Skøn

Detox – en vej til klar hud med sund, smuk glød

Man kan vælge at faste, rense og detoxe med målet om at få en mere klar og strålende hud. Man kan også faste, rense og detoxe for sin sundhed og velværes skyld og sidegevinsten vil være en mere klar og strålende hud

Foto: Shutterstock, produktfotos
21. januar 2023

Man kan vælge at faste, rense og detoxe med målet om at få en mere klar og strålende hud. Man kan også faste, rense og detoxe for sin sundhed og velværes skyld og sidegevinsten vil være en mere klar og strålende hud

Det gamle kinesiske ordsprog om, at man ikke skal knibe en tiger i halen, før man ved om vinduer og døre står åbne, så den kan slippe ud, er ikke opstået af ingenting.

Går vi i gang med detox/udrensning, er det vigtigt, at de toksiner, der frigives, kan komme UD af kroppen. Gennem tarme, urin og luftveje. For ellers vil det kunne ses på huden.

Huden er kroppens største renseorgan på 1,5-2 m2. Når affaldsstoffer ikke kan komme ud igennem de rigtige kanaler, har kroppen mulighed for at sende det ud gennem huden – i et forsøg på at rense sig selv. Det kan vise sig gennem urenheder, eksem og udslæt. Derfor er det klogt at få de urter, der understøtter udrensningen, og drikke rigeligt med vand i den periode.

Man kan selv vælge

Man kan vælge udrensning og detox, hvis man oplever stagnation i kroppen, og huden mangler liv og glød. Nogle kører en hel fastekur. Andre vælger at holde frikvarter fra sukker, alkohol, mælkeprodukter, hvidt brød osv. i en periode, og så drikke vand med gode urter eller teer eller udrensende kosttilskud i en kurperiode.

Huden er også en rigtig god sladrehank til at fortælle og afsløre en indre ubalance

Mange holder af at udrense/detoxe en til to gange om året, fordi de oplever en lethed og klarhed i kroppen og hovedet – og det samme for huden. Kroppen kan f.eks. få cellulite til at mindskes eller helt forsvinde.

Angående de intense detox-muligheder, som primært er til akut behov i en hududfordring, vil jeg råde
til at alliere sig med en behandler, heilpraktiker, ernæringsterapeut for vurdering af, om det netop er detox, der skal til, eller mere opbygning der er brug for.

Indefra og udefra

Når kroppen kan udrense og ikke ophober affaldsstoffer, vil det betyde, at næringsstoffer og ilt også nemmere kan komme ud til huden, og affaldsstoffer kan udskilles via lymfen. Det bidrager til at give en
meget mere klar hud med mere glød.

Hvis man samtidig gør noget udefra, som sørger for at blodet kan cirkulere, lymfen kan rense, de døde hudceller i overfladen er fjernet og huden er fugtet, skaber man de optimale vilkår for en smuk hud.


Hvordan motiverer man sig selv?

Det er med detox som med meget andet. Hvis man kan connecte med gevinsten, er det en stor motivationsfaktor. Fordi man bliver mere bevidst om processen, har mindre opmærksomhed på eventuelle afsavn og forsagelse. Faktisk oplever mange, at de pludselig har mindre sukkertrang og mere længsel efter de fødeemner og drikke, der får kroppen til at føles let og vital. Og det kan også ses i huden.


Selv har jeg gjort

Jeg har selv igennem årerne skiftet udrensningsmetoder, efter hvad jeg har været inspireret til og ment, min krop og hud ville have gavn af. Et år havde jeg været meget stresset og lidt svækket, så da valgte jeg at tage urter, der understøttede mine organers egne udrensegenskaber uden at faste eller omlægge kost. For der skulle bare næring og opbygning til. Jeg valgte Solarays TetraCleanse – man vil sagtens kunne vælge TetraCleanse og så på samme tid have endnu større fokus på kosten. Det vil give en øget udrensning. Med bl.a. urter som pebermynte, ingefær, glat burreod, mælkebøtte, artiskok, gyldenris, aloe vera og rød elmebark.

Til større udrensning har jeg nogle år valgt Detox Kit fra Heel om foråret i 14 dage. Den homøopatiske blanding understøtter alle udrensningsfunktioner, men har også lymferensende egenskaber. Det er tre drikke, man blander og drikker 30 dråber 3 gange dagligt. Det virker uanset om du ellers lever ændret,
men har større effekt, hvis du har fokus på i samme periode at undlade sukker, alkohol, hvidt brød osv.

Jeg har prøvet at gøre begge dele, hvor det havde effekt og kunne både ses og mærkes. Men jeg oplevede for huden endnu større synergi, da jeg et forår brugte både Detox Kit-dråberne, havde fokus på kosten og også tørbørstede huden og brugte Weledas Birch Cellulite Oil. Cellulite er en ekstra sladderhank i forhold til ophobning af affaldsstoffer i bindevævet. Det handler om at balancere syre/base-balancen i kroppen. Er den en genstridig cellulite, er det virkelig værd at rense både indefra og udefra både for sundhedens og udseendes skyld. Udrensning af cellulite også populært med sugekropper og gerne hos en behandler, ved bindevævsmassage, tørbørsning eller gua sha. Gør man det selv, er det vigtigt som med tørbørstning og gua sha at bevægelserne foregår mod hjertet.

