Jeg har mangel på B12-vitamin

Jeg har i et års tid bøvlet med min mave med luft, rumlen og smerter, men også forstoppelse i perioder. Jeg gik til lægen og fik taget blodprøver, der blandt andet viste, at mit B12-vitamin i blodet kun var 88, hvor normalen er 200-600. Jeg kom så i gang med indsprøjtninger, men lægen mente ikke, at mangel på B12-vitamin kunne hænge sammen med mine mavesmerter. Men efter at have kigget på nettet, mener jeg, at det godt kan hænge sammen. Er jeg helt gal på den her? Jeg synes, det er svært at finde ret megen information om B12-mangel. Er der tilskud, der kan hjælpe mod dette?

Julie

 


 

Normalområdet for B12 vitamin er mellem 150 og 670 pmol/liter, men det skal være mindst 250 for ikke at være i en gråzone, og helst oppe mod overgrænsen. For at være sikker på, at kroppen får nok, skal man yderligere måle metylmalonsyre (MMA) eller bedre holotranscobalamin og evt. homocystein i blodet, der bliver for højt, hvis man mangler B12.

Ældre i Norden mangler ofte B12-vitamin, og årsagerne kan være mangel på mavesyre, der er nødvendigt for optagelsen af B12. Mange får mavesyrehæmmende medicin, mere eller mindre uden grund. Så der kan godt være en sammenhæng mellem for lidt mavesyre og dine maveproblemer.

Veganere kommer også let til at mangle B12, som mest fås fra kød. Patienter med autoimmmune sygdomme som f.eks. Hashimotos stofskiftesygdom eller vitiligo kan også få mangel på B12-vitamin. Man skal altid søge efter årsagen og ikke blot give B12-vitamin, der bedst optages fra sugetabletter eller ved indsprøjtning med mellemrum.

Mangel på B12-vitamin går ikke alene ud over bloddannelsen, men også over hjernen, nervesystemet, knoglerne mm. så det er vigtigt at sikre sig, at man har nok af det. Læs mere om B12-vitamin og om mangel på mavesyre på min hjemmeside www.radiodoktoren.dk

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*