Nyheder

Det slidte tøj kan også genbruges

7. juni 2016

På landsplan bliver cirka 45.500 tons tøj smidt ud, fordi det er for gammelt, for slidt eller upassende at sende videre. Men faktisk kan det meste tøj og tekstiler genbruges som klude eller spindes om.

Hullede sokker, trusser, gamle lagner eller plettede duge – det er nogle af de rester, der ofte bliver sendt til forbrænding. Men faktisk burde det blive sendt til genbrug, da de fleste materialer kan bruges igen.

 

Storforbrug af tøj i Danmark

Med et forbrug på 16 kilo tøj om året per indbygger, er Danmark det land i Norden med størst tekstilforbrug. Til den mængde går der 58.000 liter vand og 48 kilo kemikalier til at fremstille ifølge Nordisk Ministerråd. Dertil kommer, at kun 20 procent af det tøj vi smider ud, har opbrugt sin levetid. Ofte har tøjet stadig 80 procent af sin levetid tilbage.

– Vi har tradition for kun at aflevere det tøj, vi synes, der er ordentligt til genbrug, men vi skal også sende de hullede tennissokker videre. Nye behandlingsmuligheder betyder nemlig, at næsten alle former for tekstil kan genanvendes, siger chef for klimaenheden i Københavns Kommune Merete Kristoffersen til politikken.dk.

København Kommune har derfor sat ekstra fokus på at indsamle tekstiler. I første omgang har de opstillet tekstilcontainere på fem store genbrugsplader og seks nærgenbrugsstationer. Her kan afleveres både tøj, bælter, undertøj, huer, sko, sengetøj, håndklæder, gardiner, duge og soveposer.

 

50 procent sendes til genbrug

Ud af de 89.000 ton tøj vi i Danmark årligt køber, er det kun 50 procent, der ryger til genbrug – resten kommer til forbrænding. Det viser en undersøgelse fra Nordisk Ministerråd.

Derfor har flere kommuner og affaldsselskaber de sidste to-tre år sat fokus på at lave ordninger, så tøjet kan genbruges – både af miljømæssige og økonomiske årssager.

At smide tøjet til genbrug skal ikke erstatte hjælpeorganisationerne, mener Merete Kristoffersen.

– Dem skal folk selvfølgelig stadig aflevere til. Vi gør blot opmærksom på, at nu er der endnu en mulighed, og at den gælder alle former for tekstil, da vi har et større apparat til rådighed, siger enhedschef Merete Kristoffersen.

Du kan tjekke din egen kommune eller dit affaldsselskab for mulighederne for genanvendelse af tekstil. Her tilbydes ofte forskellige ordninger.

 

Kilde: Politikken.dk

Forrige artikelForebyggende fiskeolie

Næste artikelØkodrone skal sprede nyttedyr

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.