Tema

Det skal være rart at svede

Foto: Shutterstock
8. maj 2022

Det er naturligt – og direkte sundt – at få varmen under motion, men du behøver ikke finde dig i de voldsomme svedeture, som nogle gange ledsager en kvinde ind i overgangsalderen.

Motion er godt for mange ting. Det styrker dit kredsløb, dit humør og hele bevægeapparatet. Følelsen af at bruge kroppen, så blodet ruller og en svedperle ruller ned ad næseryggen – det er en følelse af frihed og energi.

Anderledes nedslående er den varme i kroppen, som ofte er et symptom hos kvinder i overgangsalderen. Hedeture og svedeture, der skyller gennem kroppen og ligger uden for egen kontrol – det kan føles, som om man ikke har magten over sin egen krop.

Samtidig kan svedeturene, når kroppens naturlige systemer forsøger at nedkøle den overophedede krop, være så ukontrollerede, at man må skifte tøj – og vel at mærke ikke et sæt træningstøj, man havde iført sig med det formål at svede. I andre tilfælde er det sengetøjet, som må skiftes.

Det er en ringe trøst, når man står midt i situationen og svedperlerne samler sig på panden, at menopausen er et naturligt fænomen, som foregår over en begrænset periode. Perioden strækker sig typisk over flere år.

overgangsalder svedeture

Naturlig regulering

Men selvom motion opvarmer kroppen, er fysisk aktivitet faktisk noget af det, der anbefales kvinder i overgangsalderen, som ønsker at opnå en bedre kontrol over de naturlige hedeture. Motion er dels med til at stabilisere hormonbalancen i kroppen, og desuden mener man, at den opvarmning af kroppen, som foregår under motion, forbedrer kroppens evne til at skille sig af med overskudsvarme. I øvrigt bidrager de fysiske strabadser til at styrke knoglerne, der også kan være udsat for negativ påvirkning i løbet af overgangsalderen.

En anden måde at påvirke kroppens svedereflekser naturligt er med frisk salvie. Salvie er i mange generationer blevet benyttet af kvinder i overgangsalderen, fordi det har en nedsættende effekt på svedsekretion og dermed lægger en dæmper på de negative effekter af en hedetur.

overgangsalder

Vil du undgå at gå og gumle på salvieblade det meste af dagen, kan du finde tilskuddet Menosan hos helsekosten. Menosan er et naturligt udtræk af den friske salvie i tabletform. Den friskhøstede salvie har den største effekt på overgangsalder-symptomer, og i Menosan er netop benyttet de helt friske blomster og blade. Det giver et højere indhold af aktive stoffer end hvis man benyttede tørrede planter.

Læs også: Pyhh hedeture i overgangsalderen? Prøv Salvie

En stabil vægt

Overgangsalder kan også være forbundet med udfordringer med at holde vægten. Det er forståeligt, hvis en kvinde er generet af nogle af de kendte, hormonelle symptomer, at hun kan miste motivationen til motion. Men det er et af de tidspunkter, hvor man gør klogt i at være stædig.

I virkeligheden er 40-50-års alderen jo også en periode, hvor kroppen i al almindelighed begynder at give kvaler i forhold til bevægelighed, smerter og lejlighedsvise skader. Den eneste effektive måde at modvirke disse gener er fortsat motion.

Derfor gælder det om at blive ved med at lade sveden løbe – på den gode måde – for det er altid bedre at holde vægten stabil end at være i en situation, hvor man skal slippe af med kg.

Et godt naturligt tilskud, som bidrager til at holde vægten af den midaldrende krop på et ensartet niveau, indeholder bl.a. også salvie. Det kaldes Femisan Contour og er et gennemtænkt kombinationsprodukt, som støtter kroppens stabile vægt på flere måder. Ud over salvie er der også indhold af urterne gyldenris og Paraguay kristtorn samt mineralerne magnesium og zink.

Paraguay kristtorn er også kendt som yerba mate og er en populær urtete i mange sydamerikanske lande. Yerba mate har et naturligt indhold af bl.a. koffein og B1-vitamin og er kendt for sin vægtstabiliserende virkning.

Motion kan dyrkes af alle mennesker i alle størrelser og former, men fysisk aktivitet er oftest mest behagelig, når man har en vægt nogenlunde i normalområdet. Det må gerne være anstrengende at dyrke motion, fordi den stigende puls er vigtig for sundheden. Det er også helt ok at svede, men det skal jo helst skyldes, at du skruer op for bevægelsen – det er sved på den gode måde.

Læs også: Overgangsalder: Lad være med at trække hormon-kortet!

Forrige artikelSkal vi altid tage/give noget?

Næste artikel4 gode grunde til at snuppe en “morfar”

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.