Skøn

Det reneste støv eller billige fyldstoffer?

25. september 2009

Traditionel makeup indeholder ofte konserveringsmidler, parfume, emulgatorer, mineralolie, kunstige farvestoffer eller andre kemiske stoffer, som kan give sensitiv eller uren hud. Lidt groft sagt ingredienser for funktionens skyld, ikke for hudens skyld. Mineral makeup er udråbt som fremtidens makeup, men hvad er forskellen? Og er det nu også så naturligt?

I 1976 præsenterede firmaet i.d. bareMinerals som de første omverdenen for begrebet mineral makeup. Hvor det hidtil var normen, at makeup indeholdte bl.a. talkum, parfume og parabener, gik i.d. i front og præsenterede makeup baseret på jordens egne mineraler. Siden er Jane Iredale og rigtig mange andre firmaer fulgt efter, nogle i bedre kvalitet end andre. Men hvorfor er det lige at mineral makeup er bedre end ”almindelig” makeup?

Der er som sådan ikke noget nyt i at benytte mineraler i makeup. Det nye består i, hvad der ellers er i (eller ikke i). Mange hudlæger anbefaler mineral makeup, fordi de netop ofte ikke indeholder de klassiske irritationsmomenter (parfume, emulgatorer, syntetisk farve, konserveringsmidler), og faktisk virker mineralerne titaniumdioxid og zinkoxid både som en solbeskytter, men også beroligende på en rød og irriteret hud.

Derudover tilstopper mineralerne ikke hudens porer, og kan sagtens bruges af en hud med acne. Hvis du lider af makeup-sensitivitet er det altså ofte en reaktion på de syntetiske ingredienser, så måske er mineralsk makeup løsningen for dig?

Nanopartikler

En nanometer er umådelig lille. En milliontedel af en millimeter. Tykkelsen på et hår er 100.000 nanometer. Nano betyder dværg på græsk og er ikke en bestemt videnskab, men refererer til en størrelse.

Ren, renere, renest

Blandt de reneste mærker er de kunstige farvestoffer erstattet af naturligt fremkommende farvepigmenter, konserveringen sker med mild alkohol eller æteriske olier, duften er naturlig frem for syntetisk, og basen er fri for tilstoppende olie. Men træerne vokser ikke ind i himlen, for også i denne del af skønhedsbranchen har producenterne lugtet lunten, og mange knapt så naturlige producenter lancerer nu i et væk en eller anden form for mineral makeup, typisk en mineralpudder.

Herhjemme kæmpes der lidt om, hvem der er renest. En af de helt tunge i den vægtklasse er det australske mærke Nvey Eco. Siden lanceringen i januar er det gået rigtig stærkt, og de kan nu findes over stort set hele landet. Grundlæggeren Rohan Widdinson fortæller:

– Vi ser os selv som et firma der er i konstant udvikling og lærer hen af vejen. Vi startede som det luksuriøse makeupmærke Nvey, men det føltes naturligt at videreudvikle i den økologiske retning, og i dag er vi det eneste økologisk certificerede makeupmærke.

– Missionen har været at få begrebet ”økologisk” ud af den brune papirspose og over i en helt anden liga: luksus, kvalitet og effektivitet i et og samme produkt. For os er det blot selvfølgeligt, at vi ikke laver produkter med mistænkelige ingredienser såsom parabener, mineralske olier, parfume og talkum. Derfor er vi ikke dem, der råber højest om alt det, vi ikke indeholder. Vi vil hellere snakke om alle de ting, vi indeholder; f.eks. Rosen Absolut, der kun plukkes i nogle ganske få timer om dagen, lige efter morgenduggen falder, eller bivoks, som er kendt for dets antibakterielle og antiseptiske egenskaber. Nvey er lavet med hjertet på rette sted, med de rette ingredienser og med en professionel kvalitet.

Ingredienser i mineral makeup

Bismuth Oxychloride – findes i mange mineral makeupmærker. Bruges som fyldstof samt til at give produktet ”shine”. Er i virkeligheden et biprodukt af bly og kobber produktion. Anses for at være hudirriterende med såvel kløe, udslæt og cystisk acne til følge. Skal især undgås, hvis du har akne eller rosacea.

Talkum – bruges som fyldstof og virker udtørrende på huden, ofte årsagen til, at mineral foundation ”kager” på huden. En australsk rapport har forbundet talkum til kræftceller ved æggestok-cancer.

Corn – majsmel – bruges som fyldstof til at fortynde produktet. Billigt at fremstille.

Rice – rismel – bruges som fyldstof til at fortynde produktet. Billigt at fremstille.

Carmine – knuste biller bruges som farvestof for at opnå de kraftigere farver.

Skrappe farver fra biller

Et andet og helt nyt mærke er “Mineraldust” fra BeautyBizzCompany. Her er ingen certificering, til gengæld er der ingen “nasties”, heller ikke farven carmine (giver den røde farve) som er knuste biller, og som ofte bruges i mineral makeup, da det ellers er umuligt at få de lidt “skrappere” farver.

En af grundene til mineral makeup’s popularitet er det bløde, naturlige udseende, den giver. Hos nogle producenter opnås denne effekt ved at knuse mineralerne i nanopartikler. Men ulempen er, at et mineral ofte skifter egenskaber, når det brydes i så små størrelser. Støvet bliver så småt, at det kan trænge gennem en nedsat hudbarriere eller komme med ind i kroppen gennem luftvejene via indåndingen.

Lad dig ikke snyde af begrebet mineral makeup. For et mærke er ikke renere end samvittigheden hos producenten, som groft sagt kan inddeles i to grupper: dem, der ikke bruger syntetiske ingredienser og forbliver “tro” mod den originale idé med rene mineral makeupper. Og dem, der tilføjer de unødvendige syntetiske ingredienser, ofte fordi det gør det billigere og giver en bedre holdbarhed. Så lær at skelne skidt fra kanel, bestem dig for hvilke ingredienser, du ikke vil lade din hud stå model til, og så ellers god jagt.

Forrige artikelPletter, kløe eller åbne sår – huden sladrer

Næste artikelFødder skal ha’ det godt – med og uden sko