Husk! Efter brug af masker eller efter ekstra peeling at bruge solbeskyttelse, da huden vil være ekstra modtagelig


Nâmaka Rituals

Lino Steel Roller fra Nâmaka Rituals er en ansigtsrulle, som består af to kugler, der er placeret i en V form. Den er meget nem og praktisk at bruge flere steder på både ansigt og krop. Både kæbelinjen, på hals, arme, talje, ben eller bagdel. Øger blodcirkulationen i huden og understøtter derfor også udrensning og opstramning af huden.

Facial Ice Globes – Green Goddess

De kølende glober er nemme at bruge og giver en effektiv virkning, der også kan være med til at mindske hævelser i ansigtet, poser, mørke rande under øjnene. Denne kuldebehandling forbedrer blodcirkulationen. Minder om en professionel kryoterapi bare hjemme hos dig selv. De er lige til at opbevare i fryseren eller nedkøles i 30 minutter inden brug, så er de klar.

Gua Sha

Ved brug af Gua Sha kommer et utroligt velbehag sammen med udrensning og stimulering, fordi alle de mange små muskler i ansigtet bliver masseret samtidig. Husk at smøre en serum, let olie eller fugtcreme på først, så der ikke bliver revet i huden. Træk vejret roligt imens og mærk spændinger smelte væk. Virker også til blodcirkulation og øger udrensning af affaldsstoffer med støtte til opstramning og afslappede ansigtsmuskler til følge.

Balance Me BHA Exfoliating Concentrate

En “leave on”-peeling, som fjerner døde hudceller, reducerer rødme, mindsker forstørrede porer og forbedrer fugtniveauet i huden. BHA peelingen arbejder i hudens øverste lag og fremskynder dens fornyelsesproces, så en ny, sund og ensartet hud kommer frem. Med bl.a. pileekstrakt, hyaluronsyre, koffein, gotu kola, litsea og lindeblomst. Bruges på afrenset ansigt, og man lader den forblive på huden, men tilfører en creme eller olie ovenpå til dagen eller natten.

HVERDAGSRENS

Dagligt kan man rense med en ikke for blød vaskeklud. Nogle steder kan man bare bruge vand og en ru vaskeklud. Andre steder er der bare for meget kalk i vandet. Der er det bedre at kombinere vaskekluden med et renseprodukt.

Ansigtsrens som f.eks. fra Evolve Facial Wash Daily Detox. En lækkert skummende ansigtsrens med detox-effekt, der genopretter balancen i normal til kombineret hud. Daily Detox Facial Wash indeholder naturligt sukker, som fjerner urenheder, mens økologiske papayaenzymer eksfolierer og økologisk aloe vera blødgør og efterlader huden ren, glat og smidig.


ANSIGTSSCRUB

Mellisa har også en blødgørende ansigtsscrub, der nænsomt sliber de døde hudceller på hudoverfladen af med små naturlige skrubbepartikler. Huden bliver næret af antioxidanter fra grøn te, tang og C-vitamin. Lækre olier fra hyben, hamp og gulerod og med beroligende kamille. Hjælper huden til at blive frisk og blød og ren med naturlig glød.

Lavera har også et ret smart produkt, der er en Lavera 3 in 1 Wash – Scrub – Mask, der både kan anvendes som hverdags-ansigtsvask eller som skrubbecreme eller som en rensende maske, hvis du lader den blive på huden i 3-5 minutter og derefter vasker af med lunkent vand. Ved vask renser man porerne dybt og regulerer talgproduktionen; ved at skrubbe fjerner man døde hudceller og bekæmper hudorme, og ved at bruge den som maske bliver huden mere “mat”, hvis den har tendens til at fedte for meget.

MASKER

Apropos masker… hvis man først får mærket, hvad de kan og måske får en ugentlig rutine i gang, så kan masker gøre meget for huden.

Karmameju Deep PHA peelende ansigtsmaske er en gel maske med mælkesyre og echinacea-ekstrakt, evighedsblomst, aloe vera og cedertræ – der er en skånsom udgave, der opløser den kit, der holder de døde hudceller fast, men på en blid måde. DEEP er velegnet til såvel tør som fedtet hud – og også moden hud og hyperpigmenteret hud.

Urtegårdens lermasker med f.eks. Kaolinler, der en fin hvid lerart. Den findes bl.a. i Urtegårdens dybderensende ler i krukke. Man kan blande den med vand alene eller lave et mix med aloe vera gel eller rooibos te. Hvis man generelt gerne vil have glæde af lermaskers “proptrækkende” effekt, dvs. at
leret trækker hudorme og urenheder med ud, så kan man hjælpe processen på vej ved først at have
skrubbet ansigtet, så der er åbne porer, eller mere blidt have fordelt blid olie som f.eks. ren hybenkerneolie eller jojobaolie i ansigtet til blødgøre huden for derefter vaske med lunkent vand, åbne porerne og så komme lermasken på. Da vil der være mere åbent for lermasken til sin proptrækkende effekt, men også være blidere, fordi huden forinden er blødgjort og man så ikke trækker så meget i huden.

Man kan fjerne lermasken med lunkent vand og afslutte med koldt vand til at trække porerne ekstra sammen og afslutte med den creme eller olie man normalt bruger.

Uanset er følelsen efter rens, scrub, masker og massager ubeskriveligt skøn. Gevinsten ved udrensningen er at hjælpe den indre glød yderligere på vej. Med de naturlige skønhedsveje og produkter i ansigtet og en daglig detoxdrik kan man få den strålende hud, man ønsker. En vej til strålende hud – helt naturligt.

Forrige artikelStyrk kroppen mod sygdom

Næste artikelD-vitamin øger modstandskraften imod virusinfektioner

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.