Nyheder

Det var s….. : Bandeord styrker

9. maj 2017

Bandeord er tegn på dårlig opdragelse. Men faktisk kan bandeord virke positivt på dig i pressede situationer. Det bekræfter forskning.

De regnes for en dårlig vane, og de kan være svære at slippe af med. Bandeord er uglesete i udstrakte kredse og kan ligefrem virke socialt isolerende. Det duer jo ikke at tale som en havnearbejder, hvis man eksempelvis arbejder som advokat. Bandeord er primitive og opfattes som aggressive.

Men netop aggressionen i bandeord kan hjælpe dig i pressede situationer. Det er ikke indbildning, hvis du føler, at et par eder gør det nemmere at skubbe bilen det sidste stykke eller få kommoden op ad de sidste trin.

Det er britiske forskere kommet frem til, efter at de lod 81 forsøgspersoner bande og svovle, mens de cyklede eller løftede vægte.

Øget effekt med bandeord

I løbet af de 30 sekunder, cyklisterne skulle bande og cykle samtidig, nåede deres effekt at blive 24 watt større end de deltagere, der varede deres munde i civilisationens navn.

Ved dødløft kunne testpersonerne tage 2,1 kg mere i gennemsnit, hvis lukkede nogle forbandelser ud imens.

– Vi fortæller ikke folk noget, de ikke allerede ved, men vi bekræfter det i stedet på en systematisk og objektiv måde. Jeg tror, at mange instinktivt rækker ud efter bandeord, når de slår sig, og når de vil give deres præstation et ekstra skub, siger Richard Stephens, der står bag forsøget og er psykolog ved Keele University, til det britiske dagblad The Guardian.

Et fortsat mysterium

Studiet afslørede også, at testpersonernes hjerterytme ikke steg, når de bandede. Det tyder på, at udråbene ikke sparkede gang i den velkendte kæmp-eller-flygt-reaktion, der ellers er en sikker adrenalin-udløser.

– Hvorfor bandeord har denne effekt på styrke og smertetærskler er stadig ikke opklaret, siger Richard Stephens.

Men det kan altså være en hjælp at bande lidt, når situationen kræver det. I øvrigt viste studiet også, at det ikke er nødvendigt at råbe og skrige; en stille ed på læberne kan virke ligeså godt.

Kilde: The Guardian

Forrige artikelSøvnapnø truer børns udvikling

Næste artikelLige nu: Erstat hvidløget med ramsløg

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.