Det handler om jern.

Størstedelen af danske kvinder har prøvet at tage jerntilskud under graviditet. Her er det for mange en helt naturlig måde at sikre sig, at kroppen er klar til den ekstra udfordring, som graviditeten indebærer. For jern har en stor betydning for kroppens funktioner.

Jern er essentielt for vores røde blodlegemer, og dermed for at ilt transporteres rundt i kroppen – og for celledelinger. Det er derfor, vi bliver trætte og uoplagte, når vi mangler jern. Vores evne til at tænke, huske og lære nyt er også afhængig af, at vi får jern nok, og så fungerer immunsystemet bedst, når vi ikke er i underskud. Kort sagt har jern en stor indflydelse på helt basale funktioner i kroppen. Og hvis disse funktioner bliver påvirket af jernmangel, kan vi drikke nok så mange energidrikke eller spise masser af opkvikkende urter – vi vil fortsat være trætte og uoplagte.

Meget af vores jern får vi gennem kosten, hvor vi især finder det i kød, nødder, fuldkorn og grønne grøntsager. Jern i kød er lettere at optage for kroppen, så især vegetarer bør være opmærksomme på at få jern nok. Men kød på bordet er absolut ikke en garanti for nok jern. Faktisk viser undersøgelser at op mod 90 pct. af de danske kvinder, der menstruerer ikke får tilstrækkeligt med jern, og at 40 pct. decideret lider af – eller er tæt på – at lide af jernmangel.

Jern til vækstspurter

Er du menstruerende kvinde, skal du indtage 12-18 mg jern om dagen. Vi får i gennemsnit 9 mg jern om dagen på en gennemsnitlig kost. Er du gravid, har du brug for mere, end du kan optage via kosten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle gravide får jerntilskud dagligt fra 10. graviditetsuge.

Når vi har overstået vores graviditet, står rigtig mange forældre og drypper jerntilskud ned i babymaden på anbefaling fra sundhedsplejerske og sundhedsstyrelse. Desværre er vi knap så opmærksomme på jerntilførslen, når poderne vokser til. Børn i voksealderen, og faktisk især unge drenge, der kan tage nogle gevaldige vækstspurter, er i risikozonen for at mangle jern.

Undersøgelser viser, at børn og unge, der mangler jern, kan have symptomer i form af dårlig søvn eller indlæringsvanskeligheder. Når drengene er udvoksede, behøver de sjældent at få mere jern end det, de får gennem kosten. For pigernes vedkommende kan det være en god idé at fortsætte med at være opmærksomme på jernet, indtil de når overgangsalderen og stopper med at menstruere igen.

Organisk eller uorganisk jern?

Hvis du er mand, kan der være god grund til at gå til lægen og få målt din blodprocent, inden du evt. starter med et jerntilskud. Mænd har behov for mindre jern, og skal derfor – ligesom de få mennesker, der ophober jern – være opmærksomme på ikke at få for meget.

Der er dog forskel på, hvordan og i hvilken form du indtager jern, og hvor nervøs du behøver være for at få for meget. Organisk bundet jern er mere effektivt og alligevel mildere end uorganiske jerntilskud. Rigtig mange gravide har prøvet at døje med hård mave og andre gener, når de første jerntabletter er sluppet ind i systemet, for senere at sværge til det nok mest kendte jerntilskud blandt gravide: Kräuterblut fra Salus.

En af grundene til, at f.eks. Kräuterblut er så populært blandt gravide og jordemødre, er netop færre bivirkninger, men også større effekt allerede ved mindre doser. Samtidig betyder det naturlige tilskud, at faren for at overdosere bliver mindre. Hvis man holder sig til organisk bundet jern og letoptagelige jernpræparater, så er kroppen bedre i stand til at vælge, hvor meget den optager.

Kilder: Life.ku.dk, wikipedia, irf.dk, altomkost.dk

 

Sådan tager du tilskud

Vælg en organisk bundet jern – f.eks. Kräuterblut, der både virker bedre og er mere skånsom end de uorganiske tilskud.

Indtag tilskud mellem måltiderne, så din kost ikke forhindrer jernoptagelsen.

Undgå at indtage kaffe, te og mælk sammen med jernet, da det binder og hindrer optagelsen af jern.

C-vitamin fremmer optagelsen, så sørg også for at få nok af det.

 

 

 

Får du jern nok?

Hvis du hører til bare en af kategorierne nedenfor, er risikoen faktisk stor for, at du ikke få tilstrækkeligt med jern.

– Kvinde mellem 15 og 50 år

– Vegetar (eller næsten)

– Elitesportsudøver eller dyrker intensiv sport

– Ældre og småtspisende

– Bleg, ofte træt, har svært ved at koncentrere dig

Forrige artikelRodfrugter: Op ad den kolde muld

Næste artikelLotte Heise: Livet er en stor gave, selv når det er hårdt